De ce zice Dr Hobbs că ciorba de burtă e făcută din calamari? Cum a apărut mâncarea iubită de români

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.11.2023 - 19:20
Ciorba de burtă ar fi făcută din calamari - Foto: Wikimedia/Sacha47/CC BY-SA 4.0

Ciorba de burtă e făcută din calamari, sarmalele sunt chiftele de carne, cozonacul este pâine cu ciocolată, iar coliva este un tort cu cruce, crede un canadian care a vizitat România.

SHARE

Peste jumătate de milion de aprecieri și aproape 16.000 de comentarii din toată lumea a strâns clipul cu Dr. Hobbs degustând feluri despre care crede că sunt tradiţionale româneşti, fiind redistribuit de aproape 11.000 de ori.

Primul fel degustat au fost sarmalele, care au primit nota 8 din 10. "Wow, atât de gustoase și conțin o chiftea de carne", a spus canadianul, despre acest preparat.

Ciorba de burtă ar fi făcută din calamari - crede Dr. Hobbs

Ceea ce nu a aflat Dr. Hobbs este că sarmalele sunt caracteristice întregului spaţiu balcanic. Newsweek ştie că un român care a vizitat Croaţia şi a stat acasă la o familie de croaţi, în Zagreb, a fost servit la masă cu sarmale. 

Înecate generos în smântână, ca la mama acasă, şi servite cu mămăliguţă. Gazda i-a spus că este un fel tradiţional de mâncare croată.

Al doilea fel degustat a fost ciorba de burtă, pe care a numit-o "cel mai tradițional preparat românesc". Ciorba de burta originală este însă un fel de mâncare tipic Orientului Apropiat.

Citeşte şi: Ultima „modă culinară”: ou fertilizat şi incubat. Se devorează din coajă, se vinde pe stradă

Provine din Turcia şi a ajuns în România, în cazanele trupelor turceşti, la popotă. Aceasta chiar dacă popoarele est-europene (bulgarii, sărbi, albanezii sau croaţii) au propria lor reţetă de ciorbă de burtă simplă şi la fel de delicioasă.

"Nu am idee din ce este făcută! Sunt paste sau calamari? În mod cert, sunt calamari", a concluzionat acesta. Ciorba de burtă este făcută din fierberea interiorului burţii de vită.

Preparatul a primit doar nota 5,2 din 10. Pentru desert, canadianul a ales cozonacul, pe care l-a comparat cu o pâine cu ciocolată, din care a rupt şi a muşcat în direct.

Citeşte şi: VIDEO O folosesc des în preparate culinare, dar oamenii nu știu ce este boiaua. Cum o prepari acasă

Cozonacul, care este de fapt un aluat cu maia, ou şi făină, frământat şi pus la crescut cu drojdie, apoi rulat cu umplutură şi copt, a primit nota 8,6 din 10.

Bărbatul nu știa prea multe despre colivă. De exemplu, că la origine a fost o prăjitură dacică şi că a fost asimilată în tradiţia românească, în ritualurile trecerii. Lui Dr. Hobbs i-a atras atenţia semnul crucii, de pe colivă.

"De ce are o cruce pe ea? Wow, este atât de interesant! Cel mai măreț tort pe care l-am văzut vreodată! Are gust de budincă de orez, delicios!", a concluzionat acesta, oferindu-i nota 8. Aceasta este făcută cu grâu fiert.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te