Considerat unul dintre cei mai buni şahişti din România, Mihnea Costachi din Alba Iulia este, la doar 22 de ani, Maestru Internaţional, titlu obţinut încă din 2016, şi, din acest an, antrenor FIDE, având la activ multiple premii obţinute la cele mai importante campionate de şah clasic, şah rapid sau blitz şi, mai nou, la dezlegări de probleme.
Citește și: VIDEO Sărbătoare națională în Argentina. "Regii fotbalului mondial" i-au readus trofeul lui Maradona
Student în anul II la masterat la Academia de Studii Economice - Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu limba de predare în engleză, Mihnea Costachi reuşeşte cu succes, în pofida programului încărcat, să îmbine activitatea didactică cu pasiunea sa de-o viaţă, şahul, şi ia în calcul ca, poate, la un moment dat, să deschidă o academie de şah în oraşul său natal.
A învățat jocul minții la 4 ani, alături de bunicul său
A început să practice "sportul minţii" la 4 ani, atunci când a primit un set de şah.
"Tatăl meu mi-a arătat cum se mută piesele. Mi-a plăcut foarte mult acest joc. După care, am început să joc mai multe partide cu bunicul, el fiind un pasionat al acestui joc. Apoi, părinţii m-au dus la club şi astfel am început să mă antrenez cu regretatul maestru Mihail Breaz şi apoi cu Marius Ceteraş, cu care încă mă antrenez şi colaborez. Am început să merg la competiţii şi cam ăsta a fost începutul", a spus, Mihnea Costachi.
Citește și: Sărbători „pe cartelă”, în Ungaria, din cauza plafonării prețurilor: 1 kg cartofi, 1 l lapte
După doar un an, atunci când avea 5 ani, Mihnea a fost cel mai tânăr participant la un simultan de şah susţinut la Alba Iulia, în 2005, de Dieter Nisipeanu, care tocmai devenise campion european.
"A fost un simultan cu 40 de jucători, iar eu am fost cel mai tânăr participant. A fost o experienţă foarte bună pentru mine şi clar m-a ajutat ca experienţă pentru partidele viitoare. Am participat la mai multe competiţii în zonă până în 2007, în Cugir, Sibiu. În acel an, 2007, am mers la campionatul naţional la Amara, sub 8 ani. Eu aveam 7 ani atunci şi am reuşit să obţin locul 1", şi-a amintit tânărul.
Palmares notabil
Tânărul este maestru internațional și are un palmares impresionant: campion european în 2017 și 2018 (U18) la blitz, locul 1 la nivel european la U18 Solving Problems Championship, notează alba24.ro, câștigând până acum zeci de trofee la nivel național și internațional, printre care:
Citește și: Ministrul Rafila: Examinăm posibilitatea restricţionării la export a antibioticelor pentru copii
La şah clasic, a participat în 2012 şi 2017 la Campionatele Mondiale Şcolare, unde a obţinut locul 4, locul 3 U14 în Durban, Africa de Sud, în 2014, locul 7 U16 în Khanty Mansiysk, Rusia, în 2016, şi locul 8 U20 în New Delhi, India, în 2019.
"Sunt premii foarte bune. Până acum un an nu erau premii prea bune la şah în România, comparativ cu alte ţări. De exemplu, anul trecut, campion mondial la şah rapid a ieşit un jucător din Uzbekistan, iar el a primit pentru această performanţă un apartament şi o maşină în capitală, dacă nu mă înşel. Deci, în alte ţări se poate trăi foarte bine din şah, ca jucător de top.”
Visul tânărului, o academie de șah
Șahistul îi încurajează pe părinţi să îi ducă pe cei mici la şah. "Nu pentru performanţă, ci pentru a învăţa în primul rând regulile jocului. Consider că îi ajută şi la şcoală şi în orice ar face în diverse domenii. Desigur, dacă le place şi vor să facă performanţă, pot să continue", este sfatul pe care Mihnea îl dă părinţilor.
Citește și: VIDEO 2,5 tone de pocnitori găsite de poliția din Alba la sediile unor societăți comerciale
În ceea ce îl priveşte, aproape toată viaţa, şahul a fost parte din ce făcea aproape în fiecare zi. "Clar, îmi place şahul foarte mult. Nu ştiu dacă este zi în care, şi dacă sunt pe drum, să nu mă uit să văd ce partide s-au jucat în ziua respectivă sau să rezolv una, două probleme de şah. Deci, clar, şahul face parte din viaţa mea", a conchis acesta.