De ce Toma Caragiu spunea „nu știu să mor”? A adoptat o fetiță împreună cu prima soție

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 20.08.2024 - 07:52
De ce Toma Caragiu spunea „nu știu să mor”? A adoptat o fetiță împreună cu prima soție - Foto: Facebook/Cineclic
De ce Toma Caragiu spunea „nu știu să mor”? A adoptat o fetiță împreună cu prima soție - Foto: Facebook/Cineclic

De ce Toma Caragiu spunea „nu știu să mor”? Mare actor, victimă a seismului din 4 martie 1977, ar fi împlinit 99 de ani pe 21 august. În urma sa au rămas nenumărate roluri de referință, dar și o fiică adoptată încă din vremea mariajului cu prima lui soție, actrița Maria Bondar.

SHARE

De ce Toma Caragiu spunea „nu știu să mor”? Marele actor a dispărut prematur și tragic în cutremurul din 4 martie 1977, la doar 51 de ani. În urma sa au rămas marile roluri făcute în teatru, cinematografie și televiziune, dar și o fiică pe care a adoptat-o împreună cu prima lui soție, actrița Maria Bondar.

De ce Toma Caragiu spunea „nu știu să mor”? A adoptat o fetiță împreună cu prima soție

Toma Caragiu rămâne unu dintre numele de referință ale teatrului și filmului românesc, în orice epocă. Iar dispariția sa prematură, la doar 51 de ani, în cutremurul din 4 martie 1977, se înscrie în rândul marilor tragedii ce au lovit arta intepretativă și, în efinitiv, cultura română.

Marele actor s-a născut acum 99 de ani, la 21 august 1925, la Hrupiști, în Grecia, într-o familie de aromâni.

De la tatăl său, Nicolae Caragio, a învățat, conform spuselor sale, câtă demnitate are un om care-și păstrează tradițiile și cugetul curat, iar de la mama sa, Athina Papastere, a moștenit sensibilitatea.

Citește și: Cine a fost ultimul artist care l-a văzut pe Toma Caragiu înainte să moară la cutremur? Nu era soția

La vârsta de trei ani, se mută, alături de părinții săi şi sora sa, Matilda, din regiunea Kastoriei, din nordul Greciei, în Cadrilater, la Silistra, iar începând cu anul 1940, ajung în România, stabilindu-se, la Ploiești, notează radioromaniacultural.ro.

Nu vom intra în amănuntele unei cariere binecunoscute marelui public, rolurile sale, mai ales cele de pe marele ecran și din aparițiile tv fiind deja legendare pentru spectatori.

Cine îl va putea uita în „Operațiunea Monstrul” sau seria „Brigada Diverse” ori din „Actorul și sălbaticii”, unde a interpretat, probabil, partitura vieții sale, întruchipându-l pe Costică Caratase, un personaj inspirat de Constantin Tănase.

Toma Caragiu, în „Actorul și sălbaticii” - Foto: Arhiva

Legat de acest film regizat de Manole Marcus, din 1975, se leagă și un episod mai puțin cunoscut, relatat chiar de regizor și cuprins în cartea „Toma Caragiu. Actorul si salbaticii”, scrisă de Dan-Silviu Boerescu.

În timpul filmării scenei de final, în care Caratase suferă un infarct ce se sugerează că ar fi fatal, Manole Marcus a dorit să eia de mai multe ori scena respectivă, căutând intepretarea ideală dinspre Caragiu.

Fără a fi deranjat de acest lucru, marele actor s-a conformat, dar regizorul era în continuare nemulțumit. Ce a urmat a fost ca o premoniție ciudată, încărcată de spaima posibilei dipariții fizice, a lui Caragiu, care se afla la doar doi ani distanță de cumplita sa moarte.

„Toma Caragiu m-a privit in ochi. N-am să uit niciodată privirea lui. Ochii lui pe care îi cunoșteam atât de bine, de obicei atât de sinceri și de calzi, erau acum înspăimântați.

Cuprins de un fior lăuntric, cu o voce care parcă nu era a lui, a rostit încet, sfios: „Iartă-mă… Nu știu să mor…“”, a povestit Manole Marcus, conform cărții menționate, scrie, în prezentarea lucrării,  editurauniversitara.ro.

Citește și: Iubirea dintre Toma Caragiu și soția sa, Elena, distrusă de cutremur. Actrița a ajuns în SUA cu 5 $

Din păcate, pe 4 martie 1977, Toma Caragiu a fost nevoit să „învețe să moară”, fiind una dintre victimile nemilosului seism care a lovit Bucureștiul și o bună parte din România.

În viața personală, actorul a fost un cuceritor fără  pereche, firește, la acest lucru contribuind și faima sa tot mai mare.

Totuși, la 27 de ani, în 1952, s-a căsătorit cu actrița Maria Bondar, care-i era colegă la Teatrul din Ploiești.

Dar relația s-a degradat treptat, însă, în încercarea de a o salva, cei doi au adoptat o fetiță de la o casă de copii din Buzău, botezată Doina Maria. Însă nici acest lucru nu avea să le „repare” mariajul, ei divorțând în 1962.

Peste ani fiica adoptivă a cuplului a declarat că principala cauză a divorțului părinților săi a fost infidelitatea lui Toma Caragiu.

„Tata a fost întotdeauna un iubitor al sexului frumos, iar femeile alergau după el, mai ales după ce a devenit cunoscut. Şi-atunci a înşelat-o pe mama cât a putut. Or, mama n-a putut suportă şi a divorţat de el”, spunea Doina Caragiu, într-un interviu din 2007 acordat pentru Jurnalul Național, citat de okmagazine.ro.

Doina Caragiu, fiica adoptată de Toma Caragiu și Maria Bondar, prima lui soție - Foto: okmagazine.ro

De altfel, aceasta a mai povestit cu aceeași ocazie că relația cu tatăl său a fost plină de absențe ale acestuia, limitându-se, după divorț, la câteva scurte perioade petrecute împreună.

„Părinţii mei erau despărţiţi de când aveam trei ani. Ne vedeam de două-trei ori pe an, dar nu mai mult. Era foarte ocupat. El că tată a fost tată până pe la 4 ani, apoi a fost pensie alimentară şi, de câteva ori pe an, vizite, ori eu, ori el.

Dar nu a fost aşa cum e un tătic. În momentul în care părinţii sunt despărţiţi, relaţiile nu mai sunt ca într-o familie”, a povestit Doina.

Citește și: Cine este nepoata lui Toma Caragiu care a jucat în „Nea Mărin miliardar”? Cum a făcut avere în SUA?

„Când mi-era dor de el, mă duceam şi-l vedeam. Eu am învăţat la Zoia Kosmodemianskaia. Am stat la internat din clasa I până într-a V-a. A fost o mare durere pentru mine să n-am părinţii aproape.

Dar... geamurile de la internat dădeau în aceeaşi curte cu ferestrele cabinelor de la Teatrul Bulandra. Când mi-era dor de tata şi voiam să-l văd, mă căţărăm pe gratii şi mă uităm spre cabina lui”, şi-a mai amintit Doina Caragiu, ajunsă acum la 67 de ani și care a preferat să trăiască departe de atenția publicului.

Dar nepoata actorului, Brândușa Marioțeanu, unica fată a Matildei Caragiu-Marioțeanu, una dintre cele două surori mai mici ale inegalabilului Toma, are cu totul alte amintiri despre unchiul său.

„Toma era o minune. El nu avea copii naturali, avea doar o fată adoptiva și de aceea eu am fost foarte aproape de el. Era un tip extraordinar, atât de talentat și de minunat!

Eu nu-l vedeam doar ca pe actorul Toma Caragiu, ci și ca pe unchiul Toma care venea la noi acasă în fiecare zi de duminică între doua spectacole (el juca la Bulandra și noi locuiam pe strada Polonă) și începea să strige de la poarta: „Am venit! Sunt aici!”, spunea aceasta, potrivit hotnews.ro.

Toma Caragiu și nepoata sa, Brândușa Marioțeanu, interpreta Samanthei în „Nea Mărin miliardar” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

De altfel, Brândușa Marioțeanu avea să urmeze tot IATC-ul, avându-l ca model pe propriul unchi, fiid colegă de an, printre alții, cu Marcel Iureș și Adran Pintea.

Ea a devenit binecunoscută românilor după ce a intepretat rolul Samanthei, fiica răpită de gangsteri în celebra comedie „Nea Mărin miliardar”, unde Amza Pellea apare în dublu rol.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița care a fost iubirea secretă a lui Toma Caragiu. A murit în Suedia

În privința lui Toma Caragiu, după divorțul de prima soție, s-a recăsătorit cu o altă actriță Elena Bichman care fusese măritată, la rândul ei, cu actorul și dramaturgul buzoian Paul Ioachim.

Cei doi aveau să formeze un cuplu până la seara fatală de 4 martie 1977, moment după care Elena Bichman Caragiu s-a mutat în SUA, unde trăiește în continuare sub numele de Helene Chester, după numele următorului ei soș, inginerul american de origine română, John Chester.

Însă, chiar a fost forța de soartă să „învețe să moară”, Toma Caragiu și-a asigurat, cu siguranță, nemurirea, prin rolurile intepretate și care vor însoți multe generații de români și de-acum încolo.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te