Ce înseamnă când cel care vorbește cu tine se uită în altă parte? Te minte sau se teme?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.08.2024 - 13:57
Ce înseamnă când cel care vorbește cu tine se uită în altă parte? Te minte sau se teme? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Ce înseamnă când cel care vorbește cu tine se uită în altă parte? Te minte sau se teme? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Mulți oameni nu se uită în ochii interlocutorului atunci când vorbesc cu alții. Specialiștii au explicații pentru acest gest. Poate fi vorba și despre faptul că cel care nu reușește să mențină contact vizual, ascunde ceva. Însă poate fi vorba despre mai mult de atât.

SHARE

Limbajul non-verbal este o parte fundamentală a comunicării, în multe cazuri există înțelegere fără a spune niciun cuvânt. Aspectul reprezintă una dintre cele mai bune moduri de a înțelege acel limbaj tăcut.

Sunt cazuri în care oamenii privesc în altă parte când vorbesc, având un mare sens ascuns conform experților în psihologia comportamentală. 

Ce înseamnă când cel care vorbește cu tine se uită în altă parte? Te minte sau se teme?

Contactul vizual este foarte puternic și mai multe studii susțin că oamenii mențin contactul vizual 70% din timp când ascultă, dar doar 30% când vorbesc.

Abaterea privirii poate fi un gest de timiditate, anxietate sau suprasolicitare cognitivă (pentru a procesa informații complexe sau a-ți aminti ceva).

Citește și: Cum pot șoferii români să rămână fără carnet, după o vizită la medic? Vor fi trimiși la psiholog

Când cealaltă persoană nu o privește în ochi, vorbitorul se simte inconfortabil, acest lucru se datorează unui răspuns evolutiv pentru a stimula coeziunea socială.

Gestul de a privi în ochi și interpretarea lui depinde și de factori culturali, contextuali și de sine . În lumea occidentală este un semn de onestitate și atenție, în timp ce în lumea asiatică poate fi lipsit de respect dacă aveți contact vizual prelungit, scrie eleconomista.es.

Semnificațiile privirii în altă parte când vorbești

Abaterea privirii atunci când vorbiți poate avea mai multe semnificații conform psihologiei, contextul fiind foarte important.

Nesiguranță sau timiditate. Poate fi un simptom de nesiguranță, timiditate sau lipsă de încredere în sine. În situații sociale sau la persoanele cu anxietate socială, ei evită contactul vizual direct.

Reflecție sau gândire. Pentru a gândi sau a-și aminti ceva, oamenii privesc în altă parte pentru a nu fi distrași și pentru a se concentra mai bine.

Necinste sau evaziune . În unele cazuri, poate fi un semn că ascunde ceva sau nu spune adevărul. Cu toate acestea.

Respect sau supunere. În unele culturi, menținerea contactului vizual direct cu o figură de autoritate poate fi considerată lipsită de respect.

Citește și:  Gata cu figurile „acre” la ghișeele ANAF, lucrătorii vor fi învățați să zâmbească de psihologi

Plictiseală sau dezinteres. Poate indica faptul că o persoană nu este interesată de conversație sau se plictisește. Acest lucru se poate manifesta prin privirea în jur sau concentrarea asupra altor lucruri în loc de interlocutor.

Disconfort emoțional. Dacă o persoană se simte inconfortabil din punct de vedere emoțional sau dacă conversația atinge un subiect sensibil, poate privi în altă parte pentru a evita confruntarea cu acele sentimente.

Prelucrarea informațiilor. Privește în altă parte pentru a procesa informațiile pe care le primești.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te