Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,31 %
Marcel Ciolacu 19,95 %
97,09 %
Elena Lasconi 18,41 %
George Simion 14,06 %
Click aici pentru rezultate complete

VIDEO Grav bolnav, Freddie Mercury renunță la tratament. Alege să cânte până în ultima clipă

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.05.2023 - 20:21

Freddie a trăit o viață de excese ca un adevărat star rock și nu a avut niciun fel de scrupule. Dar după ce a fost diagnosticat cu SIDA în 1987, a pus, în mod normal, pauză. De atunci, s-a dedicat muzicii, înregistrând capodopere știind că nu mai are mult de trăit

SHARE

În anii care au urmat, aspectul său s-a schimbat drastic, fiind palid și slab, continuând să facă doar câteva apariții publice. 

Prietena sa, Anita Dobson, își amintește că Freddie a început să „se lase încet-încet" cu șase luni înainte de moartea sa, la vârsta de 45 de ani.

Citește și: Joacă în 50 de filme, dar refuză să devină o vedetă. Singuratic, „moare în mizerie, frig și sărăcie”

Soția lui Brian May, Anita Dobson, își amintește că Freddie i-a spus: "Când nu voi mai putea cânta, dragă, atunci voi muri. Voi cădea mort'". Altfel zis, Freddie a decis să moară cântând.

În ciuda faptului că era slăbănog, și lipsit de energie, Freddie a continuat să facă muzică incredibilă alături de colegii săi din trupa Queen până la moartea sa prematură, scrie smoothradio.com

Citește și: Bolnav de cancer, artistul care i-a dus pe ardeleni în Vestul sălbatic, vine din exil să moară acasă

Cu toate că Queen nu a mai cântat live de la legendarul concert sold-out de la Knebworth din 1986, au fost încă ocupați în studio, lansând ultimul lor album Innuendo în 1991.

Videoclipul pentru "These Are The Days Of Our Lives" a fost ultima dată când publicul l-a văzut pe Freddie înainte de a muri.

Freddie a anunțat că se lupta cu SIDA abia cu o zi înainte de a muri.

Roger Taylor vorbește despre alegerea iubitului său coleg de trupă de a lupta în privat împotriva SIDA până la moartea sa în noul documentar:

"A anunțat înainte de a muri că are boala, dar nu a vrut să fie obiectul milei publice și în 24 de ore a dispărut. Probabil că a fost o sincronizare perfectă. O mișcare al naibii de bună, cred eu."

Într-un interviu, Freddie a spus: „Nu mă gândesc cu adevărat la moarte. Când voi fi mort, își vor aminti de mine?"", a spus el. "Depinde de ei. Când voi fi mort, cui îi pasă? Mie nu-mi pasă".

Ultima apariție a grupului alături de Freddie

18 februarie 1990 s-a dovedit a fi o zi emoționantă din mai multe motive. A fost ultima apariție publică oficială a solistului trupei Queen, Freddie Mercury, la cea de-a 11-a ediție a Brit Awards, la Earls Court.

În privat, ceilalți membri ai trupei Queen erau conștienți de faptul că enigmaticul lor coleg de trupă și prieten era grav bolnav, dar acest lucru nu era de notorietate publică la acel moment. Sursa AICI

În februarie 1990, Queen a apărut pentru a accepta premiul "Outstanding Contribution to British Music". Freddie Mercury a apărut destul de slab și ciudat de tăcut.

Brian May a vorbit în numele Queen în acea seară, mulțumindu-le britanicilor pentru introducerea făcută de co-fondatorul Chrysalis, Terry Ellis, și pentru un videoclip de prezentare cu David Bowie, Phil Collins și alții.

Aceasta avea să se dovedească a fi ultima apariție publică a lui Freddie, care s-a aplecat pentru scurt timp spre microfon pentru a spune: "Mulțumesc... noapte bună".

Cum s-a stins Freddie

Queen a continuat să înregistreze în timpul bolii lui Freddie, dar turneele au încetat. O decizie care a stârnit zvonuri în mass-media din acea perioadă cu privire la starea de sănătate a artistului. Cea mai intimă relatare a ultimelor zile ale lui Mercury vine de la partenerul spu Hutton, care a murit de cancer pulmonar în 2010, la doar 60 de ani.

În biografia lui Hutton, acesta a declarat că Freddie se simțea suficient de bine pentru a-și petrece vacanța în Elveția cu o lună înainte de deces, însă la întoarcerea lor în Marea Britanie a devenit clar că starea lui se deteriora.

Odată întors în casa lor de la Garden Lodge, în Kensington din Londra, artistul născut în Zanzibar s-a așezat în patul său, unde a dormit și s-a uitat la televizor cu o rotație de prieteni de încredere, printre care Jim și fosta iubită a lui Mercury, Mary Austin.

Potrivit relatării lui Jim în autobiografia sa, Mercury And Me, Freddie a decis să nu mai ia niciun fel de medicamente, în afară de analgezice, cu două săptămâni înainte de a muri.

Pe măsură ce a slăbit, a încetat și să mai mănânce alimente solide, consumând doar fructe și sucuri de fructe.

A murit pe 24 noiembrie 1991, Jim amintindu-și că suferința a dispărut de pe chipul său în urma decesului.

Jim a scris: "Arăta radiant. Într-un minut era un băiat cu o față mică și tristă... Întregul chip al lui Freddie a redevenit tot ce fusese înainte. Părea în sfârșit și total împăcat.", scrie Mirror.

Era disperat să cânte

May povestește cum Freddie Mercury era disperat să continue să înregistreze cu trupa sa, știind că s-ar putea să fie nevoiți să termine piesele fără el.

Piesa „Mother Love” a fost ultimul cântec pe care Freddie l-a scris și înregistrat în studio cu Queen, iar vocea lui Freddie se spune că a fost înregistrată între 13 și 16 mai în 1991.

Discutând despre procesul lor de scriere în ultima perioadă a vieții lui Mercury, May și-a amintit: "Freddie în acea perioadă a spus: Scrie-mi lucruri.... Știu că nu mai am foarte mult timp; continuă să-mi scrii cuvinte, continuă să-mi dai lucruri pe care să le cânt, apoi poți face ce vrei cu ele după aceea, știi; termină-le”.

Potrivit lui Mary Austin, fosta iubită a lui Freddie, unele dintre ultimele cuvinte pe care Freddie i le-a spus au fost despre aspectul său în deteriorare.

Vorbind în 2013, ea a spus că, în timp ce vizionau o înregistrare video a ultimei sale reprezentații cu Queen, acesta i-a spus: "Când mă gândesc că eram atât de chipeș".

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te