Cum faci cel mai bun vin fiert? Ce condimente trebuie să folosești? Obiceiul de a bea vin fiert era cunoscut și de antici, ajungând până la noi în formule diverse. Dar cum românii preferă preparatele și băuturile tradiționale, cel mai bine este să ai la îndemânî o rețetă clasică, dar și câteva sfaturi pentru a evita anumite greșeli la prepararea licorii.
Cum faci cel mai bun vin fiert? Ce condimente trebuie să folosești? Greșeli de evitat
O cană sau un pahar de vin fiert este modul de încălzire al multor români în zilele friguroase. Iar cum anotimpul rece nu este așa departe, cel mai bine este să știi din timp cum poți prepara delicioasa licoare, fără a fi nevoit să mergi în vreun local pentru asta.
Se spune că vinul fiert aromat era apreciat încă din vremea grecilor și a romanilor antici. Grecii, spre exemplu, obișnuiau să consume vinul fiert împreună cu diverse plante. Acestea erau lăsate la macerat pentru a oferi licorii diverse proprietăți medicinale.
La rândul lor, predecesorii noștri latini condimentau vinul cu diverse ingrediente precum piperul, dafinul, mastica etc., pentru a obține un amestec dulce, frumos mirositor.
Citește și: Secretul sarmalelor perfecte. Ce ingredient neobișnuit trebuie să adaugi în compoziție?
Dar... pentru a obține un vin fiert bun și a ne bucura de beneficiile vinului roșu, este nevoie să folosim un vin roșu demisec, dulce sau demidulce care are deja zaharuri prezente în compoziție.
Chiar dacă mai adăugăm zahăr sau miere la fiert, e important ca și vinul să prezinte dulceață, pentru a împleti mai bine gusturile la fiert.
În ceea ce privește soiul de vin pentru fiert, se poate folosi Cabernet, Merlot dar și soiul românesc Fetească Neagră, conform cramagirboiu.ro.
Rețeta de vin fiert nu este „bătută în cuie” și fiecare poate experimenta cu ingredientele preferate pentru un vin fiert aromat.
Vinul fiert este unul dintre deliciile zilelor friguroase ale anotimpului rece - Foto: Facebook/Domeniile Murani - cu rol ilustrativ
Ingredientele cele mai folosite la un vin fiert bun sunt următoarele: zahăr, condimente ca batoanele de scorțișoară, cuișoarele, piperul, anasonul, dar și fructe precum felii de portocale și mere.
Citește și: Vinul fiert previne bolile de inimă și încetinește îmbătrânirea. Cât trebuie să bei?
În unele zone din România, la vinul fiert se adaugă și ingrediente mai neconvenționale. Spre exemplu, unii îmbunătățesc vinul fiert cu dafin, coriandru și chiar cimbru. Mai nou, se poate adăuga și puțină lămâie și chiar nucșoară măcinată.
Potrivit sursei citate, esențial este să alegem vinul potrivit pentru a-l folosi la preparare. Așa cum mențional și mai sus, un Merlot demidulce, un Cabernet sau chiar o Fetească Neagră sunt alegerile ideale.
Cum preparăm vin fiert
- Puneți la foc mediu vinul și câteva linguri de zahăr într-o oală și amestecați până acesta se dizolvă;
- După ce vinul se apropie de punctul de fierbere, recomandăm să adăugați mai întâi fructele pe care le preferați, tăiate felii (portocală, măr etc.);
- Imediat după, puteți pune condimentele, după preferință. Cele mai folosite sunt cuișoarele și batonul de scorțișoară;
- După ce fierbeți totul, opriți focul, acoperiți oala cu un capac și lăsați totul la infuzat pentru aproximativ 20 de minute., apoi serviți vinul fierbinte.
Trebuie să fiți atenți să nu încălcați câteva reguli nescrise în prepararea vinului fiert. Una dintre ele este să adăugăm prea mult zahăr sau prea multe condimente și să alterăm gustul acestuia.
De asemenea, nu puneți fructele nespălate în vin și îndepărtați-le coaja și miezul, acolo unde este cazul. In mod contrar, vinul va ieși amar la gust.
Nu amestecați mai multe soiuri de vin, mergeți pe un singur soi pentru un gust cu adevărat desăvârșit.
Un alt secret este să puneți vinul la foc mediu chiar spre mic. De fapt, nu ne dorim ca vinul să fiarbă, ci mai degrabă, să fie adus în punctul de fierbere. Acest lucru asigură că taninurile vinului să rămână intacte, iar aroma și gustul să fie deosebite.
Pentru condimente, acestea trebuie să fie neapărat proaspete. Nu folosim din cele pe care le avem păstrate din anii anteriori. Cu cât aceste ingrediente sunt mai proaspete, cu atât aroma vinului este mai delicioasă.
La vinul fiert se adaugă zahăr, care poate fi alb sau brun, în funcție de preferințe, dar se poate opta și pentru miere.
Citește și: Care este cel mai scump vin din lume? O sticlă costă cât 12 mașini Tesla model Y
Dacă se folosește mierea, trebuie să amestecați mai mult până ce aceasta se dizolvă, iar focul să fie mic pentru a nu arde mierea și a altera gustul vinului.
Mai jos, vă prezentăm și o rețetă simplă clasică de vin fiert, așa cum este ea dezvăluită de site-ul bucataras.ro.
Rețeta clasică de vin fiert pentru 2 porții:
Ingrediente:
- 500 ml vin roșu;
- o jumătate de măr;
- o jumătate de portocală;
- un baton de scorțișoară;
- 2 linguri zahăr
Mod de preparare:
Puneți vinul într-o oală și când începe să fiarbă adăugați zahărul, fructele și batonul de scorțișoară. Lăsați încă 3-4 min, apoi îl dați deoparte de pe foc și îl mai țineți acoperit încă 5 min. Așa nu se evaporă alcoolul. Pentru a reduce din aciditatea vinului, la servire puneți în cană o felie de măr sau de pară.
ATENȚIE! Nu uitați că persoanele care suferă de diabet ori alte afecțiuni incompatibile cu consumul de alcool sau zahăr este bine să evite vinul fiert ori să-l consume cu prudență, după ce-și consultă medicul curant.