Primul român care a făcut ocolul Pământului a fost fiul unui industriaș faimos în vechiul Regat al României, ducând el însuși stindardul afacerii mai departe. Fire curioasă și aventuroasă, a explorat multiple domenii, devenind inclusiv cel care a introdus automobilul în țara noastră.
Cine a fost primul român care a făcut ocolul Pământului? A deținut primul automobil din România
Bazil G. Assan s-a născut pe 1 august 1860, în București, fiind fiul lui Gheorghe Assan, cel care a înfijnțat, lângă Obor, faimoasa Moară Assan, pentru a cărei distrugere s-a făcut cam totul, după 1990.
Bazil a fost de tânăr iubitor al sporturilor, al călătoriilor, având un spirit curios la tot ce era pe lume, dublat de un fin simț antreprenorial. A iubit tirul, înotul și atletismul, dar a avut și multiple inițiative în privința dezvoltării economice a României.
Citește și: Cine a fost primul campion la box profesionist român? A cucerit titlul la trei categorii diferite
De exemplu, a fost primul care a proiectat un canal navigabil între Cernavodă și Constanța, despre acest plan publicând un articol în Buletinul Societății Politehnică, în 1899.
El a lăsat prin testament suma de 80 000 lei „pentru facerea studiilor la față locului, pentru construirea unui canal navigabil între Cernavodă și Constanța, și 15.000 lei pentru construirea unui tunel la o mică adâncime sub nivelul Dunării, în apropiere de Turtucaia“, conform agir.ro.
Bazil Assan în timpul călătoriei sale în jurul Pământului - Foto: agir.ro
În vara anului 1896, Bazil Assan s-a îmbarcat pe vasul norvegian Erling Jart, împreună cu un grup de oameni de știință din mai multe țări, ajungând în regiunile arctice, în Insula Urșilor și, de aici, în Arhipelagul Svalbard, până la 81 grade 35’ latitudine nordică. Era primul român care atingea ghețurile polare.
Abia în aprilie 1909, exploratorul american Robert Edwin Peary, care a condus expediţia, împreună cu asistentul său Matthew Henson şi cu patru eschimoşi, au fost primii oameni care au ajuns la Polul Nord.
Primul român care a făcut ocolul Pământului a fost Bazil Assan
La revenirea în țară, Bazil Assan a prezentat la Academia Română, de față cu însuși Regele Carol I, „Călătorie în regiunile polare nordice”. Uimirea noutăților a fost atât de mae încât Regina Elisabeta, auzind de ispravă, l-a rugat să repete, a doua zi, expunerea.
Spiritul neliniștit al lui Bazil l-a purtat, curând, spre o nouă aventură, de o și mai mare anvergură.
Citește și: Cine a fost marele șahist român care a ajuns campion în America de Sud? Necunoscut în România
Din decembrie 1897 și până spre luna mai 1898 a efectuat o călătorie în jurul Pământului, devenind primul român care a reușit să dea ocol Pământului, exact ca-n faimoasa carte a lui Jules Verne, apărută în 1872.
E drept, expediția lui Assan a durat cinci luni și nu 90 de zile ca a lui Phileas Fogg, eroul cărții lui Jules Verne, dar timpul efectiv în care s-a deplasat a fost de doar 58 de zile.
În rest, el a poposit în mai multe zone și orașe întâlnite pe drum, încercând să-și dea seama și e potențialul economic și de comerț pentru Regatul României al acelor îndepărtate țări.
Reședința ridicată în București de Bazil Assan e cunoscută acum sub numele de Casa Oamenilor de Știință - Foto: Facebook/Casa Oamenilor de Știință
El a ales ruta Constantinopol – Alexandria – Ceylon – Singapore – Hong Kong – Shanghai – Nagasaki – Tokyo – Yokohama – San Francisco – New York – Londra, ocazie cu care a devenit nu numai primul român care a călătorit în jurul lumii, ci și primul care a încheiat contracte comerciale în Extremul Orient.
A fost și primul român care a ajuns în regiunile arctice
Relatările expedițiilor sale au fost publicate în Buletinul editat de către Societatea Regală de Geografie din România, al cărei membru era.
Expunerea sa din 1899, tot de la Academie, „Călătoria împrejurul Pământulu”, a rămas faimoasă pentru că se încheie cu enunțul: „Este nevoie să formăm o flotă comercială puternică”.
Citește și: Care român a inventat stiloul și a mers primul cu trenul? Secretar al lui Tudor Vladimirescu
Conducând alături de fratele său Georges, afacerea întemeiată de tatăl său, Gheorghe Assan, Bazil a ridicat, între 1906 și 1914, una dintre cele mai frumoase case în stil neoclasic francez din Capitală, după proiectul arhitectului I. D. Berindei.
Eleganta și impunătoarea clădire este cunoscută astăzi sub numele de Casa Oamenilor de Știință, aflându-se în rondul de la Piața Lahovary, fostă Cosmonauților pe vremea comunismului.
Bazil Assan a fost și cel care a introdus automobilul în vechiul Regat, în 1900. El a fost proprietarul autoturismului înregistrat cu nr. 1 în București, unul decapotabil, de 15 CP, fabricat la Liège, în Belgia.
Cum a ajuns să-l cumpere? Pentru că studiase la Liege, Bazil aflase că, aici, cei de la fabrica de armament scoseseră pe piață și niște mașini. Nu multe, 47 la număr. A 40-a, un superb exemplar FN Herstal, „mânat” de un motor bicilindric, a ajuns la București.
Prindea 30 km/h, schimbarea vitezelor se făcea jucându-te cu un levier și, pentru ieșirile nocturne, poseda și două felinare cu petrol, scrie gsp.ro.
Se povesteşte ca prinţul George Valentin Bibescu ar fi dorit ca el să primească nr. 1, însă acesta fiind deja atribuit lui Bazil, Prefectura Poliţiei Capitalei a găsit o soluţie de compromis.
Astfel, automobilul prinţului Bibescu a primit numărul de înmatriculare 0, satisfăcându-se și orgoliul prințului de a fi cunoscut drept „pionierul automobilului” în România.
Bazil Assan s-a stins din viață la 16 iunie 1918, în Elveția, la Montreux, la doar 58 de ani, în condițiile încă dure și instabile generate de Primul Război Mondial, neapucând să trăiască bucuria înfăptuirii, ca printr-un miracol, a României Mari, proces desăvârșit la 1 Decembrie 1918.