Cum s-a calculat circumferința Pământului acum 2.200 de ani? Suntem uimiți de acuratețea calculelor matematice făcute de civilizațiile antice, de la piramidele egiptene, la monumentul megalitic de la Stonehenge. Dar savanșii antici au reușit să calculeze cu o eroare practic infimă incusiv cât de mare este circumferința Pământului la ecuator.
Cum s-a calculat circumferința Pământului acum 2.200 de ani? Eroarea a fost de doar 175 de metri
Marele filosof Platon - prin anul 400 î.Hr., a declarat că circumferința Pământului este de 64 412 kilometri. Aproximativ 150 de ani mai târziu, matematicianul Arhimede a estimat-o la 48.309 kilometri.
Nu se știe exact cum au ajuns Platon sau Arhimede la calculele lor, dar măsurătoarea primului era greșită cu 60 %, iar a celui de-al doilea cu 20 %. Dar, cel puțin, făceau progrese.
Observațiile și calculele efectuate mai târziu au dus în cele din urmă la estimări precise ale dimensiunii Pământului.
Citește și: Misterul construirii piramidelor, descifrat. Care este secretul din cel mai vechi papirus egiptean?
În secolul al III-lea î.Hr., Eratostene din Cyrene, care a trăit în perioada 276 - 195 î.Hr., ajungând inclusiv administratorul grec al vestitei Biblioteci din Alexandria, Egipt, a reușit să se apropie „la aruncăturaă de băț” de valoarea stabilită de știința modernă
Prețuit chiar de Arhimede, el a fost un matematician, poet, atlet, geograf și astronom, considerat fondatorul geografiei matematice.
În jurul anului 240 î.Hr., folosind cunoștințele sale despre Soare, Eratostene a calculat dimensiunea Pământului într-un mod cu adevărat inovator.
Eratostene a fost una dintre cele mai luminate minți ale Antichității - Foto: acrowsview.wordpress.com
La solstițiul de vară, el a observat că în orașul Syene - în prezent Aswan, Egipt - Soarele era direct deasupra capului, în timp ce, în Alexandria, acesta arunca o mică umbră.
Realizând că diferența de unghiuri dintre aceste două locații ar putea fi folosită pentru a măsura circumferința Pământului, el a pus la cale un plan inteligent.