1. Să știi că un copil se va purta ca un copil
Deseori, părinții uită faptul că învățarea începe cu eșecuri. Prin greșeli și prin comportamente imature. ”Magia” se întâmplă atunci când un om matur intervine și îi arată copilului direcția corectă. Devenim frustrați și nerăbdători, enervați de smiorcăielile lor și de răspunsurile obraznice, însă așa sunt copiii ”construiți”. Partea din creier responsabilă de rațiune și controlul impulsurilor nu se dezvoltă integral decât spre 20 de ani.
2. Limite impuse cu respect, nu cu critică
Citește și: Cum a murit Mahsa Amini, simbolul protestelor din Iran: Raportul medical emis de Teheran
Pentru că ai noștri copii trebuie să învețe absolut totul despre lume de la noi, au nevoie să le stabilim limitele. Fără ca acestea să fie clare, se vor simți anxioși și fără control. Limitele le pot fi comunicate în termeni critici, sau într-un mod ferm, dar respectuos. Gândește-te cum îți place să ți se vorbească la serviciu și comunică la fel cu copilul.
Citește și: Bărbat urmărit internațional pentru trafic de migranți, prins de polițiști în Caransebeș
3. Conștientizează etapele de dezvoltare
Te-ai întrebat vreodată ce s-a întâmplat cu bebelușul tău prietenos tău atunci când țipa ca din gură de șarpe să nu îl lași la creșă ori grădiniță? Aceasta este teama de separare! Există sute de perioade de tranziții absolut normale prin care copiii trebuie să treacă pentru a deveni adulți.
4. Cunoaște temperamentul și personalitatea copilului tău
Dacă suntem conștienți de aspectele care îl fac pe copil unic, îl vom înțelege mai ușor atunci când are nevoie de ajutor suplimentar. Odată ce știi care sunt elementele unice care îți caracterizează copilul, va fi mult mai ușor să îl ajuți și să îl înțelegi.
5. Să știi când să vorbești și când să asculți
Copiii învață să rezolve probleme foarte ușor dacă le permitem acest lucru. Pentru că suntem însă obsedați de control și de reușită, sărim rapid să rezolvăm probleme în locul lor. Dacă părinții și-ar mușca limba și ar pune frână pornirii de a găsi soluții, ar vedea cât de ușor pot copiii să tragă singuri concluzii. Ei au nevoie să fie auziți și înțeleși. Exact așa cum avem și noi, potrivit Totul despre mame.