Prăjitura cu nucă și miere care are o zi dedicată. Era considerat desert regal În trecut, doar bucătarii special antrenați puteau face asta în trecut. Acum se găsește în mai toate cofetăriile însă cel mai bun se face într-o anumită parte a lumii.
Pe 17 noiembrie este Ziua Mondială a Baclavalei.
Prăjitura cu nucă și miere care are o zi dedicată. Era considerat desert regal
Baclavaua, desertul cu șerbet renumit în întreaga lume, este, fără îndoială, una dintre cele mai remarcabile delicii ale bucătăriei turcești.
Citește și: Care a fost primul desert din istorie? Din ce era făcut? „Bucătarul” a trăit 950 de ani
Prepararea baclavalei, la fel ca în bucătăriile Imperiului Otomane, este transmisă din generație în generație la Gaziantep, printr-o relație maestru-ucenic. Singura modalitate de a obține acest gust de neegalat este prin pricepere, atenție la detalii și precizie.
Maeștrii întind foietajul în 40 sau 45 de straturi, umplându-l cu fistic local și unt. Aluatul se coace în cuptoare tradiționale, iar după coacere se adaugă șerbetul.
Care este desertul regal venit din Turcia care i-a cuerit pe români? Nu oricine îl poate prepara - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Desertul este sărbătorit la nivel mondial pe data de 17 noiembrie (Ziua Mondială a Baclavalei).
Considerat inițial un desert regal sau ceremonial - baclavalua a fost concepută pentru prima dată în bucătăriile Imperiului Otoman, devenind un desert cunoscut pentru gustul său.
Numai bucătarii special antrenați în arta preparării baclavalei puteau să o prepare, mai ales când era vorba de ceremonii și sărbători. Mâinile pricepute ale maeștrilor creau aroma perfectă a baclavalei, cu straturile ei subțiri ca hârtia și cu șerbetul îngroșat.
Citește și: Unde au călătorit aproape 1.000.000 de români anul acesta. Țara, întinsă pe două continente
Transmisă din generație în generație, cu rețeta sa tradițională și gustul său elaborate. Servirea baclavalei în zile speciale, cum ar fi nunțile, a fost păstrată ca tradiție în Turcia până în ziua de azi.
Prima baclava recunoscută la nivel mondial a fost baclavaua de la Gaziantep. Majoritatea cunoscătorilor afirmă faptul că cea mai bună baclava se face la Gaziantep, provincie din sud-estul Turciei.
În 2013, Comisia Europeană a acordat baclavalei de la Gaziantep statutul de „denumire de origine protejată”, și a transformat-o în primul produs turcesc înregistrat pe lista sa.