Drama teribilă prin care a trecut actrița Florina Cercel. „Mi-a fost frică să mai urc pe scenă”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 27.01.2024 - 07:58
Florina Cercel a trecut printr-o dramă teribilă la vârsta de 28 de ani - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”
florina cercel

Drama teribilă prin care a trecut actrița Florina Cercel. Destinul celei supranumite „Sophia Loren a României” i-a rezervat partea sa de tristețe și amărăciune. O tragedie teribilă avea s-o marcheze pe viață pe artista care ar fi împlinit 81 de ani pe 28 ianuarie.

SHARE

Drama teribilă prin care a trecut actrița Florina Cercel. Iubita artistă ar fi împlinit 81 de ani, pe 28 ianuarie, dar un cancer a răpus-o în iulie 2019. Destinul celei supranumite „Sophia Loren a României” i-a rezervat partea sa de lacrimi și amar, actrița trecând printr-o tragedie care a marcat-o pe viață.

Drama teribilă prin care a trecut actrița Florina Cercel. „Mi-a fost frică să mai urc pe scenă”

Florina Cercel a fost considerată o adevărată „Sophia Loren a României”. Doar cine nu a văzut-o în tinerețe ori în anii primei maturități ar putea considera comparația nepotrivită.

Actrița s-a născut la 28 ianuarie 1943, la Piatra Neamţ, tatăl său fiind prim-trompetist în fanfara unui regiment din Armata Regală.

De mică, ea a mers la concertele Filarmonicii, iar duminica era nelipsită de la slujbele de la biserică. Familia s-a mutat la Râmnicu Sărat, datorită obligaţiilor militare ale capului familiei.

Când Florina a ajuns în clasa a treia, tatăl ei a fost arestat, pe motive politice, fiind exclus din Armată şi trimis să-şi execute pedeapsa, de patru ani, la Canal.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor împlinește 88 de ani. Care a fost marea dramă din viața sa?

Motivul a fost pueril, dar și înspăimântător, totodată, tocmai prin gravitatea pedepsei în raport cu „culpa”.

Sora actriţei, o fetiţă pe atunci, scrisese pe o foaie „Nu-l vrem conducător pe Stalin”. Întâmplarea, aparent neînsemnată, a dus la arestarea tatălui său, care a fost eliberat, totuși, după 18 luni. 

Când acesta a ieșit din închisoare, familia era în Botoșani, unde Florina a absolvit „Mihai Eminescu” din oraș.

A urmat admiterea la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea şi Victor Moldovan, devenind absolventă în anul 1964, la Secția Arta Actorului. 

A fost colegă de generaţie cu Ovidiu Iuliu Moldovan, Valeria Seciu, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Ion Caramitru, Ştefan Radoff sau Virgil Ogăşanu.

Dar ecourile condamnării tatălui au ajuns-o din urmă. În perioada facultăţii, la sfârşitul anului trei, a fost exmatriculată, fiindcă nu declarase că acesta a fost deţinut politic.

A fost obligată să muncească, timp de patru luni, la o fabrică de utilaj chimic, pentru a se deprinde cu „educaţia muncitorească“.

În tinerețe, a fost supranumită „Sophia Loren a României” - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

Trebuie spus şi că Florina Cercel a impresionat, în tinereţe, prin frumuseţea ei răpitoare. A avut poveştile ei de dragoste, a iubit cu patimă şi a fost adorată, deopotrivă, de bărbaţi, însă ghinoanele s-au ţinut lanţ, pe plan sentimental.

Primul său iubit a fost Adrian Ciceu, student la Conservator. care, mai târziu, avea să se căsătorească cu Luminița Dobrescu, prima cântăreță din România care a căștigat Trofeul „Cerbul de Aur”, în 1969.

„Era student la Conservator, în anul patru, eu eram cu doi ani mai mică. Apoi, el a plecat în Armată. Se pare că semănam foarte bine, fizic, dar tot sistemul nu ne-a lăsat să fim împreună”, a povestit, peste ani, actriţa despre prima dragoste care i-a rănit inima, conform radioromaniacultural.ro.

Părinţii Florinei Cercel nu erau de acord cu această relaţie, pentru că el nu avea „un dosar curat”.

„Am suferit foarte mult, el la fel. Nu ne-am căsătorit, chiar dacă a fost o iubire foarte frumoasă, a fost extraordinar, o dragoste pură. Adrian s-a căsătorit după mulţi ani cu o cântăreaţă care semăna cu mine, Luminiţa Dobrescu, aflată atunci în Germania, unde a fugit şi el”, a mai rememorat Florina Cercel.

În 1964 primeşte repartiţie la Teatrul Dramatic de Stat din Galaţi, unde a debutat în rolul Ana Stambuliu, în “Fii cuminte. Cristofor“, de Aurel Baranga. 

Citește și: Florina Cercel: Soțul i-a murit în brațe la 28 ani. Al doilea mariaj, distrus de povara trecutului

Ulterior, pe aceeași scenă a apoi rolurile Sonia, din “Mitică Popescu“, de Camil Petrescu, Veta, din “O noapte furtunoasă“ de I.L.Caragiale şi Margaret – „Mult zgomot pentru nimic” de William Shakespeare, regia Andrei Brădeanu, 1965.

În anul 1965 se transferă la Teatrul Naţional din Timişoara, unde va interpreta mai multe partituri importante.

„Iat-o pe Sophia Loren a României!”, au fost cuvintele pe care le rostea, în acel an, artistul emerit Gheorghe Leahu, pe atunci director al Teatrului Național Timișoara, potricit sursei citate.

La Timişoara, Florina Cercel şi-a întâlnit jumătatea, îndrăgostindu-se de medicul Ioan Liviu Perian. După şapte ani de iubire desăvârşită, actriţa a trecut printr-o tragedie care a marcat-o. Primul soț s-a stins chiar în brațele ei, răpus de un cancer la plămâni.

Ea a mărturisit mai târziu că timp de aproape nouă luni după moartea soțului, i-a fost frică să mai urce pe scenă și se gândea că va trebui să renunțe la teatru.

„Prima mea căsătorie a fost iubirea cea mai completă, cea mai profundă, cea mai totală, şi prin întâlnire, şi prin despărţire... A fost greu. Bărbatul meu a pierit în braţele mele... Atunci mi-a fost foarte, foarte greu, a fost nedrept.

Nu am urcat pe scenă vreo nouă luni, mi-a fost frică să mai urc pe scenă, am crezut că va trebui să mă despart şi de teatru. Nu am mai urcat pe scenă acolo, la Timişoara, de atunci, din 9 mai 1972...”, dezvăluia Florina Cercel în cartea „Poveşti de dragoste ale vedetelor“.  Actrița avea 28 de ani.

Teatrul avea să o ajute, însă, să treacă peste această lovitură cruntă a destinului. În anul 1972, obţine, prin concurs, un post la Teatrul Naţional din Bucureşti unde activează şi acum. Aici, pe parcursul a 46 de ani, a interpretat roluri memorabile, care au făcut deliciul spectatorilor. 

Transferul în Capitală i-a adu în viață și a doua căsnicie, total diferitîă de prima, din păcate.

„A fost una dintre cele mai nefericite experienţe ale vieţii mele. Este un om foarte inteligent, foarte cultivat, deosebit de frumos, mult prea frumos pentru un bărbat, dar din păcate, extrem de gelos şi extrem de negativist.

Am divorţat în 1984, gelozia lui a plecat de la trecutul meu, nimeni nu a suportat comparaţia cu primul soţ”, a dezvăluit cu regret actrița.

Florinei Cercel i-a mai tăiat calea un om de afaceri sârb, însă povestea de dragoste s-a încheiat după opt ani. S-au despărţit după ce fina artistei, s-a băgat între ei.

„Recunosc, sunt foarte pretenţioasă. Am avut zeci de curtenitori, dar nu, dacă nu iubesc eu, nu mă pot lăsa iubită”, mărturisea Florina Cercel.

Dincolo de zecile de roluri în teatru și teatru tv, a apărut în numeroase producții cinematografie, începând cu „Frații” (1970), „Prin cenușa imperiului” (1975), „Dincolo de pod” sau „Marele singuratic” (1976), până la „Roşcovanul” (1976), „Iarna bobocilor” (1977), „Iancu Jianu Zapciul” (1980) sau „Dumbrava minunată” (1980).

Citește și: 4 ani de la moartea Florinei Cercel, răpusă de aceeși boală ca soțul ei. A rămas văduvă la 29 de ani

Florina Cercel a jucat şi în seriale tv precum „Toate pânzele sus” şi „Lumini şi umbre”, ambele din 1976. După 1990, a jucat în „Șobolanii roșii” (1993), dar și în  producţii tv cu rolurile Spania Fieraru – „Inimă de ţigan, serial TV, regia Iura Luncaşu, 2007, Spania – „Regina”, regia Iura Luncaşu, serial TV, 2008 şi Aretia Belciugesco – „Aniela”, regia Iura Luncaşu, serial TV, 2009.

Din păcate, marea actriță s-a stins din viață la 30 iulie 2019, răpusă tot de un cancer la plămâni, le fal ca marea sa iubire, doctorul Ioan Liviu Perian, primul său soț.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te