Spălarea tuturor rufelor împreună poate economisi timp, dar, din păcate, poate provoca și daune.
Pentru a reduce numărul de cicluri de spălare, este posibil să vă fi gândit să spălați hainele în același ciclu cu prosoapele pentru a le spăla pe toate odată.
Dar, deși spălarea hainelor și a prosoapelor împreună vă poate economisi timp, aceasta nu va da cele mai bune rezultate - și poate chiar să vă deterioreze hainele.
Citește și: Ce tipuri de haine trebuie spălate pe dos? De ce e bine să le întorci înainte de a le pune în mașină
Deși spălarea prosoapelor și a hainelor împreună nu este recomandată, o anumită perspectivă este potrivită: Nu vă veți strica mașina de spălat dacă spălați prosoape și haine în același ciclu de câteva ori.
Dar există mai multe motive întemeiate pentru a nu o face, așa că este mai bine să spălați separat hainele și prosoapele pentru a obține cele mai bune rezultate. În continuare, am prezentat factorii de care trebuie să țineți cont înainte de a arunca totul împreună în mașina de spălat.
Sortați în funcție de tipul de țesătură
Pentru o lungă perioadă de timp, regula standard de sortare a rufelor era separarea în funcție de culoare; albul și articolele de culoare deschisă erau spălate împreună, separate de culorile deschise și cele închise.
Citește și: Cum îndepărtezi mucegaiul din garnitura mașinii de spălat, fără chimicale? Produsul costă un leu
Printre motivele care au stat la baza acestei reguli s-a numărat prevenirea scurgerii vopselelor de pe hainele de culori deschise sau închise pe hainele albe și deschise, precum și faptul că se recomandau temperaturi diferite ale apei pentru rufe albe și negre.
Astăzi, apa rece este standardul pentru spălarea articolelor, indiferent de culoare, cu câteva excepții.
Această schimbare fundamentală a modului în care spălăm rufele permite o nouă abordare: sortarea în funcție de tipul de țesătură.
Sortarea în funcție de tipul de țesătură este recomandată în special atunci când vine vorba de prosoape, deoarece acestea produc scame care se pot agăța de alte țesături atunci când sunt spălate împreună, în special țesăturile care conțin elastan, cum ar fi hainele de antrenament.
Luați în considerare greutatea țesăturii
Un alt motiv pentru a sorta după tipul de țesătură, mai degrabă decât după culoare, este acela de a separa articolele grele de cele mai ușoare și de hainele mai delicate. Țesăturile grele pot deteriora articolele delicate atunci când sunt spălate împreună în același timp.
Din cauza diferenței de greutate, pe lângă recomandarea de a spăla separat prosoapele și hainele, se recomandă și spălarea cearșafurilor și prosoapelor în cicluri separate.
Separați articolele pătate
Articolele foarte murdare sau pătate trebuie spălate diferit față de alte rufe; acestea pot necesita apă mai fierbinte, cicluri de spălare mai lungi, detergent special pentru îndepărtarea petelor și/sau doze mai mari de detergent de rufe.
Prosoapele de toate tipurile - prosoape de baie, prosoape de mână, prosoape de bucătărie, cârpe de spălat și altele - tind să fie mai murdare decât hainele.
Citește și: Facturile cresc dacă folosim mașina de spălat seara. Ce se întâmplă atunci când spălăm rufele?
Acest lucru este valabil în special pentru cârpele de curățat, care nu ar trebui niciodată spălate în aceeași încărcătură cu hainele sau cu prosoapele de corp.
Evitați contaminarea
În strânsă legătură cu problemele legate de nivelurile de murdărie din rufe sunt preocupările legate de contaminare.
Spălarea prosoapelor de bucătărie și a cârpelor de curățat, în special, împreună cu hainele poate răspândi contaminanți precum agenții patogeni.
În plus, reziduurile de agenți de curățare rămase pe cârpele de curățat pot deteriora hainele, în special prin pierderea culorii în urma expunerii la agenți de albire.
Temperatura apei și setările mașinii de spălat
În timp ce apa rece este acum standardul pentru majoritatea rufelor, există momente în care apa caldă sau călduță este alegerea mai bună. Unul dintre aceste momente este atunci când spălați articole foarte murdare, cum ar fi prosoapele de vase sau cârpele de curățat.
Apa caldă este extrem de eficientă în eliminarea germenilor, bacteriilor și a murdăriei abundente, însă poate provoca și micșorarea, decolorarea și alte deteriorări, astfel încât este mai bine să folosiți ciclurile de spălare cu apă caldă doar atunci când este necesar.