Grigore Gheba, profesorul de mate' al României, moare în urmă cu 14 ani uitat de toți elevii lui

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.09.2023 - 20:16
Grigore Gheba, profesorul care a scris culegeri de matematică - Foto: colaj

Grigore Gheba, cel mai prolific și iubit profesor de matematică din România a lăsat o uriașă moștenire. Generații au învățat și învață și azi din culegerile sale de matematică

SHARE

Gheorghe Gheba este omul care a învățat matematică generații de copii și adolescenți. Culegerile sale de matematică încă se mai vând în anticariate. Dacă nu sunt, încă, păstrate cu sfințenie în biblioteci. Se spune că s-ar fi vândut 6 miliaone de culegeri scrise de Gheba. A cunoscut o uriașă notorietate, dar bogat nu va fi.

Citește și: Jean Constantin se lasă de școală pentru a munci în port și ajunge cel mai bun actor de comedie

La înmormântarea sa au participat o mână de oameni. Astăzi se împlinesc 19 ani de când profesorul ne-a părăsit. Se întâmpla într-o zi de 5 septembrie 2004. 

Aplecarea spre matematică a avut-o de mic.

S-a născut la 12 august 1912 într-un sat din Vrancea.

Citește și: Recunoașteți personajul? Unul din marii artiști ai planetei moare tânăr de o boală necruțătoare

„Interesantă este povestea cu micul Grigore care până la 12 ani a rezolvat toate problemele de matematică din manuale împrumutate, iar atunci  mama sa l-a luat de mână şi l-a dus la un cunoscut liceu din Râmnicu Sărat, unde după cum era îmbrăcat a stârnit hohote de râs printre elevii de aici.

Când directorul unităţii l-a întrebat cum se scrie trei milionimi şi a văzut cum micul ţăran a scrijelit la tablă fără ezitare 0,000.003, a rămas impresionat, iar toţi elevii care se umflau de râs până atunci au rămas fără grai, uimiţi de talentul zdrenţărosului”, a spus istoricul focşănean Florin Dîrdală pentru adevarul.ro.

În paralel, trebuia să ajute la treburile case

„Casa noastră era ultima din marginea satului şi, în drumul meu spre şcoală, cale de trei kilometri, treceam în mare viteză de-a lungul gardurilor şi, cu un băţ, le făceam să ţăcănească ca o mitralieră, astfel că zgândăream toţi câinii satului.

Nu mă mulţumeam cu atât, mă opream şi la stână, pentru a mă lupta cu dulăii, împreună cu un  alt coleg, o altă puşlama, care, oricum, nu mă întrecea în năzdrăvănii“, povestea Grigore Gheba în cartea sa „Între viață și moarte”.

Pasiunea pentru matematică l-a urmat toată viața.

"Pasiunea mea pentru matematici m-a subjugat de copil, marcându-mi întreaga existenţă.

Ca elev, apoi ca student, iar mai târziu ca profesor, nu m-am împăcat defel cu însuşirea superficială a noţiunilor de matematică, dar mai ales cu modul de prezentare de către profesori, care sigur respectau manualele, neclare si confuze, pline de erori" , scria Grigore Gheba, în cartea  "Între viaţă şi moarte".

A fost prizonier în război

Interesant este că, în afară de a fi un mare profesor, a fost și un general de armată. Grigore Gheba a participat la luptele de la cotul Donului, o tragică operațiune militară din istoria Armatei Române, unde au murit peste 150.000 de soldați. A fost prizonier în lagărele din Siberia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Grigore Gheba s-a înscris apoi în Divizia Tudor Vladimirescu și a luptat împotriva nemților. A fost rănit de două ori și a primit 8 decorații.

Refuză pactul cu comuniștii

Anul 1947 îl găseşte în funcţia de prefect, dar nu rezistă acestei misiuni, întrucât se opune aplicării unor măsuri dictate de regimul comunist.

A fost momentul în care şi-a reevaluat viaţa, înscriindu-se la Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti, pe care a absolvit-o cu brio. A refuzat în permanenţă să se înscrie în Partidul Comunist, fapt care a constituit un impediment în accederea într-o carieră universitară.

Prima culegere sub semnătura sa a apărut în 1948. A fost o culegere de nivel elementar și mediu, în special de algebră și geometrie. Până la finalul vieții av scrie 30 de culegeri de matematică.

În 1975 nu a mia putut publica o periaodă, la ordinul lui Zoe Ceaușescu. Dar, culegerile sale erau cerute peste tot. I se ridică interdicția și continuă să publice.

Succesul culegerilor lui a constat din faptul că a arătat matematica la nivelul de înţelegere al elevilor şi că a  putut descoperi greşelile pe care elevii le fac frecvent şi lipsurile pe care le au de la şcoală.

„Am vrut ca elevii să înţeleagă matematică. Să o înţeleagă că pe un exerciţiu al minţii. Şi creierul are nevoie de gimnastică. Altfel, nu asimilezi nimic. Asta am învăţat-o de la savantul Moisil, care mi-a fost sfătuitor”, mărturisea Grigore Gheba.

Grigore Gheba a murit în anul 2004, la vârsta de 92 de ani, în urma unui atac de cord, în timp ce lucra la o altă culegere.

Salvat de o femeie pe care a căutat să o cunoacă după decenii

„Bolnav și aproape muribund, Gheba a fost aruncat într-o groapă comună, împreună cu celelalte cadavre ale prizonierilor, dar medicul legist al lagărului, Marusia, a descoperit că bărbatul încă mai sufla, l-a scos din groapă și l-a salvat. Rușii, văzându-l leșinat de boală, l-au aruncat la groapa comună. Nu era mort, mișca puțin, dar ei nu au ținut cont de acest lucru.

Norocul lui a fost medicul Marusia Anka, care l-a văzut în groapă și l-a scos afară. Marusia Anka, impresionată de starea unchiului meu, l-a îngrijit cum nu s-a putut mai bine, astfel încât în câteva luni și-a revenit complet", povestește Alexandrina Panait, nepoata lui Gheba. 

Matematicianul se întoarce în Moscova în anul 1988. Pe 7 iulie pleacă din Bucureşti spre Moscova sperând că o va găsi pe Marusia la adresa pe care o primise, în urmă cu 40 de ani. Însă pe strada Maxim Gorki nr. 204 nu mai locuia nimeni. Cu 320 de ruble în buzunar, a închiriat o maşină şi a mers pe malul râului Oca, la 60 de kilometri de Moscova.

Alături era pădurea de molizi, acolo unde se văzuseră ultima oară. Era intactă, aşa cum o ştia. „În rest, n-am mai recunoscut nimic“, scria Grigore Gheba, care nu a mai aflat nimic despre femeia care, cândva, i-a salvat viaţa, potrivit sursei de mai sus.

Ce a scris Dan Negru despre Gheba

Pe cât de popular e Gheboasa generației de azi, pe atât de anonim e Gheba generațiilor trecute. Culegerile lui Gheba de matematică s-au vândut in peste 6 milioane de exemplare ! ȘASE MILIOANE!!! Ar fi fost milionar în orice țară care respectă dreptul de autor !

A scos generații de elevi la tablă și totuși nimeni nu-i mai amintește numele. L-am văzut o dată prin TVR in anii ‘90. Avea peste 80 de ani, era lucid, spumos și spunea bancuri cu o mare lejeritate. Noi, ceilalți, l-am ignorat deși am fost contemporani cu el. Nu l-am vazut invitat prin emisiuni de tv, nu a fost consultant la vreun minister al educației…Nimic.

A murit în 2004 in anonimat.

La inmormantare au fost vreo 30 de oameni si niciun elev. Uitat azi, Grigore Gheba e omul care a scos și generația mea la tablă!”, a scris Dan Negru pe pagina sa de Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te