Acest articol este despre un fenomen de masă în România. Dacă românii care pariază zilnic și-ar face un partid ar intra lejer în Parlament. Peste 6% din populația țării își pune zilnic banii în piciorul lui Messi sau Budescu, în capul lui Ronaldo sau în mâinile lui Buffon. Alții, ceva mai puțini, speră că racheta lui Federer sau a lui Nadal le va aduce bani în conturi. Unii pariază împotriva acestor jucători, mizând pe surprize și pe înfrângerea idolilor. Acest articol, înainte de orice, trebuie să plece de la avertismentul: pariați responsabil.
Pariurile sunt făcute în 99,9% din cazuri pe sporturi. S-a putut paria la alegerile prezidențiale din 2014. Atunci, Victor Ponta era mare favorit având o cotă de 1,2 la 1. Ceea ce însemna că 100 lei puși pe victoria liderului PSD le-ar fi adus pariorilor 120 lei. În schimb, Iohannis avea șansele, să spunem, Rusiei de a se califica în sferturi de finală în fața Spaniei. Și totuși, cine a pariat atunci 100 de lei pe Iohannis a câștigat 440 (actualul șef al statului avea o cotă de 4,4 la 1). Dar pariurile politice sunt o raritate.
Cel mai pariat eveniment este Campionatul Mondial de fotbal care tocmai se încheie în Rusia. Se joacă, probabil, zeci de milioane de euro în România și miliarde în întreaga lume. Din păcate, atunci când sunt surprize așa cum a fost cazul Mondialului din Rusia, câștigă casele de pariuri.
Când Ronaldo îți scoate banii din buzunar
„Niciodată nu am fost mai supărat pe Messi. I-aș face o adresă să îi cer înapoi cei 10 euro pe care i-am jucat pe victoria Argentinei împotriva Islandei“, îmi povestește un parior care susține că, de obicei, joacă, în medie 10 lei pe zi. În partida din grupe a Mondialului, Messi nu a avut chef să joace și a tras cu lehamite un penalty direct în portar. Eu așa l-am văzut pe Messi. „Eu nu pot paria prostia și ghinionul“, îmi zice omul parafrazându-l pe fostul antrenor Sorin Cârțu care a spus cândva că nu poate antrena prostia și ghinionul.
Mașina de goluri a Portugaliei s-a gripat la 1-0 cu Maroc. Pentru mai puțin de două goluri în meci a fost o cotă mare, de 3
„De prostie am avut parte de la columbianul Sanchez, care a luat cartonaș roșu în minutul 3. Pariasem că nu pierde Columbia, dar, în 10 oameni, a fost învinsă de Japonia. Iar de ghinion am avut parte atunci când, am pariat că se vor înscrie minim două goluri între Portugalia și Iran.
M-am bucurat când Ronaldo a înscris în minutul patru și am agonizat timp de aproape 90 de minute în așteptarea încă unui gol. Moartea pariorului e atunci când pierde la ultima fază de poartă. De exemplu, Iran a făcut surpriza egalând Portugalia, marea favorită, în minutul 93. Înainte ratase marele Ronaldo un penalty. Atunci când pierzi un pariu în secundele de prelungire, ai sentimentul că lumea conspiră împotriva ta. Și adormi mai greu”, zice pariorul.
Există și momente în care ghinionul se răzbună și scoruri „strâmbe” se îndreaptă în ultima secundă. Belgia a înscris golul victoriei cu Japonia în minutul 94 și a salvat mulți pariori. „Cred că 99% din pariori au luat Belgia care avea cotă de 1,3%. Mondialul acesta am dat lovitura când, spre finalul meciului Anglia – Tunisia, la scorul de 1-1 am pariat live (în timpul partidei n. r.) 100de lei pe victoria britanicilor. Henry Kane a înscris în minutul 91 și am prins o cotă de șase (care, se traduce într-un câștig de 600 de lei)“, încheie pariorul.
Un avânt fantastic
La fiecare colț de stradă găsești cel puțin o casă de pariuri. În România numărul lor este de câteva mii. Înainte de 1989, la Pronosport se putea paria doar pe victoria unei echipe. Acum, la un meci de la Campionatul Mondial se pot paria pe 580 de evenimente în cadrul unui singur meci – în afară de clasicul cine câștigă, se pun bani pe număr de goluri, cornere, marcatori, schimbări, cartonașe, minute de prelungire etc.
De asemenea, se poate paria în timpul partidei, iar pentru asta o serie de bookmakeri schimbă cotele în timp real. Pentru a avea mai multe șanse, pariorii accesează numeroasele site-uri care oferă informații despre desfășurarea evenimentelor sportive în timp real, care oferă statistici extrem de amănunțite despre partidele de fotbal sau tenis.
Ce s-a pariat la Rusia 2018
Petre Claudiu Alexandru, cunoscut pe rețelele de socializare sub pseudonomul Claudiu Hood, oferă gratuit ponturi pariorilor. Are aproape 60.000 de urmăritori. El a explicat pentru Newsweek România cum s-a pariat la Campionatul Mondial. Analiza sa vizează doar partidele din prima fază a competiției – grupele.
„Rusia – Arabia, a fost una dintre cele mai pariate partide pentru că era meciul de deschidere a unui eveniment extrem de așteptat. Indiferent de cine deschidea balul, pariorii plasau cel puțin o sumă modică în privința acestui eveniment. S-a pariat pe primul mare derby Spania – Portugalia 3-3, un scor pe placul pariorilor, cu multe goluri și cu ambele echipe marcând”. Claudiu spune că Argentina – Croația a fost un meci jucat de pariori, dar unde s-a înregistrat o mare surpriză (scor 0-3). Avantaj – casele de pariuri.
Claudiu spune că pariorii sunt tentați să plaseze acele evenimente cu șanse mari de reușită (să spunem, Anglia să învingă Panama). Cum, însă, a fost un Mondial al surprizelor, acestea puteau fi evitate prin parierea numărului de goluri pe meci. Numeroase pariuri puteau fi câștigate dacă se plasa, spre exemplu, că numărul de goluri marcate în meci să fie între minim două și maxim 4.
Există o știință a pariurilor?
Dacă îl asculți pe Claudiu poți avea impresia că la pariuri e vorba mai mult de știință și mai puțin de noroc.
„La acest Mondial s-a pariat mult pe varianta soliștilor, greșit în opinia mea! Există varianta de a paria pe goluri, pe cornere, a șuturi (spre/pe), lovituri de la 11. În anii 2006-2009, când am început să dau ponturi, foloseam soliști (cine câștigă, cine pierde). Acum, casele de pariuri sportive oferă pariuri speciale detaliate pe performanțele jucătorilor sau ale echipelor dintr-un meci”, a declarat Claudiu, care oferă și câteva exemple de pariuri speciale pe care le recomandă a fi jucate: 1-2 goluri în prima repriză sau 1-3 goluri marcate în repriza a doua, gol marcat de un anumit jucător, minim două cornere în ultimul sfert de oră.
Anglia a înscris în prelungirile partidei cu Tunisia pentru o cotă de 1,45. Avantaj, pariorii!
Tânărul îți poate spune și cum nu trebuie să pariezi. „Dacă ești genul de parior ce plasezi fără consimțământ atunci nu juca! Apoi, nu paria orbește! Spre exemplu, dacă echipa favorită traversează o perioadă mai slabă, nu plasa pe victoria lor. Chiar și într-un eveniment unde o echipă este net superioară, eu analizez bine forma de moment a jucătorilor, nevoia lor de puncte și dacă lotul este complet.De multe ori pariorii pierd fiindcă plasează sentimental”, a declarat Claudiu.
Există și perioade negre pentru jucători. „Evitați evenimentele ce se dispută până la ora 15:00. Foarte multe bilete sunt pierdute duminica pe evenimentele ce se dispută în intervalul 21 45 – miezul nopții”, mai spune tânărul.
Claudiu Hood, unul dintre cei mai urmăriți pariori din România