Cum a luat Florin Piersic bătaie de la Szobi Cseh, la filmări? Cine l-a salvat? „Îi cunosc părinții”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 10.09.2024 - 16:14
Cum a luat Florin Piersic bătaie de la Szobi Cseh, la filmări - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
Cum a luat Florin Piersic bătaie de la Szobi Cseh, la filmări - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
Cum a luat Florin Piersic bătaie de la Szobi Cseh, la filmări
Cum a luat Florin Piersic bătaie de la Szobi Cseh, la filmări
Cum a luat Florin Piersic bătaie de la Szobi Cseh, la filmări
Cum a luat Florin Piersic bătaie de la Szobi Cseh, la filmări

Cum a luat Florin Piersic bătaie de la Szobi Cseh, la filmări? Cei doi au fost parteneri, ca actori, în celebrele filme cu Mărgelatu, între ei existând și o strânsă prietenie. Totuși, în timpul producției la o altă peliculă, s-a petrecut un lucru neobișnuit.

SHARE

Cum a luat Florin Piersic bătaie de la Szobi Cseh, la filmări? Cuplul format de cei doi, din îndrăgita serie de filme cu Mărgelatu, în care  cel de-al doilea l-a intepretat pe Buză de Iepure, a fost dublat și de o prietenie strânsă între cei doi, cel puțin la cea vreme. Dar, cu prilejul unei alte producții, s-a petrecut un fapt neobișnuit.

Cum a luat Florin Piersic bătaie de la Szobi Cseh, la filmări? Cine l-a salvat? „Îi cunosc părinții”

Marele actor Forin Piersic a rămas, pentru mulți români, Mărgelatu din seria de șase filme care l-au avut în centrul acțiunii. Lângă el apărea mereu partenerul său loial, Buză de Iepure, intepretat de regretatul cascador Szobi Cseh.

Dar, dincolo de partiturile ca actor, Cseh a avut misiunea de cascador sau de dublură a unor actori, pentru anumite scene, în nenumărate alte pelicule.

Una dintre acestea, în care cei doi s-au întâlnit la filmări, a fost „Aventuri la Marea Neagră”, care a apărut în cinematografe pe 29 iunie 1972, cu ani buni înainte de crearea filmelor cu Mărgelatu, care au fost realizate în perioada 1980-1987.

Într-o perioadă în care seria James Bond luase avânt pe plan mondial, regizorul Savel Știopul s-a gândit să realizeze un film de acțiune, în care Florin Piersic a primit misiunea de a fi un fel de „agent 007” românesc.

Citește și: Florin Piersic își ia adio de la public. ”Am dat oamenilor mult. Fără voi aș fi fost... sărac”

El l-a întruchipat pe George Martin, căpitan din contraspionajul românesc, care trecea prin aventuri specifice unui agent secret, într-o succesiune de întâmplări captivante realizate inclusiv în cheie comică.

Deși pare uitat în ziua de azi, „Aventuri la Marea Neagră“, se află pe un onorabil loc 14, în topul celor mai vizionate pelicule româneşti din toate timpurilor.

Una dintre puținele fotografii cu Florin Piersic în rolul lui George Martin, un „agent 007” românesc - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Din distribuție mai făceau parte, printre alții, Corina Chiriac - cunoscută cântăreață fiind, de fapt, absolventă de IATC - Mircea Șeptilici, Zephi Alșec, Carmen Maria Strujac, Dumitru Rucăreanu și Vasile Boghiță.

De filmările la producție se leagă și o neobișnuită, dar nostimă întâmplare, ce i-a avut pe Piersic și pe Szobi Cseh în prim-plan.

Episodul a fost rememorat de Florin Piersic însuși, care și-a adus aminte cu nostalgie și amuzament de situația creată, când a fost „salvat” de un bărbat din publicul cae privea de pe margine scena, dar care nu și-a at seama că toată acțiunea face parte dintr-un film.

Citește și: Cum și-a furat „Buză de Iepure” a doua soție? Căsătorit și cu Doamna Stanca din „Mihai Viteazul”

„Era scena bătăii dintre Vasile Boghiţă şi mine. Filmare de zi cu efect de noapte. Boghiţă era dublat de Szoby Cseh care, filmat din spate, trebuia să mă lovească în cap cu o lopată făcută, evident, din lemn de balsa - un lemn special, foarte uşor.

Se comandă „motor”. Szoby dă cu convingere o dată, de două ori, de trei ori. Eu mă prind cu mâinile de cap, mă-ndoi, mă crispez de durere, şi mă prăvălesc ca trăznit - conform indicaţiilor regizorale — în apa mării”, spunea marele actor, petru adevarul.ro.

Acesta a fost momentul în care, impresionat de „bătaia” primită de Piersic, un bărbat a intervenit pentru a-l salva. dar surpriza a fost uriașă, inclusiv pentru actor, care și-a dat seama cine era omul respectiv: chiar medicul care-l adusese pe lume.

„N-aud „stop”-ul şi rămân acolo, nemişcat pe nisip. În jur era plin de lume, mulţi gură-cască. Văzându-mă întins, nemişcat, un bărbat mai în vârstă s-a repezit spre Savel Stiopul şi spre Cseh şi a început să răcnească la ei.

„Aţi înnebunit?! O să-l omorâţi! Îi cunosc părinţii. Sunt nişte oameni cumsecade. Din Cluj. Şi voi le nenorociţi copilul... îl distrugeţi...” M-am ridicat şi eu să văd ce se-ntâmplă. Era chiar medicul care mă moşise!”, a povestit „James Bond” al României.

Florin Piersic și Corina Chiriac, în imaginea de pe afișul filmului „Aventuri la Marea Neagră” - Foto: Studiourile Buftea

De curând, pe fondul problemelor d sănătate cu care s-a confruntat în ultima perioadă, Florin Piersic a decis să renunțe la cariera sa, dar nu înainte de a efectua un turneu de adio.

Evenimentul va debuta la București, pe 27 ianuarie 2025, în ziua în care maestrul va împlini 89 de ani, spectacolele urmând a ajunge și în Timișoara, Iași, Cluj-Napoca și Oradea.

„Vor fi de fapt niște interviuri de colecție, în care marele Piersic să povestească oamenilor din trecutul său, rememorând o serie de amintiri care vor rămâne pentru eternitate”, au spus cei din anturajul actorului, pentru libertatea.ro.

Citește și: Cine a fost marea iubire a lui Florin Piersic? „Mi-a scris ani de zile. Am trăit ca amanții”

Marele actor urmează să fie intervievat la aceste evenimente speciale, de prietenul său, cunoscutul prezentator al unor emisiuni de televiziune de mare succes, Dan Negru.

Pe de altă parte, din păcate, Szobi Cseh a fost răpus de o boală nemiloasă, în 2014, la doar 71 de ani, o vârstă prea mică pentru un om cu datele sale fizice și sportive.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te