De ce i-a terorizat Ilarion Ciobanu cu mitraliera pe turiștii dintr-un hotel? Cine l-a salvat?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 05.12.2023 - 09:44
Ilarion Ciobanu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori români - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
ciobanu si nicolaescu
ilarion ciobanu scena film

Ilarion Ciobanu i-a terorizat pe turiștii dintr-un hotel, cu o mitralieră. Marele actor a fost salvat cu greu să nu facă închisoare, după gestul teribilist, făcut la nervi, fiind ajutat de aceeași persoană cu care se certase.

SHARE

Ilarion Ciobanu, singurul actor român care a jucat numai în filme, i-a terorizat cu mitraliera pe turiștii aflați într-un hotel din Brașov. Totul s-a întâmplat cu mai bine de patru decenii în urmă și a pornit de la o ceartă cu regizorul Sergiu Nicolaescu.

De ce i-a terorizat Ilarion Ciobanu cu mitraliera pe turiștii dintr-un hotel? Cine l-a salvat?

Neuitatul Ilariun Ciobanu a rămas în memoria multor generații de spectatori drept Gerula, în „Columna (1968) sau Traian Brad, în trilogia „Profetul, aurul și ardelenii” (1978), „Artista, dolarii și ardelenii” (1980) şi „Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981), comisarul Roman, în seria deschisă de pelicula „Cu mâinile curate” (1972) ori drept personajul Gherasim, din îndrăgita serie TV cu 12 episoade, „Toate pânzele sus!”.

S-a născut în 28 octombrie 1931, la Ciucur, Tighina, azi în Republica Moldova, într-o familie cu trei fraţi, dar familia s-a mutat la Constanța , unde tatăl său a murit, pe când viitorul actor avea doar 8 ani. Dar s-a apropiat foarte mult de mare.

După 1990, Ilarion Ciobanu a apărut mai rar pe marile ecrane, fiind distribuit în „Crucea de piatră” (1994),, „Terente – Regele bălților” (1995) și  „Tancul” (2003), regia Andrei Enache. Ultimul său rol a fost cel din filmul „Bored” (2004), regizat chiar de fiul său, Ioachim Ciobanu.

Citește și: De ce a făcut Mitică Popescu trei ani de închisoare? „Am avut șansa că eram tânăr”

Ilarion Ciobanu a lucrat la numeroase producții, în prima parte a carierei, cu regizorul Sergiu Nicolaescu, de care l-a legat, pe atunci, și o strânsă prietenie. Dar lucrurile s-au schimbat radical după ce au început să se contreze pe platourile de filmare, ambii având personalități puternice.

Prima oară s-a întâmplat când au lucrat la „Nemuritorii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, care a avut premiera în decembrie 1974.

La una dintre filmări, Ilarion Ciobanu, care-l intepreta pe stegarul Vasile în peliculă, era de negăsit. Regizorul a-nceput să scotocească Brașovul în căutarea „stegarului” dispărut, iar într-un final, a dat de el la o terasă, unde între cei doi a avut loc un schimb de replici destul de aprins și plin de replici nu tocmai „ortodoxe”. 

Relația cu Sergiu Nicolaescu s-a răcit total, după câțiva ani de colaborare intensă - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Relația tumultoasă cu Sergiu Nicolaescu

„Sergiu i-a reproșat lui Ilarion că n-a venit la filmări, Ilarion a ripostat, l-a luat la bani mărunți pe Sergiu, iar acesta a tăcut, însă a ținut minte incidentul”, a povestit, pentru Libertatea, fostul actor și cascador Vasile Popa, care a lucrat cu amândoi. 

Același Popa a rememorat și episodul în care Ilarion Ciobanu a terorizat turiștii aflați în recepția unui hotel din Brașov, dar și cauza care l-a făcut să acționeze astfel. 

„La filmul „Capcana mercenarilor” din 1981, regizat tot de Sergiu Nicolaescu, Ilarion Ciobanu primise, în primă instanță, un rol. Când a ajuns, însă, la Brașov, la Hotelul Aro, unde eram cazați toți actorii, a aflat cu stupoare că rolul său i-a fost dat lui Corneliu Gârbea.

Sergiu îl lăsase și fără cazare, și fără indemnizație, adică, mai pe românește, fără un ban în buzunare. L-am luat pe Ilarion cu noi în cameră, că doar nu-l lăsam pe drumuri”, a povestit fostul actor.

Lui Ilarion Ciobanu i-a fost clar că asta era „plata” pentru felul cum se purtase la „Nemuritorii”, când a preferat să stea la terasă, la băute, în loc să meargă la filmări. Însă n-a vrut să lase lucrurile așa și a căutat, la rându-i, o metodă de răzbunare.

Cum filmul avea acțiunea plasată imediat după Primul Război Mondial, Ciobanu, după ce a consumat câteva păhărele, a mers pe platoul de filmare - unde colegii îl primeau fără probleme, chiar dacă nu făcea parte din distribuție - și a luat pe ascuns de la recuzită o pușcă-mitralieră.

Astfel înarmat a plecat la hotelul în care era cazată toată echipa producției. 

Citește și: Cum a schimbat Szobi Cseh destinul unui miliardar român? „Ai văzut ce-a ajuns?”

„Ilarion a intrat în Hotelul Aro cu arma în mână. Lângă recepție erau o grămadă de turiști străini, care așteptau să li se repartizeze camerele. Ilarion s-a așezat pe burtă în fața lor, a desfăcut crăcanele puștii mitralieră, i-a luat la țintă și a început să strige „bum-bum-bum”, imitând zgomotul făcut de o armă adevărată. Toți turiștii s-au aruncat la pământ”, a spus Vasile Popa, conform sursei citate.

Întâmplarea - oricum șocantă pentru acei ani - a fost urmată de un scandal imens. Turiștii au făcut reclamații, a venit miliția, iar actorii au fost dați afară din hotel.

Cel care a reușit, cu chiu, cu vai, să stingă conflictul și să-l salveze pe Ilarion Ciobanu de închisoare a fost Sergiu Nicolaescu însuși. 

Ilarion Ciobanu, în rolul lui Traian Brad, pe platoul de filmare al producției „Petrolul, aurul și ardelenii” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Dar, după acea ispravă, drumurile celor doi s-au despărțit definitiv, Ilarion Ciobanu nemaifiind distribuit în niciun film făcut de Nicolaescu. 

Totuși, fiul marelui actor, Ioachim Ciobanu - Kim, pentru apropiați - are o versiune diferită asupra răcirii relațiilor dintre cei doi, deși recunoaște că n-a știut niciodată motivul concret al acestei rupturi.

„Niciodata nu am știut concret de ce s-au certat, însă știu de câteva episoade care l-au deranjat pe tata în relația cu Nicolaescu. Tata ura nedreptatea și de aceea s-a certat cu Nicolaescu.

Spre exemplu, tatăl meu își făcea singur cascadoriile și de fiecare dată scenele acestea cu el, erau prezentate în cadre foarte îndepărtate de regizorul Nicolaescu, nicidecum nu erau puse în valoare, nu se distingea cine e personajul acelor scene periculoase, fapt care l-a înfuriat pe tata și a fost un motiv de dispută între cei doi”, a declarat Ioachim Ciobanu pentru tscarena.ro.

„Nicolaescu era foarte orgolios și nu cred că-i plăcea să fie eclipsat de nimeni, așa se face că cei doi au mai avut un moment tensionat când se aflau pe un poligon la trageri. Ilarion se pare ca a tras mai bine cu pistolul decât Nicolaescu. Și de aici s-au răcit relațiile”, a continuat fiul marelui actor.

Citește și: Singurul actor cu 50 de roluri principale a fost marinar. După moarte se întoarce la prima dragoste

Ilarion a crescut la malul mării, cunoscând o copilărie zbuciumată, fraţii săi murind la vârste fragede. Tocmai de aceea, în septembrie 2008, când a murit, la 76 de ani, a dorit să fie incinerat, iar cenușa să-i fie aruncată în mare. 

Dar în urma sa au rămas rolurile nemuritoare pe care le-a făcut, multe dintre ele chiar alături de Sergiu Nicolaescu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te