Pazvante, pe numele său real Osman Pazvantoğlu, a fost ienicer, devenit apoi pașă al provinciei Vidin (aflată astăzi pe teritoriul Bulgariei). El s-a născut în anul 1758, într-o familie cu stare.
Pazvante a îndrăgit arta armelor la îndemnul bunicului său, dar nouțiunile dobândite le folosește pentru a devenit cămătar. Și cum această îndeletnicire este interzisă de Islam, Osman este arestat, închis într-o temniță din Sofia de unde, cu ajutorul bunicului său, reușește să scape și traversează Dunărea până în Țara Românească. Odată ajuns aici, își începe noua viață ca mercenar în slujba domnitorului fanariot Nicolae Mavroghen, explică historia.ro .
Citește și: VIDEO Regina Elisabeta, șofer de ambulanță în Război. Îi plăcea să i să se spună „Prințesa Mecanic”
Osman își câștigă respectul și urcă rapid în ierarhiei – în numai doi ani ajune șeful gărzilor personale de arnăuți ale domnitorului fanariot.
El complotează cu alți boieri mazilirea lui Mavrogheni. Domnitorul află și ordonă decapitarea lui, însă este salvat din nou, de această dată de prietenul său, poetul grec Rigas Feraios.
Strânge o mică armată formată din turci și albanezi și se răscoală împotriva sultanului Selim III. Osman îl învinge pe sultan într-o bătălie purtată în apropierea Vidinului și, victorios, se proclamă pașă al regiunii. Noul „stat” era destul de mare pentru îndrăzneala unui mercenar: de la Dunăre până la Munții Balcani, și de la Belgrad până la Varna. Avea monedă proprie.
În 1799, Sultanul sătul de șicanele lui Osman, decide să îl numească oficial pașă de Vidin.
Pașa Pazvante devastează, fură și incendiează toate satele și târgurile din țara Românească și jefuiește la sânge Craiova.
Îngrozit, domnitorul Mihai Suțu fuge din București.
Citește și: Povestea sfâșietoare a Margaretei Pogonat: A iubit un coleg cu 17 ani mai tânăr. Văduvă la 49 ani
Doar haiducii lui iancu Jianu îi putera face față. Jianu și ai lui îl atacă pe Osman și îl alungă dincolo de Dunăre. În 1809 are loc marea confruntare dintre cele două tabere.
Haiducul Iancu Jianu, cuprins de setea răzbunării, reuşeşte să îi scoată un ochi cu iataganul temutului Pazvante, întâmplare de pe urma căreia se alege cu porecla de Pazvante Chiorul.
Astăzi încă mai pot fi văzute moscheea, biblioteca şi cazarma construite…pe vremea lui Pazvante Chioru.