Cine au fost Uriașii descoperiți în România? Scheletele giganților ajungeau la 5 metri înălțime

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 16.02.2025 - 08:46
Cine au fost Uriașii descoperiți în România - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Cine au fost Uriașii descoperiți în România - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Cine au fost Uriașii descoperiți în România
Cine au fost Uriașii descoperiți în România
Cine au fost Uriașii descoperiți în România
Cine au fost Uriașii descoperiți în România

Uriașii descoperiți în România au incitat imaginația specialiștilor, dar și a publicului larg, deși, multă vreme, nu s-a știut mai nimic despre aceștia. În schimb, au fost pomeniți, sub diferite nume, în folclorul românesc, în basme și legende. Dar au existat ei cu adevărat?

SHARE

Cine au fost Uriașii descoperiți în România?  În folclorul românesc se vorbește de acești uriași cu numele popular de „novaci” sau „jidovi” ori de „căpcăuni” sau „coloși”.

Cine au fost Uriașii descoperiți în România? Scheletele giganților ajungeau la 5 metri înălțime

Legendele românilor sunt pline de astfel de Sfarmă Piatră sau Strâmbă Lemne, care au intrat și în literatură cultă prin povestirile fantastice ale lui Mircea Eliade.

Istoricul grec Herodot a scris despre aceste populații de „triburi glorioase” cunoscute și cu numele de „tartari” sau ”titani”. Ei erau descriși ca „favoriții zeilor” și îi întreceau „pe toți oamenii prin înălțime, forță și frumusețe.”

Istoricii greci îi vedeau pe „titani” ca o populație de pelasgi (n.r. - un popor misterios din antichitate cae este considerat strămoșul grecilor) din zonele împădurite ale Munților Carpați ale vechii Dacii. Ei sunt numiți și „Terae filii”, un fel de „fii ai pământului”. 

Vechile legende și basme ale poporului român îi pomenește mai ales ca „jidovi”, dar aici e cazul să facem o precizare.

Citește și: Piramida care n-ar trebui să existe pe Pământ. Care e cauza? Ce este „Piatra Benben”?

Cuvântul„jidov” nu a avut la origine intelesul pe care i-l dă astazi DEX-ul, adica „evreu (popular si peiorativ)”.

În trecut, „jidov” însemna „urias, gigant”, dar nu orice om de mari dimensiuni, ci doar cei dintr-o anumită populație cvasimitologică despre care se știa din bătrani că ar fi trăit pe meleagurile țării noastre într-un trecut foarte, foarte îndepărtat.

Și în Vechiul Testament din Biblie se vorbește de giganți ca despre copiii rezultați din împerecherea „Fiilor lui Dumnezeu” cu „fiicele oamenilor“, după cum se poate citi pe bibliaortodoxa.ro.

„Fiii lui Dumnezeu, văzând că fiicele oamenilor sunt frumoase, şi-au ales dintre ele soţii, care pe cine a voit”. (Facerea 6:2)

„În vremea aceea s-au ivit pe pământ uriaşi, mai cu seamă de când fiii lui Dumnezeu începuseră a intra la fiicele oamenilor şi acestea începuseră a le naşte fii: aceştia sunt vestiţii viteji din vechime”. (Facerea 6:4) 

Uriașii din România ar fi fost urmașii „Fiilor lui Dumnezeu” 

Ei mai sunt pomeniți și în „Cartea lui Enoh”, o scriere apocrifă, nerecunoscută de Biserică. Cele mai importante referinţe despre existenţa giganților pe teritoriul actual al României întâlnim în cartea „Dacia preistorică“. apărută în 1913, scrisă de Nicolae Densuşianu.

Potrivit acestuia, locul de baştină al uriaşilor ar fi fost tocmai România, iar într-un loc identificat de el în zona munţilor Cerna - Godeanu ar fi avut loc o luptă cu zeii.

Citește și: VIDEO Enigma piramidelor din Egipt, descifrată. Cum transportau egiptenii blocurile uriașe de piatră

„Giganţii formau, prin excelenţă, un popor de munte. În războiul ce-l avură cu Joe, noul cârmuitor pelasg, ei ridicară munţii peste munţi ca să urce în Olymp.

Imensul Atlas se cutremură la asaltul lor şi pe lângă toate că Joe arunca asupra lor cu fulgerele sale, zeii nu au fost înstare să-i învingă decât numai după ce au cerut ajutoriul unui om muritoriu, al lui Hercule.

Patria lor se afla pe teritoriul Daciei, lângă Iceanos Potamos, în aceeaşi regiune unde se născuseră şi fraţii lor mai mari, titanii. În epoca romană dacii erau consideraţi ca o posteritate a vechilor titani şi giganţi.

Locuinţele giganţilor, după cum ne spun logografii greceşti, se aflau în regiunea muntelui Phlegra, unde se întâmplase şi lupta cea eroică cu zeii.

Poetul roman Statiu, care se ocupa adeseori cu triumful lui Domitian asupra dacilor, confirma şi dânsul că memorabila Phlegra, unde se luptase giganţii cu zeii, se afla pe teritoriul Daciei”, afirma Densuțianu în lucrarea sa.

Sigur, lupta invocată de el seamănă foarte mult cu cea din mitologia grecească antică, dintre zeii conduși de Zeus și Titani, iar întreaga teorie a acestuia a fost și a rămas un subiect de controversă, fiind respinsă de numeroși alți specialiști care i-au descris cartea drept „o lucrare de fantezie”.

Pe de altă parte, primii cercetători serioși și celebri în epocă care s-au întâlnit cu scheletele de uriași în săpăturile arheologice au fost Vasile Pârvan și, ulterior, Radu Vulpe, în perioada interbelică. 

Istoricul Pârvan a descoperit schelete ciudate de uriași tocmai pe locul sitului Argedava, lângă localitatea Popești, județul Giurgiu, care era capitala tatălui lui Burebista și, se pare, inclusiv a marelui rege dac.

Cetatea măsoară 160 de metri lungime de la Nord la Sud, 120 de metri lăţime de la Est la Vest şi are o înălţime de 20 de metri.

De altfel, în anul 1926, pe culmea Argedavei, cu puţin timp înainte de a muri, marele arheolog Vasile Pârvan exclama: „Am găsit capitala lui Burebista!…”.

Pe aceste meleaguri încărcate de istorie are să găsească arheologul Radu Vulpe mai multe schelete de ”novaci”.

Între anii 1939-1951, specialiștii conduși de Radu Vulpe au descoperit nu mai puţin de 80 de schelete uriaşe, de umanoizi de 4 și chiar 5 metri înălţime.

Un martor ocular, Ioniţă Florea, a declarat că a văzut cu ochii lui schelete de uriaşi. Bărbatul a povestit că a dezgropat cu mâna lui un craniu incredibil de mare, mult mai mare decât cel de om.

Osemintele erau urcate într-un camion şi duse în altă parte, fără să se ştie unde. Se spune că, în total, au fost descoperite peste 80 de schelete.

Scheletele de uriași descoperite la Argedava, duse în Rusia?

„Eu am început să sap aici în 1947 cu echipa de arheologi. Ei au angajat vreo 30 de oameni din sat. Aveam atunci vreo 18 ani, eram cel mai tânăr, şi m-am dus pentru că ne dădeau 400.000 de lei pe zi.

Puteam să cumpăr cu ei doar un kilogram de mălai. Era sărăcie la acea vreme. Odată, după ce am săpat la o adâncime de patru metri, am găsit o glavă (n.r. - craniu) foarte ma­re, cam de vreo două sau trei ori cât al unui om. Le-am spus arheolo­gilor. 

Ne-a trimis imediat aca­să pe noi, sătenii, şi au săpat doar ei. Oasele le-au pus într-un camion cu prelată. Unde le-au dus, nu ştiu. Am săpat aşa timp de trei ani şi am mai găsit uriaşi. Să zic aşa, aveau vreo patru metri lungime.

Când gă­seam oasele, arheologii ne tri­miteau a­casă, să nu ve­dem noi ce e acolo. Dar noi ve­deam, că nu eram orbi. Ei uite aşa am dezgropat uriaşi cu mâ­na mea în 1950”, a declarat Ioniţă Flo­rea, potrivit libertatea.ro.

Unde au ajuns acele oseminte gigantice? Există un folclor arheologic care spune că scheletele de uriași descoperite de Radu Vulpe au fost luate de specialiștii ruși și duse în URSS.

Cercetătorii nu neagă descoperirile, având în vedere că aceste schelete de uriași nu au fost dezgropate doar la Argedava.

„Nu este în sine de lepădat legenda, deoarece nu numai aici s-a vorbit despre astfel de descoperiri. Din păcate aceste oase de mai mari dimensiuni decât cele normale nu pot fi cercetate pentru că nu se ştie unde sunt. Nu pot nega această ipoteză.

E posibil să fi existat o populaţie cu alte dimensiuni anatomice decât noi, într-o anumită epocă. Sunt aşa numiţii „jidovi”, adică uriaşi. Din păcate, sunt doar relatări, nu avem probe materiale, deocamdată”, a explicat istoricul giurgiuvean Emil Păunescu. 

Necropola de uriasi de la Argedava a fost pomenită pentru prima dată în 2003, la Congresul al III-lea de Dacologie, de către profesorul Gheorghe Bardan Raine și cercetatorul Gheorghe Șerbana.

Citește și: Unde ar fi ascunsă comoara regelui Decebal? Locul se află aproape de capitala dacilor, Sarmizegetusa

Scheletele a 80 de uriasi fuseseră deshumate la Nucet. Osemintele aratau ca era vorba despre ființe umanoide cu o înălțime de aproximativ 5 metri. Lucrul cel mai ciudat, scheletele erau de culoare roz, ca si cum ar fi fost iradiate, potrivit napocanews.ro.

La un moment dat, uriașii au dispărut brusc din istorie, ca si cum s-ar fi volatilizat. În urma plecării lor au rămas doar unele grupuri răzlețe care s-au statornicit în cătune numai ale lor, în locuri în care au și fost găsite asemenea rămășițe gigantice.

Au rămas în urma lor, în judeţul Gorj, numele localităţii Novaci şi denumirile Jidova, Jidoviţa, Jidvei, comuna din judeţul Alba.

În Carpaţii Orientali, pe versantul vestic a muntelui Ceahlău, pentru defileul traseului spre Cheile Bicazului s-a menţinut foarte mult timp denumirea „Valea Jidovului”, schimbată abia în secolul al XVI-lea în „Jgheabul lui Vodă”.

În anul 1976 s-au descoperit la minele de la Roșia Montana schelete de uriași, fapt ce confirmă teoria că aceștia s-au ocupat cu mineritul. Scheletul gigantic descoperit ar fi fost dus și el, de urgență. la Moscova.  

De ce ar fi dispărut Uriașii din istorie? Cea mai persistentă teorie este că în urmă cu 10-12.000 de ani, ei ar fi părăsit zona Europei împinși de fenomenele catastrofale care au marcat începutul sfarsitului ultimei glaciatiuni, înființând colonii în nordul Africii, de pildă pe teritoriul Egiptului preistoric.

Unii i-au numit „atlanți”, așa cum e cazul zeului Toth, cel care le-ar fi împărtășit toate cunoștințele vechilor egipteni. Dar Uriașii ar fi fost „rași” de pe fața Pământului odată cu Potopul biblic, mai ales că s-ar fi întors împotriva oamenilor înșiși, dar și a lui Dumnezeu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te