FOTO&VIDEO Expo Dubai: Pavilionul de 5 mil. € al României. Cum arată cele ale Ungariei și Bulgariei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 11.02.2022 - 13:17
Expo Dubai: Pavilionul de 5 mil. € al României. / Foto: Newsweek Romania
Expo Dubai: Pavilionul de 5 mil. € al României. / Foto: Newsweek Romania
Expo Dubai: Pavilionul de 5 mil. € al României. / Foto: Newsweek Romania
Caviar și vodka ucraineană la pavilionul României de la Expo 2020 Dubai. / Foto: Pavilionul Romaniei Expo 2020 Dubai
Caviar și vodka ucraineană la pavilionul României de la Expo 2020 Dubai. / Foto: Pavilionul Romaniei Expo 2020 Dubai
Cum arată pavilionul Ungariei la Expo 2020 Dubai. / Foto: Newweek Romania
Cum arată pavilionul Ungariei la Expo 2020 Dubai. / Foto: Newweek Romania
Cum arată pavilionul Ungariei la Expo 2020 Dubai. / Foto: Newweek Romania

Peste 190 de țări se laudă cu tot ce au mai bun, cu minunății arhitecturale și inovații tehnologice, la Expo 2020 Dubai. Pavilionul „New Nature” al României a costat peste 5 milioane de euro, dar pare lipsit de atractivitate. Cel puțin în comparație cu al Ungariei, de exemplu.

SHARE

Expo 2020 Dubai, prima expoziţie universală organizată în Orientul Mijlociu şi cel mai mare eveniment la scară mondială de la începutul pandemiei de COVID, organizată în perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022, se desfășoară sub motto-ul „Connecting Minds, Creating the Future".

România participă cu pavilionul „New Nature”, un concept bazat pe echilibrul om – natură, care include manifestări umane, dar şi aspecte economice şi ştiinţifice. Arhitectura pavilionului reflectă simbolurile sculptorului Constantin Brâncuşi şi îşi propune să conecteze diverși specialişti, atât pe durata expoziţiei, cât şi după. Iar poatrivit comisarului general al Pavilionului României la Expo 2020 Dubai, Ferdinand Nagy, participarea României la acest eveniment internațional își propune să aducă în atenția publicului larg potențialul țării noastre din sectoarele știință, inovație, cercetare și tehnologie, precum și oportunitățile sale economice, culturale și turistice, alături de istoria culturală și științifică românească. Totodată, va fi prezentat profilul activ al României în domeniul diplomației sportive și climatice, precum și contribuția importantă la identificarea de mijloace inovative și eficiente pentru soluționarea problemelor globale la nivel internațional, scrie pe site-ul mae.ro.

Citește și: Hatta, oaza de aventură ascunsă în Munții Stâncoși din Dubai

Teoretic, conceptul pavilionului României își propune să prezinte vizitatorilor o imagine cât mai coerentă a ansamblului de inter-relații dintre mediul înconjurător, resurse, oameni și comunități, care pot asigura o structură echilibrată, o dinamică ideală, o bună funcționare și noi oportunități pentru o dezvoltare sustenabilă, atât locală și regională, cât și globală. Are o suprafață de circa 1.000 de metri pătrați, patru secțiuni principale (CONCEPT & MANIFEST, DESIGN & TRADIȚIE, NATURAL SPOTLIGHT, H2RO) și ilustrează simbolic operele unor creatori români din domeniile artistic și al cercetării științifice, precum Constantin Brâncuși, George Enescu, Grigore Antipa și Nicholas Georgescu-Roegen.

În practică însă, deși bugetul multianual de participare al României la Expo 2020 Dubai a fost de 26.764.000 lei (aprox. 5,4 milioane de euro), imaginea țării „zugrăvită” în Dubai pare lipsită de atractivitate, chiar sărăcăcioasă, în comparație, de exemplu, cu cea a Ungariei. E adevărat, prezența Bulgariei pare și mai slabă.

Citește și: România, pe primul loc în UE la sărăcie și excluziune socială. Tinerii (15-29 ani), cei mai expuși

Pavilionul României la Expo 2020 Dubai, prin ochii unui vizitator

O tejghea cu „trei” ape minerale de diferite tipuri, așezate frumos, ca la un restaurantul unui hotel „All Inclusive”, vizavi de un perete cu ecrane pentru conținut multi-media. O sală aproape goală și încă o sală fără nimic deosebit, cu un pian odihnindu-se liniștit. Așa arată pavilionul României la Expo 2020 Dubai într-o zi obișnuită, fără evenimente programate.

Intrigant, dacă Ungaria își promovează vinurile, iar România ar avea și ea cu ce să se laude sau măcar să încerce să se laude, în cadrul unui eveniment la au participat și E.S. Ambasadorul României în EAU, Adrian Măcelaru, și Consulul general al României în Dubai, Nicoleta Teodorovici, la pavilionul României de la Expo 2020 Dubai au fost promovate vodka din Ucraina și caviarul.

Citește și: Cele 10 finaliste „World Car of the Year” 2022, Dacia Sandero pe lista scurtă la „Urban Car”

Cum arată pavilionul Ungariei la Expo 2020 Dubai

Dacă pavilionul României este ascuns la exterior sub un mesh banal, pavilionul Ungariei are un design exterior atractiv, ce te duce cu gândul la o experiență relaxantă, și unul interior ce promite o experiență itinerantă. Întâmplător sau nu, dacă pavilionul României are în centru apa minerală, cel al Ungariei promovează „Aqua Roots”. Adică, tot apa, doar că altfel. Inspirați, ungurii își promovează au ajutorul apei turismul balneo și celebrele facilități de Wellness & Spa. Apoi, induc experimentarea unui sfârșit de zi relaxant, cu un pahar din renumitul vin dulce de Tokaj. De asemenea, Ungaria promovează și 45 de mărci de apă minerală.

Cum arată pavilionul Bulgariei la Expo 2020 Dubai

Pavilionul Bulgariei la Expo 2020 Dubai pune accentul pe tradiții, folclor și turism și are drept motto „The Land of Roses” (Tărâmul trandafirilor). Vizitatorii pot inhala, de exemplu, ulei de trandafiri, degusta dulceață de trandafiri și face o plimbare virtuală printr-un „lan” de trandafiri, cu ajutorul tehnologiei 3D mapping.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te