Misterul construirii piramidelor a fost descifrat odată cu descoperirea unui „jurnal de bord” scris acum circa 4.500 de ani de liderul unei echipe de constructori ai Marii Piramide de la Giza.
Aceasta a fost ridicată la ordinul faraonului Keops, cunoscut și drept Khufu, al doilea conducător al Dinastiei a IV-a, în prima jumătate a perioadei Vechiului Regat (secolul al XXVI-lea î.Hr.).
Misterul construirii piramidelor, descifrat. Care este secretul din cel mai vechi papirus egiptean?
Pe faimosul Platou de la Giza, de lângă Cairo, capitala Egiptului, tronează de milenii trei piramide: cea a lui Keops (Khufu) a lui Kefren și Mikerinos.
Prima dintre ele, finalizată undeva între anii 2560 î.Hr. și 2540 î.Hr., cunoscută și ca Marea Piramidă din Giza, este singura dintre cele șapte minuni ale lumii antice care se mai află în picioare și astăzi.
Cea mai mare dintre piramidele egiptene a necesitat aproximativ 23 de ani pentru a fi finalizată și a rămas cea mai înaltă structură din lume timp de aproape 4 000 de ani, până în secolul al XIX-lea, în 1889, când a fost construit Turnul Eiffel.
Citește și: Enigma piramidei holografice, straniul fenomen din Ceahlău. Se crede că e muntele sacru al dacilor
Structura avea, la început, 146 metri înălțime - azi ajungând la „doar” 138 de metri - laturile de 227 metri. Greutatea medie a fiecăruia dintre cele 2,3 milioane de blocuri necesare pentru construcția sa a fost de șapte tone.
În 2013, o echipă mixtă de arheologi francezi și egipteni a descoperit o descoperire remarcabilă într-o peșteră din vechiul port Wadi el-Jarf de la Marea Roșie - sute de fragmente de papirus inscripționate care erau cele mai vechi descoperite vreodată în Egipt, conform history.com.
Papirusul descoperit în 2013 a ajutat la descifrarea misterului - Foto: Facebook/Hashem Al-Ghaili
După cum au detaliat egiptologii Pierre Tallet și Gregory Marouard într-un articol publicat în 2014 în revista Near Eastern Archaeology, textele antice descoperite includeau și un „jurnal de bord” din al 27-lea an al domniei faraonului Keops care descria construcția Marii Piramide de la Giza.
Marea Piramidă din Giza, ridicată cu muncitori calificați
Literele hieroglifice înscrise în pergament au fost scrise în urmă cu peste 4 500 de ani de un inspector de rang mediu pe nume Merer.
Acesta a detaliat pe parcursul mai multor luni operațiunile de construcție a Marii Piramide, care era aproape de finalizare, și lucrările la carierele de calcar de la Tura, pe malul opus al Nilului.
Jurnalul lui Merer, scris într-un orar zilnic pe două coloane, relatează despre viața de zi cu zi a lucrătorilor din construcții și notează că blocurile de calcar exhumate la Tura, care au fost folosite pentru a acoperi exteriorul piramidei, au fost transportate cu barca de-a lungul fluviului Nil și a unui sistem de canale până la șantier, o călătorie care dura între două și trei zile.
Inspectorul, care conducea o echipă de marinari, a notat, de asemenea, că vizirul Ankhhaef, fratele vitreg al lui Keops și „șeful tuturor lucrărilor regelui”, supraveghea uriașul proiect de construcție.
Citește și: Orașul vechi de 1.500 de ani, descoperit din întâmplare în junglă. Schimbă tot ce știau arheologii
Echipa lui Merer a lucrat neobosit, eforturile lor fiind alimentate de rații de pâine, carne, bere și curmale - un indiciu că acești muncitori erau muncitori calificaț și nu sclavi, așa cum sugerau unele teorii anterioare.
Alte jurnale oferă informații despre alte proiecte întreprinse de aceeași echipă de marinari în același an, inclusiv construcția unui port de-a lungul Mării Mediterane.
După descoperirea lor în peșterile din Wadi el-Jarf, care este cel mai vechi port maritim cunoscut până în prezent, arheologii au transferat aproape 800 de fragmente de diferite dimensiuni în 100 de rame de sticlă către Ministerul Egiptean al Antichităților.
Piramida lui Keops este cea mai mare dintra strcturile ridicate pe Platoul din Giza, Egipt - Foto: Pexels/Hossa Mashoor (cu rol ilustrativ)
Printre papirusurile descoperite se numără și documente contabile, foarte asemănătoare cu registrele contabile din zilele noastre.
Bilanțurile financiare antice înregistrează cu roșu veniturile transferate din diferite provincii egiptene și cu negru plățile pentru alimente și salarii.
„Documentele indică sistemul administrativ extrem de eficient din timpul domniei lui Khufu (n.r. - Keops)”, a declarat Ministerul Antichităților din Egipt.
Citește și: Cum au vrut comuniștii să dărâme Coloana Infinitului a lui Brâncuși. Care i-a fost salvarea
Potrivit Associated Press, un oficial al ministerului, Sabah Abdel-Razek a declarat pentru agenția de știri de stat egipteană că alte papirusuri descriu distribuirea de alimente către muncitori, inclusiv unul în hieroglife clare care înregistrează numărul de oi importate pentru proiect.
În ciuda locului în care au fost descoperite, la aproximativ 240 km sud-est de Giza, documentele nu conțin nicio informație despre activitățile legate de construcția piramidei de la Wadi el-Jarf.
„Prezența surprinzătoare a acestor documente pe situl din Marea Roșie de la Wadi el-Jarf se explică cel mai probabil prin faptul că aceleași echipe specializate care au lucrat la construcția mormântului regal au fost, de asemenea, responsabile de unele operațiuni la această facilitate portuară”, a declarat egiptologul Pierre Tallet, unul dintre cei doi conducători ai echipei de arheologi care a făcut descoperirea.
O posibilă explicație este că portul de la Marea Roșie ar fi putut fi un fel de anexă îndepărtată a proiectului Marii Piramide, pentru a obține cuprul necesar confecționării uneltelor necesare construcției structurii.