Cum știi că ai de-a face cu un șofer care te poate lua la bătaie în trafic? Există un semn clar

DE Florentina Enache | Actualizat: 15.05.2024 - 11:19
Cum știi că ai de-a face cu un șofer care te poate lua la bătaie în trafic? Există un semn clar - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Cum știi că ai de-a face cu un șofer care te poate lua la bătaie în trafic? Care este semnul clar al unei personalități cu trăsături psihopatice, conform oamenilor de știință?

SHARE

Dacă vă deplasați în timpul orelor de vârf, atunci uneori vi se poate părea că drumurile sunt pline de șoferi agresivi.

Oamenii de știință au stabilit că există un semn clar în comportamentul șoferilor agresivi, care indică personalități psihopatice, conform unui articol DailyMail.

Citește și: Cum a oprit poliția un șofer beat și agresiv. Acum nu mai are voie să se apropie de soție

Cercetătorii de la Universitatea din Regensburg au descoperit o corelație semnificativă între trăsăturile psihopatice și utilizarea telefonului mobil la volan. 

Șoferii ale căror personalitate prezenta trăsături de machiavelism, narcisism și psihopatie au fost mult mai predispuși să folosească telefonul la volan și să se simtă mai puțin vinovați de acest lucru. 

Citește și: Cât este amenda dacă pleci cu scârțâit de roți de pe loc? Poți rămâne fără permis multă vreme

De asemenea, studiul a constatat că șoferii cu niveluri ridicate de psihopatie aveau cu o treime mai multe șanse decât media să fi comis o infracțiune rutieră în ultimele 12 luni. 

În cadrul studiului, cercetătorii au colectat date de la 989 de șoferi germani care au fost supuși unor sondaje pentru a testa fiecare dintre cele trei trăsături menționate mai sus, clasificate pe o scară de la unu la cinci.

Sondajul lor a arătat că 61% dintre participanți au recunoscut că și-au folosit cel puțin ocazional telefonul în timp ce conduceau. 

Citește și: VIDEO Șoferul unui SUV BMW taie fața agresiv, oprește și sare la bătaie. Ce sancțiune merita?

Șoferii care prezentau trăsături accentuate de narcisism și psihopatie au fost, de asemenea, mai puțin predispuși să se simtă vinovați de comportamentul lor neadecvat la volan. 

Cei care au prezentat trăsături pronunțate de machiavelism, o caracteristică a personalității adesea legată de comportamentul manipulator, au fost mai predispuși să încerce să își ascundă utilizarea telefonului.  

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că trăsăturile psihopatice au fost un bun indice pentru a prezice faptul că o persoană ar fi comis o infracțiune rutieră. 

Citește și: VIDEO Un șofer începător cu BMW a „rescris” legea în giratoriu. A luat-o pe contrasens

Pentru o persoană cu scorul minim de psihopatie de unu, cercetătorii au prezis că există o probabilitate de 9,89% ca aceasta să fi comis o infracțiune la volan în ultimele 12 luni. 

Pentru o persoană cu un nivel mediu de psihopatie, probabilitatea de a fi comis o infracțiune la volan este de 24%. 

Această probabilitate crește la 56% pentru un scor de psihopatie de 4,33, care a fost cel mai mare scor măsurat de cercetători. 

Utilizarea excesivă a telefonului mobil este o problemă gravă

Participanții au fost, de asemenea, testați pentru utilizarea excesivă a telefoanelor, iar cercetătorii au tras concluzii despre cum sunt alte domenii ale vieții afectate în mod negativ de statul ore întregi pe smartphone.

50% dintre participanții la un sondaj au spus că nu ar putea trăi fără un smartphone. 

Citește și: Un șofer român a rămas fără mașină în Germania. Ce au descoperit polițiștii?

Cei care au răspuns pozitiv la întrebări precum „Când mă plictisesc în timp ce conduc, îmi petrec timpul pe smartphone” au fost, de asemenea, mult mai predispuși să utilizeze în mod excesiv telefonul într-o zi.

Utilizarea excesivă a telefonului mobil poate prezice multe trăsături negative de caracter.

Deși trăsăturile de personalitate nu pot fi schimbate cu ușurință, iar uneori, deloc, ar trebui să fie reglementată utilizarea excesivă a telefonului, pentru siguranța publică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te