Cu siguranță cei care stau la curte au în spatele casei câteva tufe pline cu acest fruct negru și dulce, dar care nu are pic de zahăr. E plin de vitamina C
Fructul dulce și negru care nu conține zahăr și e plin de vitamina C. Ajută ochii și inima
Coacăzele negre sunt fructe de pădure mici, de culoare violet închis, cunoscute pentru aroma lor ușor acrișoară și pentru conținutul lor bogat în nutrienți. Aceste fructe sunt o sursă excelentă de vitamina C, antioxidanți și alți compuși valoroși pentru sănătate. Unele studii sugerează că pot susține sistemul imunitar, îmbunătăți sănătatea ochilor și reduce inflamația din organism, printre alte beneficii.
Citește și: Fructul de vară plin de vitaminele A și C. Te hidratează și ajută digestia. Cât să mănânci
Coacăzele negre au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene care pot ajuta la protejarea organismului împotriva afecțiunilor și a deteriorării celulare.
O cană de coacăze negre proaspete conține peste 200% din doza zilnică recomandată de vitamina C, un nutrient esențial pentru întărirea sistemului imunitar și combaterea infecțiilor.
Pe lângă vitamina C, coacăzele negre sunt bogate în antioxidanți precum antocianinele, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi – particule instabile ce pot deteriora celulele și accelera procesele inflamatorii.
Cercetările preliminare sugerează că fructele proaspete, sucul sau extractul de coacăze negre pot contribui la reducerea riscului de:
Unele persoane consumă suc de coacăze negre sau includ fructele în alimentație pentru a sprijini sănătatea articulațiilor. Uleiul extras din semințele de coacăze negre este o sursă importantă de acid gama-linolenic (GLA) – un acid gras omega-6 cu potențial antiinflamator.
GLA poate ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea simptomelor asociate cu artrita. Vitamina C și alți antioxidanți din compoziția fructului contribuie, de asemenea, la calmarea durerilor articulare.
Coacăzea neagră are beneficii pentru ten și conține tone de vitamina C
Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine impactul acestora asupra articulațiilor. Consultați medicul dumneavoastră pentru a afla dacă includerea coacăzelor negre în dietă ar putea aduce beneficii în cazul durerilor articulare.
Datorită concentrației mari de antioxidanți, coacăzele negre pot proteja inima împotriva stresului oxidativ și inflamației. Pot contribui la:
Scăderea tensiunii arteriale, reducerea nivelului de colesterol, îmbunătățirea circulației sanguine.
Coacăzele negre ar putea avea un rol pozitiv în sănătatea oculară. Antioxidanții și acizii grași omega-6 (precum GLA) pot ajuta la ameliorarea afecțiunii cunoscute sub numele de sindromul de ochi uscat.
Citește și: Cum alegi un pepene bun și dulce: sfaturile specialiștilor. Relatare de la degustarea USV
GLA poate stimula producția de lacrimi, menținând ochii umezi și mai confortabili. Cu toate acestea, cercetările sunt încă limitate. Se recomandă consultarea unui dietetician sau oftalmolog înainte de utilizare în scop terapeutic.
Coacăzea neagră are puține calorii și te ajută să slăbești
Coacăzele negre sunt fructe dense în nutrienți și sărace în calorii. O cană de coacăze negre proaspete și crude conține:
Calorii: 71
Grăsimi: 0,5 g
Sodiu: 2,2 mg
Carbohidrați: 17,2 g
Zaharuri adăugate: 0 g
Proteine: 1,5 g
Vitamina C: 203 mg (225% VNR)
Potasiu: 361 mg (11% VNR)
Considerații nutriționale
Coacăzele negre proaspete sau congelate sunt cele mai bogate în nutrienți, în special atunci când nu conțin adaosuri de zahăr, spre deosebire de unele gemuri, sucuri sau jeleuri.
Deși nu au zahăr adăugat, coacăzele negre sunt bogate în carbohidrați – principala sursă de energie a organismului. Persoanele care monitorizează glicemia ar trebui să consume aceste fructe în porții moderate, pentru a evita creșterile bruște ale zahărului din sânge.
Dacă urmați o dietă controlată în potasiu, discutați cu medicul despre cantitatea optimă de coacăze negre pe care o puteți consuma.