Artistul, alungat din România pentru că a refuzat să îi cânte Elenei Ceaușescu o melodie de dragoste

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.02.2023 - 17:06
Ilie Micolov - Foto: Ciao.ro
Ilie Micolov - Foto: Ciao.ro

Ilie Micolov a a scris„Dragoste la prima vedere”, una din cele mai frumoase melodii de iubire. Pentru că nu s-a dus la ziua Elenei Ceaușescu a fost forțat să plece peset graniță. De aici un lung șir de drame.

SHARE

 Artistul spune că inspirația pentru piesa care l-a făcut cunoscut a fost o femeie pe care a văzut-o doar o dată.

Ilie Micolov s-a născut la Suceava în 1949. A avut preocupări artistice, încă de copil, participând la cercul de teatru, la cel de dansuri, dar făcând şi sport (atletism, hochei, motocros) la Casa pionierilor din oraşul natal. A învăţat să cânte la chitară încă de la 12 ani, potrivit www.facebook.com/IlieMicolov.

Citește și: Iubirile interzise ale lui Caragiale. Notarra: Coane, mi-ai luat nevasta, dar și halatul și papucii?

A fost un artist care a avut o evoluţie atipică pe scena muzicii pop de la noi. După terminarea studiilor, a fost economist la Direcţia Sanitară a judeţului Suceava şi, o perioadă, consilier pe teme muzicale al radioului. A apărut în spectacolele teatrului "Constantin Tănase" şi a întreprins turnee, alături de formaţia "Romanticii'" în special.

În 1983, când avea 34 de ani, a compus melodia "Dragoste la prima vedere", care a cucerit definitiv publicul prin simplitatea si sensibilitatea versurilor scrise chiar de el, dar şi prin interpretarea plină de emoţie, potrivit paginii de Facebook deschisă de fanii artistului. Datorită popularităţii câştigate, i s-a propus imprimarea unui disc de autor, pe care l-a realizat împreună cu Mircea Drăgan. Albumul a fost reeditat de aproximativ 20 de ori, ajungând să se vândă în peste 600 000 de exemplare. Cu toate acestea, nu a ajuns să aibă propriul videoclip decât după 23 de ani de la lansare.

Citește și: Anda Călugăreanu, ultimul interviu: „Nu mă uit în urmă”. Suferința ce a dus-o până spre sinucidere

Povestea şlagărului care l-a făcut celebru e simplă. “Am scris melodia în urmă cu 30 de ani, după ce am zărit, preţ de câteva clipe, o frumoasă brunetă, în sediul unei secţii de miliţie din Bucureşti. Mă duceam să-mi recuperez persmisul auto… Era o femeie cu părul lung… De atunci, n-am mai întâlnit-o… Luigi Ionescu, autorul supermelodiei “Lalele, lalele”, m-a încurajat să o imprim cu vocea mea. La o săptămână de la prima difuzare, la sediul radioului public s-a strâns un sac de scrisori de încurajare adresate mie. S-a pierdut şirul reeditărilor melodiei, s-a vândut în peste un milion de exemplare”, a dezvăluit Ilie Micolov.

A refuzat să cânte pentru Elena Ceaușescu. A fost interzis

“Eram tânăr şi aprig. Devenisem foarte popular… Am refuzat constant să cânt la chermezele liderilor de partid, la protocoale şi totul a culminat când nu m-am dus la Palatul Snagov, la invitaţia Elenei Ceauşescu… Era ziua ei… Am vrut să protestez în felul meu şi nu m-am prezentat. Recunosc, n-am fost inspirat, pentru că, în 87, discurile mele au fost scoase din magazine şi din grila radioteleviziunii. Am fost nevoit să plec din ţara mea, aşa că am luat drumul Germaniei”, spune artistul în interviu.

Ultima parte a vieții, delicată

Cu patru ani înainte de deces, artistul se plângea că are mari probleme. „Financiar, am avut ani deosebiţi, în care îmi permiteam orice. Chiar orice! Acum… Mă mulţumesc şi cu cinci leuţi, să-mi iau un corn şi câteva felii de parizer… Asta este, important este să ai prieteni adevăraţi, să ai cu cine schimba o vorbă. Ştiţi ce înseamnă să ai o viaţă frumoasă? Să te înfrupţi dintr- o friptură cu sos bun, să bei un pahar cu vin de casă şi să ai timp de un somn pe cinste… ”, spunea pentru Libertatea.

Artistul a trăit singur, în ultimii ani, într-un apartament din Capitală. Fiica și soția trăiesc în Anglia. 

Cunoscutul interpret de muzică uşoară Ilie Micolov a murit la 21 iulie 2018, în urma unui stop cardiorespirator. Artistul avea 68 de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te