Nici Anne Epstein, 75 de ani, nici soţul ei nu au picătură de sânge scoţian, dar cuplul a fost aici de trei ori începând din 2015. Sue Nestasia, de 58 de ani, a fost de două ori, iar Arlene Boeree, 67 de ani, de patru ani. Motivul tuturor acestor călătorii? Outlander/Străina.
Drama ficţională istorică a celor de la Starz, bazată pe volumele cu vânzări record ale Dianei Gabaldon, a ajuns, pe 4 noiembrie, la cel de-al patrulea sezon, ceea ce înseamnă că „Droughtlander“ (seceta – n.r.) – aşa cum numesc fanii perioada de dintre sezoane – a luat sfârşit.
La începutul lunii octombrie, la Comic Con-ul desfăşurat în New York, mii de persoane s-au strâns pentru avanpremiera Sezonului 4 şi pentru a face cunoştinţă cu actorii. „Am fost cuprinsă de vria Outlander/Străina în 1992“, spune Epstein, care a venit din California de Sud pentru a lua parte la Comic Con. „O prietenă mi-a împrumutat cartea. Am citit-o şi i-am spus, «Nancy, nu ţi-o returnez imediat, fiindcă trebuie să o mai citesc o dat㻓.
dând șansa apariției dorințelor romantice, urmate de întâlniri fierbinți.
"E cel mai fierbinte serial TV"
Scurtă recapitulare: Povestea lui Gabaldon începe când Claire Randall (jucată de Caitriona Balfe) – o soră medicală britanică care trăieşte în Londra anilor 1940 – găseşte un soi de culoar temporal către Scoţia secolului XVIII. Acolo se îndrăgosteşte de un războinic pe nume Jamie Fraser (Sam Heughan), care luptă pentru independenţa faţă de britanici. Pe parcursul a trei sezoane, Claire îşi foloseşte cunoştinţele sale moderne pentru a ajuta clanul de războinici cu părul unsuros şi purtători de kilt al lui Jamie să lupte împotriva unui malefic ofiţer britanic – strămoşul geamăn al soţului din secolul XX al lui Claire. Claire călătoreşte înapoi şi înainte în timp, dând şansa apariţiei dorinţelor romantice, urmate de întâlniri fierbinţi. „E cel mai fierbinte serial TV“, spune Mary, de 85 de ani, care a văzut fiecare sezon de mai multe ori.
„E felul meu de a mă deconecta“. Jamie, jucat de Heughan, e atrăgător din mai multe motive: e romantic, respectuos, sincer şi surprinzător (poate în mod anacronic) de progresist în ceea ce o priveşte pe independenta Claire. Plus de asta, spune Gabaldon pentru Newsweek, „îi place să vorbească în pat“.
„Jamie este bărbatul viselor noastre“, spune Nestasia. „Regel bărbaţilor“, adaugă Ann Gaul, 52 de ani, o mândră „Heughligană“, cum se autointitulează fanii actorului.
Puterea de atracţie a unui serial bazat pe o serie de volume bine vândute, cu o bază de fani gata formată, era clară. Dar producătorul executiv Matthew Roberts nu era pregătit pentru reacţia de care a avut parte la Sezonul 1. La primul lor eveniment, desfăşurat înainte de premiera serialului, au umplut o sală de spectacole de 2.500 de locuri din L.A. „A fost ca un concert rock“, spune el. „Nu difuzasem nici măcar un episod!“.
Outlander/Străina este unul dintre cele mai de succes proiecte Starz şi s-a semnat şi pentru sezoanele cinci şi şase. Toate acestea, laolaltă cu scenele epice de luptă, sexul fierbinte menţionat anterior şi sursa ficţională istorică i-au determinat pe unii să compare serialul cu Game of Thrones/Urzeala tronurilor al celor de la HBO. Dar, spre deosebire de autorul notoriu de „leneş“ al Urzelii, George R. R. Martin, Gabaldon asigură fanii că serialul nu va depăşi materialul sursă. „Nu mă vor prinde din urmă! Sunt cu patru cărţi în faţă“, spune autoarea, care a scris opt până în prezent şi intenţionează să termine 10.
„Am scris prima carte pe post de exerciţiu despre cum se scrie o nuvelă“, spune Gabaldon, care era profesor asistent în studii de mediu la Universitatea de Stat Arizona când a fost publicat Outlander/Străina, în 1991. (Jamie şi locaţia serialului, apropos, au fost inspirate iniţial de un personaj scoţian de secol XVIII, numit tot Jamie, din serialul ştiinţifico-fantastic britanic Doctor Who.) Acum existau mai mult de 25 de milioane de copii tipărite ale nuvelei, iar serialul le-a pus nu o singură dată înapoi în vârful ierarhiei best-seller-urilor. Cea de-a noua carte, Go Tell the Bees That I Am Gone/Spune-le albinelor că am plecat, aşteptată în 2019, s-a vândut pentru mai mult de 6 milioane de dolari.
Gabaldon spune că baza ei de fani „acoperă toate paletele. Am primit o scrisoare de la un băieţel de 10 ani, dar şi una de la o femeie de 86. Însă majoritatea tind să fie undeva peste vârsta de 30 de ani 30 – şi au fost educaţi în spiritul bunelor maniere. Sunt educaţi, prietenoşi, plini de compasiune şi civilizaţi“.
În fine, până când Heughan a apărut pe scena de la Comic Con şi au început ţipetele isterice. („Fanii serialului tind să fie un pic mai intenşi în privinţa actorilor decât fanii cărţii“, spune Gabaldon.)
Cu spatele lat şi o înălţime de peste 1,90 m, cu maxilarul sculptat al unui idol de matineu (pletele roşcate ale lui Jamie sunt rodul vopselei de păr), poţi înţelege de ce pariorii britanii pun prinsoare că va fi următorul 007 – primul James Bond scoţian de la Sean Connery încoace.
Heughan habar nu a avut în ce se bagă. „Ştiam vag cât de populare sunt volumele“, spune actorul, care este îndrăgit pentru modestia şi actele sale filantropice. „A fost ca un vârtej şi o experienţă uimitoare să continuăm“.
Şi Scoţia a ieşit bine din asta. Cadrele largi din Outlander/Străina în care se văd frumoasele platouri scoţiene înalte şi stâncoase sunt un soi de pornografie pentru turiştii ahtiaţi. Iar pentru fani e un fel de ritual vizitarea locurile unde s-a filmat serialul. Numărul record de turişti de peste ocean în Scoţia – 3,2 milioane – în 2017 este atribuit, în mare parte, „efectului Outlander“, a spus directorul executiv adjunct al VisitScotland, Malcolm Roughead.
Explozia de turişti îi face treaba lui Roberts mai uşoară: „Când am început căutările pentru Sezonul 1, a fost dificil să găsim locaţii. Să spunem doar că braţele nu erau deschise larg“, spune el. „Când am început să căutăm pentru cel de-al treilea şi al patrulea sezon, o femeie a venit la noi şi ne-a spus «Puteţi folosi casa mea. E în josul străzii»“.
Cei de la Castelul Doune (Castelul Leoch din Outlander) din Scoţia Centrală i-au spus lui Roberts că turismul a crescut cu 60%, iar cei de la Castelul Blackness (Fortul Williams), pe ţărmul de sud, cu 45%.
Pe măsură ce străbat oeisajul stâncos, fanii serialului ar putea purta tricouri cu Outlander sau ar putea face picnicuri pe pături Outlander cărate în genţi Outlander. Gaul, care încă nu a vizitat Scoţia dar organizează evenimente locale în Pittsburgh, deţine o copie a inelului de nuntă pe care Jamie i-l dă lui Claire în Sezonul 1. Dar avantajul mai mare, spune Gaul, este reţeaua globală de fani. „Dragostea noastră pentru Outlander este punctul de plecare al unor prietenii uimitoare cu oameni din toată lumea“.