VIDEO George Simion, la fel ca Ceaușescu. Confiscă domnitorii României să arate cât e de naționalist

DE Eduard Niculescu, Alex Darvari | Actualizat: 24.05.2024 - 16:56

George Simion se poartă la fel ca Ceaușescu. „Confiscă” domnitorii României ca să arate cât e de naționalist. Simion s-a folosit în afișele electorale și în videoclipuri imaginea lui Mihai Viteazul sau Vlad Țepeș. Ceaușescu s-a lăsat pictat alături de ei.

SHARE

George Simion își face o campanie agresivă și naționalistă pentru alegerile locale și europarlamentare din data de 9 iunie.

AUR vrea să transmită că este „un partid de români” care luptă cu Occidentul ce vrea să ne transforme în colonie și cu multinaționalele care „sug sângele poporului”. Și pentru a sublinia aceste idei, George Simion a apelat la personaje istorice.

VIDEO George Simion, la fel ca Ceaușescu. Confiscă domnitorii României să arate cât e de naționalist

Spre exemplu, Mihai Viteazul apare în clipul electroral al AUR pentru alegerile europarlamentare. În clip, „Mihai Viteazul” îl cheamă la luptă pe conducătorul oastei, George Simion.

La rândul său, George Simion îi cheamă la luptă pe români care trebuie să i se alăture, lui și partidul AUR, pentru ca țara să se descotorosească de „jugul” Occidental. 

Evident, toate acestea sunt în capul lui George Smion, cel care l-a întrecut cu mult pe Liviu Dragnea, spre exemplu, în clasamentul conspiraționștilor.

Simion, pe urmele lui Ceaușescu

Un alt lider de tristă amintire s-a înconjurat de aceeași domnitori pe care George Simion îi folosește pentru a-și accentua naționalismul și suveranismul.

E vorba de Ceaușescu.

Asocierea cu numele unor mari domnitori ai Țărilor Române a fost unul dintre elementele cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu.

Acesta a început, practic, chiar din 1974, când Ceaușescu a devenit primul lider care a devenit și Președintele țării, funcție inexistentă până atunci. 

Cu acea ocazie, dincolo de alte detalii de protocol, el a primit din partea lui Ștefan Voitec și un sceptru, un simbol regal al puterii, dar care fusese „desacralizat” prin înlăturarea crucii și a altor elemente ce puteau aminti de foștii regi ai României.

Obiectul „de recuzită”, făcut special pentru acel moment, ducea cu gândul mai degrabă la Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul.

Mai târziu, mai ales în anii 80, când personalitatea lui Ceaușescu a devenit „farul călăuzitor” absolut al istoriei oficiale, el a fost portretizat adesea în compania altor mari figuri istorice, de la Decebal, la Vlad Țepeș, de la Ștefan cel Mare, la Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu și alții.

Nicolae Ceaușescu primind „sceptrul” de Președinte al României, în 1974 - Foto: Fototeca online a comunismului românesc - cota 1/1974

Firește, aceștia apăreau mereu în plan secund, Ceaușescu trebuind să fie înfățișat drept „voievod între voievozii neamului”, așa cum era și titlul unui tablou „cu dedicație” al artistului Dan Hatmanu.

Ceaușescu, în tablou cu domnitorii

Însăși biografia lui Ceaușescu, dar și a satului natal, Scornicești, a fost mistificată, totul pentru a arăta o genealogie care se putea duce și uni, aproape mitologic, cu zeitățile dacice, într-un absurd amestec de ateism și religie păgână. 

De altfel, numele familiei lui Ceaușescu fusese, inițial, cu totul altul și în niciun caz nu și-ar fi dorit să-l mai audă vreodată. De ce?

Pentru că centrul Scorniceştiului de astăzi se află pe fosta vatră a satului Tătărăi, menţionat încă din 1778 de Friedrich Wilhelm von Bauer în lucrarea „Memoires historiques et geographiques sur la Valachie“, după cum scrie scriitorul și jurnalistul Viorel Ilișoi pe viorelilisoi.ro. 

De aici se trage familia lui Ceauşescu, din acest sat cu bizare origini tătărăști, după cum îl arată și numele.

Familia se numea de fapt Ceauşoglu („copilul slugii“, în limba tătară) și, la un moment dat, numele a fost românizat, mai afirmă acesta.

Greșeli în clipul lui Simion cu Mihai Viteazul

Newsweek România a arătat că Simion au rămas corigenți la istorie, în clipul făcut pentru alegerile europarlamentare fiind 3 greșeli „istorice”. Una din ele este „Oastea poporului”, invocată în clipul AUR și care trimite cu gândul la ceea ce, în perioada medievală, era „Oastea cea mare” din Țările Române.

Problema este că Mihai Viteazul a fost primul domnitor care s-a bazat în luptele pe care le-a dus - preluând moda deja existentă în Occident - mai mult pe mercenari, pe luptători străini profesioniști și nu pe cei autohtoni. 

Pe larg, în LINK-ul de mai jos

Citește și: VIDEO 3 greșeli în clipul AUR unde George Simion e chemat de Mihai Viteazul să-și conducă „oastea

Newsweek a descoperit și că domnitorii de care se înconjoară Simion nu prea au origini 100% românești. 

Spre exemplu, Vlad Țepeș a domnit în Țara Românească de trei ori: 1448, 1456 - 1462 și 1476. Faimosul voievod era nepotul lui Mircea cel Bătrân, tatăl său, Vlad Dracul, fiind fiul acestuia.

Dar Mircea cel Bătrân, care devenise „cel Mare” pe timpul lui Ceaușescu, a fost, conform multor istorici, pe jumătate sârb, prin mama sa, Calinichia, fiica despotului Serbiei, Lazăr.

Ținând cont de posibila origine a acestuia, se poate afirma că și Țepeș, nepotul voievodului, avea sânge sârbesc. Iar exemplele pot continua.

Pe larg, în LINK-ul de mai jos.

Citește și: Cât de români erau domnitorii aleși de George Simion să arate naționalismul AUR? Unii erau greci

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te