Ce tipuri de haine trebuie spălate pe dos? De ce e bine să le întorci înainte de a le pune în mașină

DE Florentina Enache | Actualizat: 28.10.2024 - 12:39
Ce tipuri de haine trebuie spălate pe dos? De ce e bine să le întorci înainte de a le pune în mașină - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Ce tipuri de haine trebuie spălate pe dos? De ce e bine să le întorci înainte de a le pune în mașină - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Ce tipuri de haine trebuie spălate pe dos? De ce e bine să le întorci înainte de a le pune în mașina de spălat? Puțini știu acest truc.

SHARE

Pentru a fi siguri că rezistă în timp hainele, este important să le spălăm conform indicațiilor de pe etichetă.

Cu toate că cei mai mulți respectă temperatura de spălare sau indicațiile de călcare, puțini știu că unele haine trebuie spălate pe dos, pentru a le proteja împotriva deteriorării.

Ce haine trebuie spălate pe dos și de ce?

Îmbrăcăminte închisă la culoare

Hainele negre și de culoare închisă, inclusiv denimul închis, se decolorează în timp din cauza expunerii la apă și detergent.

De asemenea, abraziunea poate contribui la decolorare, astfel încât spălarea hainelor închise pe dos poate ajuta la păstrarea culorii mai mult timp.

Citește și: Cum îndepărtezi mucegaiul din garnitura mașinii de spălat, fără chimicale? Produsul costă un leu

În plus, cel mai bine este să spălați țesăturile închise la culoare în apă rece. Uscarea la aer a hainelor închise la culoare departe de lumina directă a Soarelui ajută, de asemenea, la protejarea împotriva decolorării.

Țesături viu colorate și imprimate

Ca și hainele închise la culoare, țesăturile viu colorate și imprimate se pot decolora, respectiv, deteriora, în timp, din cauza expunerii repetate la apă, detergenți și produse de îndepărtare a petelor, precum și frecării.

Citește și: Facturile cresc dacă folosim mașina de spălat seara. Ce se întâmplă atunci când spălăm rufele?

Întoarcerea acestor țesături pe dos înainte de spălare va ajuta la păstrarea culorii și a modelelor, împiedicându-le să capete un aspect murdar din cauza spălării repetate. Spălarea în apă rece poate ajuta, de asemenea, la protejarea țesăturilor viu colorate și cu modele.

Hainele de sport

Există mai multe motive bune pentru a spăla hainele de antrenament pe dos. Hainele strâmte, în special atunci când sunt purtate pentru exerciții, vor beneficia de curățarea mai profundă care are loc atunci când interiorul hainelor este expus la mai multă apă, detergent și acțiune mecanică în timpul spălării.

Este una dintre cele mai eficiente modalități de a vă asigura că echipamentul de antrenament transpirat iese de la spălare mirosind proaspăt, prin combaterea bacteriilor care provoacă mirosuri și care se pot acumula pe interiorul hainelor.

Citește și: Butonul secret al mașinii de spălat vase care îți va schimba viața pentru totdeauna. Unde se află?

Întoarcerea hainelor de sport pe dos ajută, de asemenea, la prevenirea decolorării ca urmare a abraziunii și a transferului de vopsea.  

Pijamale, lenjerie de corp și șosete

Ca și în cazul hainelor de antrenament, interiorul pijamalelor, al lenjeriei de corp și al șosetelor este locul în care prezența murdăriei corporale, cum ar fi transpirația și pielea moartă, este în cantitățile cele mai mari. 

Dacă întoarceți aceste articole intime pe dos înainte de a le spăla, vă veți asigura că vor ieși cât mai curate posibil, eliminând murdăria corporală, cum ar fi pielea moartă și sebumul, precum și bacteriile care cauzează mirosul.

De asemenea, va ajuta la protejarea țesăturilor delicate, cum ar fi bumbacul fin, și va preveni deteriorarea elementelor decorative, cum ar fi nasturii sau broderiile.

Haine pătate de transpirație și deodorant

Spălarea hainelor pe dos permite apei și detergentului să intre mai mult în contact cu transpirația și deodorantul care se acumulează rapid la axila cămășilor, bluzelor, puloverelor și a altor bluze.

Dacă ți se pare că hainele tale ies adesea de la spălat cu pete vizibile, trecerea la spălarea lor pe dos poate fi o soluție ușoară.

Țesături delicate

Întoarcerea hainelor pe dos poate proteja țesăturile delicate prin reducerea abraziunii cauzate de țesături aspre, fermoare, nasturi și alte ornamente. 

Pe lângă spălarea țesăturilor delicate pe dos, puneți-le într-o pungă de protecție din plasă, spălați-le împreună cu alte țesături similare și evitați să includeți în mașină articole voluminoase, grele sau ornamentate pentru a reduce cantitatea de frecare la care sunt expuse țesăturile care se pot strica ușor, se arată pe un site de specialitate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te