De ce este prima zi din an marcată ca Ziua Mondială a Păcii

DE Bianca Iosef | Actualizat: 01.01.2023 - 09:38
Porumbel alb- Foto: PIXABAY

La 1 ianuarie este marcată Ziua Mondială a Păcii. Această zi a fost instituită de Biserica Romano-Catolică pentru întărirea ideii de pace universală, potrivit www.usccb.org.

SHARE

În această zi, suveranul pontif transmite un mesaj dedicat, pentru marcarea aceste zile, iniţiate în 1967. Potrivit Biroului de presă al Vaticanului, mesajul suveranului pontif pentru a marca cea de-a 56-a celebrare a zilei mondiale a păcii, în 2023, este dedicat unităţii oamenilor pentru combaterea pandemiei cu noul coronavirus.

''Nimeni nu se poate salva singur. Combatem pandemia cu noul coronavirus împreună, mergem împreună pe căile păcii'', potrivit papei Francisc, care a mai subliniat, cu acest prilej, că ''toate crizele sunt interconectate, însă acum virusul războiului este mai dificil de gestionat comparativ cu virusurile care ne afectează corpul'', potrivit https://www.asianews.it/.

Citește și: Anul nou a adus scumpiri la carburanți. Cu cât vor plăti mai mult șoferii pe litrul de combustibil

''Războiul din Ucraina alege victime nevinovate şi răspândeşte insecuritate nu doar printre cei implicaţi direct, dar într-o modalitate răspândită şi nediscriminatorie pentru toţi, chiar şi pentru cei care se află la mii de kilometru distanţă şi care suferă efectele colaterale'', conform sursei citate.

Citește și: MAE susține că printre prioritățile diplomației române din 2023 se numără aderarea la Schengen

''Nu putem trece cu vederea fracturile economice şi sociale la nivelul societăţii noastre pe care pandemia cu noul coronavirus le-a scos la iveală, şi contradicţiile şi inegalităţile care ne-au ieşit în faţă. A ameninţat siguranţa locului de muncă pentru multe persoane şi a adâncit problema crescândă a singurătăţii din societăţile noastre, în special a celor săraci şi a celor în nevoie'', potrivit suveranului pontif, care îndeamnă, ''la trei ani de la debutul pandemiei că acum este momentul să punem întrebări, să învăţăm, să creştem şi să ne oferim posibilitatea de a ne transforma ca indivizi şi la nivel de comunităţi, în special pentru cei săraci şi pentru cei în nevoie''.

Ziua mondială a păcii a fost instituită de papa Paul al VI-lea (1963-1978), care a vrut ca această sărbătoare să fie marcată în fiecare an, în prima zi a anului calendaristic. Această zi a fost proclamată de Vatican la 8 decembrie 1967 şi a fost celebrată pentru prima dată la 1 ianuarie 1968. În mod simbolic este marcată de suveranul pontif prin transmiterea mesajului, în această zi, tuturor miniştrilor de externe din lume, conform www.vatican.va. Iniţiativa a fost inspirată de scrisorile papale ''Pacem in Terris'' şi ''Populorum Progressio'', prin care papa Paul al VI-lea a recomandat ca biserica să îndeplinească un rol mai pronunţat în demersul comun pentru pacea mondială. Pe acest fond, s-a stabilit ca data de 1 ianuarie să fie dedicată sărbătoririi eforturilor pentru pacea mondială.

O altă zi dedicată păcii este 21 septembrie - Ziua Internaţională a Păcii, proclamată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 1981, scrie Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te