De unde provine teama de clovni? De ce unii oameni sunt înspăimântați de aceste personaje?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 30.10.2024 - 18:14
De unde provine teama de clovni - Foto: Pexels/chris-f - cu rol ilustrativ
De unde provine teama de clovni - Foto: Pexels/chris-f - cu rol ilustrativ
De unde provine teama de clovni
De unde provine teama de clovni

De unde provine teama de clovni? Ți-e frică de aceste personaje? Nu ești singurul. Coulrofobia - sau frica de clovni - este un fenomen recunoscut pe scară largă, fiind prezentă pretutindeni în lume. Dar care este explicația acestei fobii?

SHARE

De unde provine teama de clovni? Studiile indică faptul că această frică este prezentă atât în rândul adulților, cât și al copiilor, în multe culturi diferite. Cu toate acestea, ea nu este bine înțeleasă din cauza lipsei de cercetări specifice.

De unde provine teama de clovni? De ce unii oameni sunt înspăimântați de aceste personaje?

Deși numeroase explicații posibile ale fobiei au fost prezentate în literatura academică, niciun studiu nu a investigat în mod specific originile acesteia.

O echipă de specialiști în psihologie de la Universitatea South Wales din Țara Galilor și-a propus să descopere motivele pentru care oamenii sunt înspăimântați de clovni și să înțeleagă psihologia din spatele acestei situații.

De asemenea, ei au dorit să exploreze cât de frecventă este frica de clovni la adulți și să analizeze severitatea fricii la cei care au raportat-o.

Citește și: 13, un număr cu „ghinion”. Un sociolog explică ce este „triskaidekafobia” și dacă e ceva real

Pentru a face acest lucru, echipa a conceput un chestionar psihometric pentru a evalua predominanța și severitatea coulrofobiei.

Chestionarul privind frica de clovni a fost completat de un eșantion internațional de 987 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 77 de ani, confom sciencealert.com.

Mai mult de jumătate dintre respondenți (53,5%) au declarat că le este frică de clovni cel puțin într-o anumită măsură, iar 5% au spus că le este „extrem de frică” de aceștia.

În mod interesant, acest procent care raportează o frică extremă de clovni este ușor mai mare decât cele raportate pentru multe alte fobii, cum ar fi animalele (3,8%), sângele/injecțiile/leziunile (3%), înălțimile (2,8%), apa plată sau fenomenele meteorologice (2,3%), spațiile închise (2,2%) și zborul (1,3%).

În termeni medicali, teama de clovni se numește coulrofobie - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

De asemenea, experții au constatat că femeile se tem mai mult de clovni decât bărbații. Motivul acestei diferențe nu este clar, dar se face ecoul rezultatelor cercetărilor privind alte fobii, cum ar fi frica de șerpi și păianjeni.

Din studiu a rezultat, de asemenea, că teama de clovni scade odată cu vârsta, ceea ce se potrivește din nou cu cercetările privind alte spaime ale oamenilor.

Citește și: Ce fobie l-a oprit pe Oprescu să fugă într-o țară mai îndepărtată. Voia să ajungă la Dubai, Israel

Următorul pas al cercetării a fost să exploreze originile fricii oamenilor de clovni. Un chestionar de monitorizare a fost aplicat celor 53,5% care au raportat cel puțin un anumit grad de frică de clovni.

Teama de clovni scade odată cu vârsta

Acest nou set de întrebări s-a refertit la opt explicații plauzibile ale originii acestei frici, după cum urmează:

1) Un sentiment straniu sau neliniștitor datorat machiajului clovnilor, care îi face să pară nu tocmai umani. O reacție similară se manifestă uneori în cazul păpușilor sau al manechinelor.
2) Trăsăturile faciale exagerate ale clovnilor transmit un sentiment direct de amenințare.
3) Machiajul de clovn ascunde semnalele emoționale și creează incertitudine.
4) Culoarea machiajului de clovn amintește de moarte, infecție sau răni sângerânde și evocă dezgustul sau evitarea.
5) Comportamentul imprevizibil al clovnilor ne face să ne simțim inconfortabil.
6) Frica de clovni a fost învățată de la membrii familiei.
7) Portretizarea negativă a clovnilor în cultura populară.
8) O experiență înfricoșătoare cu un clovn.

În mod curios, experții au constatat că ultima explicație, aceea de a fi avut o experiență personală înfricoșătoare cu un clovn, a avut cel mai scăzut nivel de acord.

 Acest lucru indică faptul că doar experiența de viață nu este o explicație suficientă pentru depistarea motivului pentru care oamenii se tem de clovni.

În schimb, reprezentările negative ale clovnilor în cultura populară au fost un factor care a contribuit mult mai mult la apariția coulrofobiei.

Citește și: Siminică ar fi împlinit, astăzi, 87 de ani. Cel mai iubit comediant de circ, născut în cușca leilor

Acest lucru este de înțeles, deoarece unii dintre cei mai proeminenți clovni din cărți și filme sunt concepuți să fie înfricoșători - cum ar fi Pennywise, clovnul înfricoșător din romanul „It”, din 1986, al lui Stephen King.

Acest personaj a apărut cel mai recent în două filme realizate după cartea lui King, din 2017 și 2019, cu Bill Skarsgård în rolul principal.

Cu toate acestea, unii oameni se tem și de Ronald McDonald, mascota ceebrului lanț fast-food, deși menirea acestuia nu este să sperie clienții. Acest lucru sugerează că ar putea exista ceva mai adânc în legătură cu felul în care arată clovnii și îi neliniștește pe oameni.

De fapt, cel mai puternic factor pe care echipa l-a identificat au fost semnalele emoționale ascunse, sugerând că, pentru mulți oameni, teama de clovni provine din faptul că nu le putem vedea expresiile faciale din cauza machiajului.

Nu le putem vedea fețele „adevărate” și, prin urmare, nu le putem înțelege intențiile emoționale.

Astfel, de exemplu, nu știm dacă sunt încruntați sau dacă au fruntea încruntată, ceea ce ar indica furie. Faptul că nu putem detecta la ce se gândește un clovn sau ce ar putea face în secunda următoare îi face pe unii dintre noi să fie cu nervii întinși atunci când sunt în preajma lor.

Aceste cercetări au oferit o nouă perspectivă asupra motivului pentru care oamenii se tem de clovni - dar rămân încă multe întrebări.

Citește și: Povestea femeii ucise de amanta soțului, deghizată în clovn. Cazul, rezolvat după 27 de ani

De exemplu, dacă machiajul care maschează emoțiile provoacă teamă, oamenii care au fețele pictate ca animale creează și ei același tip de efect?

Sau există ceva mai special în legătură cu machiajul clovnilor care generează această teamă? De altfe, aceasta va fi, pe viitor, tema principală a cercetărilor specialiștilor galezi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te