De ce nu e bine să usuci rufele în casă? Pericolul ascuns pentru sănătate ce poate aduce moartea Uscarea hainelor ude în spații slab ventilate din interiorul locuinței poate aduce cu sine apariția unor probleme de sănătate ce pot cauza chiar și moartea.
De ce nu e bine să usuci rufele în casă? Pericolul ascuns pentru sănătate ce poate aduce moartea
Există destui români care obișnuiesc să-și pună rufele la uscat în interiorul locuinței, pe balcon, dar și în bucătărie, baie, ba chiar și-n camerele în care dorm.
Iar acest lucru e întâmplă mai ales în sezonul rece, când rufele s-ar usca mult mai greu ținute la aer, pur și simplu.
Dar obiceiu acesta relativ banal poate crește cantitatea de mucegai care crește în casa dvs., care este asociată cu probleme de sănătate și, în unele cazuri, chiar cu moartea, confom sciencealert.com.
Atunci când mucegaiul crește în casă, acesta poate forma pete negre sau verzi pe pereți și, de obicei, creează un miros neplăcut specific.
Citește și: Simți miros de mucegai în mașina de spălat? 8 din 10 români fac această greșeală! Cauze și soluții
El nu ar trebui ignorat, deoarece expunerea la mucegai pe perioade lungi de timp poate avea implicații grave asupra sănătății.
Mucegaiul este un termen larg pentru un grup de ciuperci care produc particule minuscule numite spori.
Așa arată o cameră acaparată de mucegai - Foto: arhiva
Ciupercile produc spori atunci când condițiile sunt propice pentru dezvoltarea lor, ceea ce poate include temperaturi scăzute și umiditate ridicată.
Acesta este motivul pentru care este mai probabil să găsiți mucegai pe plafoanele băilor sau pe pereții umezi, unde există mai multă apă pentru ca sporii fungici să se depună și să crească.
Există multe specii diferite de mucegai. Cele mai frecvente care cauzează probleme în locuințele umede sunt Penicillium și Aspergillus. Se estimează că respirăm zilnic un număr mic de spori de la aceste ciuperci.
Mucegaiul poate provoca infecții grave
Din fericire, sistemul nostru imunitar este foarte bun în identificarea și uciderea sporilor fungici, ceea ce limitează numărul de infecții pulmonare fungice la om, chiar dacă suntem expuși în mod constant.
Celulele imunitare numite macrofage se află în spațiile de aer ale plămânilor (numite alveole), iar aceste celule mănâncă tot ceea ce inhalați și care ar putea fi considerat dăunător, inclusiv sporii fungici.
Cu toate acestea, există multe persoane ale căror sisteme imunitare nu sunt capabile să elimine sporii fungici, iar în aceste cazuri ciupercile pot provoca infecții periculoase sau pot agrava condițiile de sănătate subiacente, cum ar fi astmul.
Persoanele al căror sistem imunitar este afectat sau compromis prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi grav din cauza infecțiilor fungice.
Citește și: Cât de des să speli prosoapele și la ce temperatură? De ce sunt medii prielnice pentru bacterii
Mucegaiurile precum Aspergillus provoacă infecții la pacienții cu o funcție imunitară limitată sau care prezintă leziuni pulmonare cauzate de boli ca astmul, fibroza chistică și bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), asociată cu fumatul excesiv.
La persoanele cu astm, sistemul imunitar reacționează exagerat la factorii declanșatori (inclusiv sporii fungici), provocând inflamații la nivelul plămânilor. Această inflamație îngreunează respirația prin reducerea dimensiunii căilor respiratorii.
Același tip de răspuns imunitar este responsabil pentru simptomele astmului și răspunsurile alergice, iar sporii fungici pot declanșa, de asemenea, aceleași tipuri de răspunsuri imunitare.
Aceasta înseamnă că sporii fungici pot fi un declanșator deosebit de puternic pentru unele persoane.
În cazuri extreme, sporii fungici nu provoacă doar inflamație, ci pot invada căile respiratorii și le pot bloca, ducând la sângerări în plămâni.
Acest lucru se întâmplă atunci când sporii germinează și formează proiecții lungi asemănătoare pânzei de păianjen, numite miceliu, care creează bulgări lipicioși care blochează căile respiratorii și deteriorează țesuturile delicate ale plămânilor.
Infecțiile cu Aspergillus sunt tratate cu medicamente antifungice numite azoli, care împiedică formarea corectă a celulelor fungice.
Azolii sunt foarte eficienți, dar se raportează rate din ce în ce mai mari de rezistență la azoli în cazul aspergillus, ceea ce reprezintă un motiv semnificativ de îngrijorare.
Avem la dispoziție o gamă limitată de medicamente antifungice pentru tratarea infecțiilor cu mucegaiuri, iar atunci când apare rezistența, aceasta poate reduce drastic opțiunile de tratament pe care le are un pacient.
Rezistența la medicamente precum azolii se poate dezvolta la pacienții care iau aceste medicamente pentru perioade lungi de timp, dar cercetări recente au indicat că rezistența se dezvoltă mai frecvent în mediu, unde se găsesc majoritatea ciupercilor.
Aceasta înseamnă că, chiar înainte ca un pacient să fie diagnosticat cu o infecție cu aspergillus, poate fi deja prea târziu pentru ca medicamentele antifungice să fie eficiente.
Dezvoltarea rezistenței la medicamente a ciupercilor din mediu a fost legată de utilizarea azolilor și a altor medicamente antifungice în agricultură.
Infecțiile fungice sunt o mare problemă pentru culturi, iar plantele au nevoie de protecție împotriva acestor infecții la fel ca noi.
Citește și: Produsul din bucătărie care te scapă definitiv de mucegaiul de pe perete. Te costă doar 7 lei
Din păcate, medicamentele pe care le folosim într-o clinică medicală sunt aceleași tipuri de medicamente care sunt utilizate în agricultură.
Prin urmare, mai multe specii de mucegaiuri ar putea dobândi capacitatea de a provoca infecții și ar putea deveni rezistente la medicamente.
În timp ce un sistem imunitar sănătos înseamnă că expunerea obișnuită la spori fungici nu este susceptibilă de cauza probleme de sănătate, expunerea la cantități foarte mari de spori fungici se poate dovedi fatală chiar și pentru persoanele care nu au probleme de sănătate preexistente.