Drumul de la Chișinău la Hollywood al unuia dintre cei mai mari regizori. A plecat cu 6 $ în buzunar

DE Bianca Iosef | Actualizat: 15.12.2022 - 17:14
Lewis Mileson- Foto: PROFIMEDIA IMAGES

A câștigat mai multe premii Oscar pentru filmele sale și deși a ajuns cu doar 6 dolari în America a reușit să devină printre cei mai buni regizori de la Hollywood.

SHARE

Lewis Mileson, sau pe numele său real Leib Milstein, s-a năcut pe 30 septembrie 1895 în , Odesa, Ucraina, într-o familie bogată de evrei. În 1900, când Milestone avea cinci ani, tatăl său a lua hotărârea să se mute în Chișinău. Mileston a fost educat la cele mai bune școli evreiești, unde a studiat și mai multe limbi străine. Dragostea timpurie a lui Milestone pentru teatru și dorința lui de a urma artele dramatice nu au fost descurajate de familia sa, care și-a trimis fiul la Mittweida , Saxonia, pentru a studia ingineria.

Neglijând școala pentru a participa la producții locale de teatru, Milestone a picat la cursurile de inginerie. Pentru că era hotărât să urmeze o carieră în teatru, el și-a cumpărat un bilet transatlantic dus-întors către Statele Unite, ajungând la Hoboken, New Jersey, la 14 noiembrie 1913, cu doar 6 dolari la el, la scurt timp după ce a împlinit optsprezece ani.

Citește și: EXCLUSIV Venitul unui profesor, de cinci ori mai mic ca al unui medic. Oficial: 3.000 lei în minus

Milstein și-a schimbat în cele din urmă numele în Lewis Milestone și a devenit cetățean american. În timpul Primului Război Mondial, a fost asistent de regizor la filmele de antrenament pentru armata SUA. Și-a lansat cariera la Hollywood în 1920, lucrând pentru Henry King . În 1925, Milestone și-a făcut debutul regizoral cu Seven Sinners, film pentru care a scris și scenariul. Doi ani mai târziu a regizat Doi cavaleri arabi, pentru care mai târziu a câștigat primul și singurul premiu al Academiei pentru cea mai bună regie a unui film de comedie, potrivit Britannica.

Citește și: Primarul Iașiului, sub control judiciar. Chirica: "Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de inculpat"

Cititor pasionat de literatură, Milestone a realizat apoi o versiune cinematografică a lui Erich Maria Remarque All Quiet on the Western Front, care, când a fost lansat în 1930, i-a cimentat reputația de regizor de top. Clasicul film antirăzboi urmărește câțiva tineri germani care își pierd visele și viața în timp ce luptă în Primul Război Mondial. A fost unul dintre cele mai mari hituri din anii 1930 și a câștigat un premiu Oscar pentru cel mai bun film. În plus, Milestone a primit al doilea Oscar pentru cel mai bun regizor.

Următoarea piatră de hotar a fost filmul numit Prima pagină (1931). A fot un succes la box-office și este considerat unul dintre cele mai bine realizate filme de comedie de la Hollywood. Filmul a câștigat o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun film, iar Milestone a primit ultimul său premiu Oscar pentru cel mai bun regizor.

Ultimul film al lui Milestone a fost Mutiny on the Bounty (1962), pe care l-a preluat de la Carol Reed . Un remake generos al versiunii de film din 1935, filmul lui Milestone a prezentat o performanță polarizantă a lui Marlon Brando în rolul lui Fletcher Christian; Trevor Howard a fost ales în rolul căpitanului William Bligh . Deși Milestone a început să lucreze la alte două filme, a fost înlocuit la ambele producții: PT 109 (1963), un film despre eroismul lui John F. Kennedy în timpul războiului în Pacific și The Dirty Game (1965; cunoscut și sub numele de The Secret Agents). Milestone a revenit la televiziune pentru scurt timp înainte de a se retrage în 1964.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te