Pâinea a fost făcută în vara anului 1892 și a fost prezentată la o expoziție internațională italo-americană de la Genova, care marca împlinirea a 400 de ani de la descoperirea lui Cristofor Columb a Americii, scrie Greatnews.ro.
Și România a fost reprezentată la acest eveniment de crucișătorul Elisabeta și de bricul Mircea. Vasile Pamfil, unul dintre membrii echipajului crucișătorului a primit pâinea cadou și a adus-o la Galați într-o cutie de sticlă.
Pâinea a stat în locuința sa peste 20 de ani. În 1915 i-a donat-o directorului Școlii primare nr. 6 de băieți din Galați, Paul Pașa. La rândul său, în 1939, Paul Pașa donează exponatul Muzeului Regional „Casa Cuza Vodă”, alături de alte 5.500 de obiecte.
Citește și: Cele mai bune și mai rele date în 2023 pentru acțiune. Adaptați-vă calendarul pentru câștig
În anii `70, pâinea a fost retrasă dintre exponate, pentru că a fost considerată de comuniști „un produs al orândurii burghezo-moșierești”, potrivit directorului Muzeului de Istorie Galați, profesorul Cristian Căldăraru.
A fost redescoperită și pusă din nou în valoare în 2009, într-o stare excelentă de conservare.
Citește și: Finlanda va contribui la „coaliția tancurilor” pentru Ucraina. „Nu suntem țară NATO”
Dr. ing. Romulus Marian Burluc, de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați spune că a fost analizată pâine și s-a constatat că nu prezintă urme de mucegai, iar datorită porozității, a volumului mare și a evaporării apei din compoziție pâinea a rezistat 130 de ani.
La muzeul din Galați, pâinea este păstrată în condiții speciale și este expusă la anumite intervale de timp.