Cum s-a calculat circumferința Pământului acum 2.200 de ani? Eroarea a fost de doar 175 de metri

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 02.02.2025 - 17:12
Cum s-a calculat circumferința Pământului acum 2.200 de ani - Foto: Freepik/azerbaijan_stockers (cu rol ilustrativ)
Cum s-a calculat circumferința Pământului acum 2.200 de ani - Foto: Freepik/azerbaijan_stockers (cu rol ilustrativ)
Cum s-a calculat circumferința Pământului acum 2.200 de ani
Cum s-a calculat circumferința Pământului acum 2.200 de ani

Cum s-a calculat circumferința Pământului acum 2.200 de ani? În secolul al V-lea î.Hr., grecii antici stabiliseră ferm că Pământul era o sferă. Deși știau că era o sferă, nu știau cât de mare era ea, iar primele calcule au fost destul de departe de adevăr Până într-o zi...

SHARE

Cum s-a calculat circumferința Pământului acum 2.200 de ani? Suntem uimiți de acuratețea calculelor matematice făcute de civilizațiile antice, de la piramidele egiptene, la monumentul megalitic de la Stonehenge. Dar savanșii antici au reușit să calculeze cu o eroare practic infimă incusiv cât de mare este circumferința Pământului la ecuator.

Cum s-a calculat circumferința Pământului acum 2.200 de ani? Eroarea a fost de doar 175 de metri

Marele filosof Platon  - prin anul 400 î.Hr., a declarat că circumferința Pământului este de 64 412 kilometri. Aproximativ 150 de ani mai târziu, matematicianul Arhimede a estimat-o la 48.309 kilometri.

Nu se știe exact cum au ajuns Platon sau Arhimede la calculele lor, dar măsurătoarea primului era greșită cu 60 %, iar a celui de-al doilea cu 20 %. Dar, cel puțin, făceau progrese.

Observațiile și calculele efectuate mai târziu au dus în cele din urmă la estimări precise ale dimensiunii Pământului.

Citește și: Misterul construirii piramidelor, descifrat. Care este secretul din cel mai vechi papirus egiptean?

În secolul al III-lea î.Hr., Eratostene din Cyrene, care a trăit în perioada 276 - 195 î.Hr., ajungând inclusiv administratorul grec al vestitei Biblioteci din Alexandria, Egipt, a reușit să se apropie „la  aruncăturaă de băț” de valoarea stabilită de știința modernă

Prețuit chiar de Arhimede, el a fost un matematician, poet, atlet, geograf și astronom, considerat fondatorul geografiei matematice.

În jurul anului 240 î.Hr., folosind cunoștințele sale despre Soare, Eratostene a calculat dimensiunea Pământului într-un mod cu adevărat inovator.

Eratostene a fost una dintre cele mai luminate minți ale Antichității - Foto: acrowsview.wordpress.com

La solstițiul de vară, el a observat că în orașul Syene - în prezent Aswan, Egipt - Soarele era direct deasupra capului, în timp ce, în Alexandria, acesta arunca o mică umbră.

Realizând că diferența de unghiuri dintre aceste două locații ar putea fi folosită pentru a măsura circumferința Pământului, el a pus la cale un plan inteligent.

Măsurând unghiul umbrei din Alexandria și cunoscând distanța dintre cele două orașe, Eratostene a făcut o estimare surprinzător de precisă a dimensiunii Pământului. 
 
Rezultatul său a fost de 40 250 de kilometri, ceea ce era destul de aproape de circumferința acceptată unanim astăzi, de 40 075 kilometri, potrivit geo.hunter.cuny.edu. Deci, o eroare de doar 175 de metri, la o mărime de ordinul zecilor de mii de kilometri.
 
Este cu adevărat remarcabil când te gândești cu cât timp în urmă s-a întâmplat acest lucru și cât de puțină tehnologie era disponibilă pentru genialul grec antic. 
 
 
Această metodă ingenioasă nu numai că a demonstrat strălucirea minții lui Eratostene, dar și capacitatea sa de a conecta diferite idei și observații pentru a rezolva o problemă care părea imposibilă la acea vreme.
 
Deși a trăit în antichitate, descoperirea sa este relevantă și astăzi, arătând cât de departe ne poate duce curiozitatea și intelectul uman.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te