Hatta, oaza de aventură ascunsă în Munții Stâncoși din Dubai

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 14.03.2020 - 13:40

Dubaiul nu este doar o destinație de shopping, relaxare, distracție cu copiii într-unul dintre renumitele parcuri tematice sau de business.

SHARE

„Emiratul superlativelor“ poate fi și o destinație pentru amatorii de hiking, biking, kayaking sau eco-turism, regiunea Hatta ascunzând o adevărată oază de aventură creată de mâna omului.

În general, când planifici o vacanță în Dubai, te gândești la o plimbare printr-un oraș al viitorului, cu zgârie-nori ieșiți spectaculos din nisip și autostrăzi suprapuse pe două, trei niveluri, ca în filmele SF, te gândești la romantismul fântânilor care dansează la baza Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume (828 de metri), te gândești la relaxare, răsfăț total sau la o escapadă în deșert, la diversitatea promoțiilor și a ofertelor celor mai mari mall-uri din lume, de exemplu, și, nu în ultimul rând, probabil, te gândești la aromele condimentelor folosite în bucătăria arabă și în cea indiană, care îți îmbată papilele gustative și olfactive.

La circa 130 de kilometri cu mașina de orașul Dubai, însă, în apropierea graniței emiratului cu Omanul, se află o adevărată oază de aventură pentru amatorii de sport și relaxare în aer liber.

Construită în apropierea vechiului orășel Hatta, care, în trecut, datorită amplasării sale în inima Munților Al-Hajar (Munții Stâncoși), era o destinație preferată de locuitorii orașului Dubai dornici să scape vara de umezeala și căldura din zona de coastă și care, în continuare, este străjuit de două turnuri militare construite în 1880 și un fort din 1896, această „oază“ este un fel de parc de aventură la scară mare, așa cum sunt mai toate lucrurile în „Emiratul superlativelor“.

Hiking, biking și triking gravitațional

Hatta este un bun exemplu pentru modul în care se poate face turism și se pot scoate bani din piatră seacă. Peisajul lipsit de vegetație al Munților Al-Hajar nu sensibilizează retina, la prima vedere.

Pietre, stânci și, pe ici, pe colo, câțiva copăcei care numai ei știu cum reușesc să trăiască. Dar, viziunea, banii și mâna omului au reușit să schimbe total percepția și să transforme zona într-una extrem de ofertantă pentru distracție și relaxare.

La intrarea în zona de agrement Hatta, se află un camping, cu locuri generoase și aerisite pentru amplasarea corturilor, grătare și acces la facilități, Hatta Drop In, o piscină cu tobogane rapide pentru amatorii de adrenalină (până la 15 metri înălțime și viteze între 40 km/h și 80 km/h), două piste de Zorbing (un fel de tobogane pe care se coboară într-un fel de mingi gigantice), o zonă cu fel de fel de atracții specifice parcurilor de aventură (tiroliană, trambuline, leagăne, etc.), o zonă dedicată celor care vor să învețe sau să exerseze trasul cu arcul și aruncatul cu toporul, o cafenea, o zonă de food și un centru pentru închirierea de mountain bike-uri.

În zona Hatta sunt amenajate mai multe trasee de hiking și de mountain-bike, atât pentru începători, cât și pentru avansați.

Iar o atracție inedită o constituie pista de triking gravitațional. Practic, se coboară un deal destul de abrupt cu niște triciclete fără pedale, dar cu frâne pe disc pe roțile spate. E

chipamentul format din cască, mănuși și protecții din plastic dur pentru genunchi și brațe este obligatoriu, iar vitezele atinse pot depăși 50-60 km/h.

Kayaking, bărci electrice și locuri de cazare inedite

Pentru a spori și mai mult atractivitatea locației, pe lacul Hatta, format în urma construcției barajului Hatta Dam, se pot efectua plimbări cu caiace simple sau duble, cu mini-vaporașe electrice și cu un fel de bărcuțe rotunde electrice, cu baterii solare.

Chiar dacă este lipsit de vegetație, peisajul de pe lacul Hatta este incredibil, iar apa și împrejurimile sunt extrem de curate. Nu vezi niciun șervețel, sticlă din plastic sau chiștoc de țigară.

Pentru cei care își doresc să se relaxeze total și să privească stelele dintr-un cadru inedit, la Hatta există o zonă cu rulote originale Airstream.

Acestea sunt poziționate în locuri fixe, pot găzdui până la doi adulți și doi copii și oferă toate facilitățile unei camere de hotel.

Fiecare Airstream dispune de o terasă cu pergolă și un loc de făcut grătar. Iar pentru cei care vor mai mult spațiu și confort există lodge-uri, un fel de căsuțe cu o singură cameră și baie, construite pe piloni și împrăștiate pe stânci piloni și stânci astfel încât intimitatea să fie la cel mai înalt nivel.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -