Un bărbat își tundea iarba când pământul s-a surpat. A găsit o comoară care a surprins arheologii

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 02.09.2023 - 10:23
Habar nu avea ce se ascunde sub pământul grădinii sale. Un bărbat a descoperit o adevărată comoară Foto: exploredplanet.com / pahasapagrott.com
Habar nu avea ce se ascunde sub pământul grădinii sale. Un bărbat a descoperit o adevărată comoară Foto: exploredplanet.com
Mina

În timp ce tundea gazonul, un bărbat a simțit cum fuge pământul de sub picioare. Când s-a uitat mai bine, era vorba despre o dolină care avea să ascundă o adevărată comoară.

SHARE

În timp ce tundea gazonul, un bărbat a simțit cum fuge pământul de sub picioare. Când s-a uitat mai bine, era vorba despre o dolină care avea să ascundă o adevărată comoară.

A fost o zi ca oricare alta în Blackhawk, Dakota de Sud. Locuitorul Albert Reitz își tundea gazonul așa cum a făcut-o de atâtea ori înainte.

Însă, dintr-o dată totul s-a schimbat: el a simțit ceva ciudat sub picioare. Bărbatul de 56 de ani s-a întors cu grijă pentru a vedea ce se poate întâmpla, conform exploredplanet.com/

Când Albert se întoarse, cu greu îi venea să-și creadă ochilor. La doar un picior în spatele lui era începutul unei doline uriașe care se prăbușise de nicăieri!

Bărbatul recunoscând că a fost îngrozit în acel moment: „Nici nu am auzit că sa coborât, doar s-a dus”.

Ce ascundea dolina

După ce a descoperit dolina, bărbatul s-a dus direct la vecinul său care și el avusese parte de câteva întâmplări ciudate în acea dimineață.

John bănuise deja că ceva nu era în regulă în acea dimineață, deoarece robinetul încetase brusc să funcționeze. 

Având în vedere toate acestea, cei doi au decis să alerteze autoritățile pentru a se lua primele măsuri.

Când au sosit autoritățile, i-au evacuat pe toți pentru a fi în siguranță. Atunci echipele au început să evalueze dolina dar și-au dat seama că nu e vorba doar de una singură, ci de mai multe.

O altă dolină a apărut chiar peste drum

Imediat, șase familii au fost evacuate. Acest număr s-ar dubla odată ce experții ar determina cauza dolinelor. Dar pentru a găsi acel răspuns nu a fost nevoie de ofițeri de poliție, ci de speologi.

Când Adam și restul echipei Paha Sapa Grotto au făcut pași pași în dolină, și-au dat seama rapid că nu era deloc ceea ce se așteptau. Au venit să afle că gaura a dus la o mină de gips abandonată!

Citește: Un sit arheologic vechi de 7000 de ani a fost descoperit în România. Ce au găsit arheologii

Mina avea găuri de foraj și unelte de minerit. Adam a spus pentru The Rapid City Journal: „Nu mi-am imaginat niciodată că atunci când ne vom întoarce acolo, va fi atât de mare”.

Mină vechi de zeci de ani

A fost deschisă pentru prima dată în anii 1920 și s-a închis trei decenii mai târziu.

Acolo au mai fost găsite obiecte vechi, Totuși, cum ar fi un cărucior de mână pentru minerit. De asemenea, au găsit oase despre care soția lui Adam, un paleontolog, a confirmat că aparțin unui vițel.

Christopher a spus: „Fiind experimentat în călătoriile subterane, am fost precauți să intrăm, dar am recunoscut că cineva trebuie să facă asta și noi suntem singurii cu experiență în acest domeniu”.

Chiar și elementele naturale din peșteră dețineau un anumit mister. 

Christopher a descris găsirea lemnului ca: „Aceasta este până la punctul în care arată ca o bucată de lemn, dar apoi dacă pășești pe ea și pur și simplu se face ca pastă de hârtie”.

Oricât de interesante ar fi fost toate descoperirile pe care le făcea echipa, acestea mai găseau și alte obiecte: unelte vechi, resturi de animale, lemn deteriorat.

Oricât de incredibile au fost descoperirile grupului, ei au trebuit să treacă la treabă și să realizeze ceea ce au mers acolo să facă: să cartografieze mina.

Au găsit și o mașină veche

Mai existau și alte tuneluri care se prăbușiseră sau se inundaseră și, prin urmare, nu puteau fi cartografiate.

Apoi au văzut ceva care i-a făcut pe toți să se oprească în loc. Deși pe podea erau multe de care să te distragi, adevărata bijuterie a fost înfiptă în tavanul minei.

Adam a spus mai târziu despre descoperirea surprinzătoare: „Am făcut speologie peste tot și dar asta este prima descoperire de acest gen”.

Spre surprinderea speologilor, era o mașină atârnând din vârful minei! Era prinsă între pietre și părea să fi căzut într-o gaură de la suprafață. 

Totuși, aceasta nu era o mașină mai nouă. Vehiculul era de fapt un Ford Crestline Sunliner din 1954. Grupul a fost uimit să vadă așa ceva în mină și a început să speculeze despre cele întâmplate.

Citește și: Un oraș antic scufundat în Marea Neagră, noua atracție pentru turiști: „Marea este complexă”

În timp ce investigația minei a condus la unele răspunsuri, au fost încă o mulțime de informații necesare pentru a descoperi cum s-au întâmplat toate acestea. 

Acolo a intervenit Doug Huntrods, managerul de urgență pentru comitatul Meade, unde se află Blackhawk.

La o conferință de presă, Doug a dezvăluit că Dakota Plaster Company deținea mina. Acest lucru este perfect logic, având în vedere că gipsul este folosit în mod obișnuit în tencuială. 

În plus, Rapid City Journal a descoperit în arhivele lor că au acoperit uzina de ipsos Dakota deschisă în 1910 în acea zonă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te