Care este originea lui Moș Crăciun? Când a devenit bătrânelul simpatic care aduce cadouri?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 10.12.2023 - 11:23
Care este originea lui Moș Crăciun - Foto: Freepik.com - cu rol ilustrativ
Așa arăta Moș Crăciun, în viziunea de la 1881 a lui Thomas Nast - Foto: wikipedia.org

Care este originea lui Moș Crăciun? Bătrânelul simpatic care aduce cadouri în noaptea de 24 spre 25 decembrie, este așteptat cu nerăbdare de toți copiii, dar și de mulți adulți din România și din întreaga lume. Dar v-ați întrebat de unde a apărut personajul care aduce daruri?

SHARE

Care este originea lui Moș Crăciun? Îl așteptăm în fiecare an, să vină în zbor, cu sania trasă de reni și să pună, sub bradul de Crăciun, cadourile pe care ni le dorim. Dar povestea și numele bătrânelului simpatic și rotofei, care îi face pe toți fericiți, are o istorie mai lungă și se leagă de un alt personaj iubit de oameni.

Care este originea lui Moș Crăciun? Când a devenit bătrânelul simpatic care aduce cadouri?

Legenda lui Moș Crăciun poate fi urmărită cu sute de ani în urmă, până la un călugăr, pe nume Sfântul Nicolae. Se crede că Nicolae s-a născut undeva în jurul anului 280 d.Hr., în Patara, lângă Myra, în Turcia de astăzi.

Foarte admirat pentru pietatea și bunătatea sa, Sfântul Nicolae a devenit subiectul multor legende. Se spune, de asemenea, că și-a donat toată averea moștenită și că a călătorit prin țară, ajutându-i pe cei săraci și bolnavi.

Treptat, el a devenit sinonim cu Moș Nicolae, cel care aduce cadouri în noaptea de 5 spre 6 decembrie, fiind un premergător al mai darnicului Moș Crăciun.

Mai multe amănunte despre povestea Sfântului Nicolae puteți citi în articolul Newsweek de AICI.

Dar Moș Crăciun îi datorează „nașterea” sa chiar Sfântului „Moș” Nicolae, chiar dacă, între timp, a devenit mai important ca dărnicie.

În Renaștere, Sfântul Nicolae era cel mai popular sfânt din Europa. Chiar și după Reforma protestantă, când venerarea sfinților a început să fie descurajată, Sfântul Nicolae și-a păstrat o reputație pozitivă, în special în Olanda.

Sfântul Nicolae a făcut primele sale incursiuni în cultura populară americană spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, fiind adus de emigranții olandezi stabiliți în „Lumea Nouă”.

Citește și: De unde provine tradiția ca Sfântul Nicolae să lase cadouri copiilor? Ce simbolizează nuielușa?

În decembrie 1773, și din nou în 1774, un ziar din New York a raportat că grupuri de familii olandeze s-au adunat pentru a onora aniversarea morții Sf. Nicolae, conform history.com.

Numele de Moș Crăciun a provenit de la porecla olandeză a lui Sf. Nicolae, Sinter Klaas, o formă prescurtată de la Sint Nikolaas (Sfântul Nicolae în olandeză).

Așa arăta Moș Crăciun, în 1881, în viziunea lui Thomas Nast - Foto: wikipedia.org

Ce legătură are cu Sfântul Nicolae?

În 1804, John Pintard, membru al Societății Istorice din New York, a distribuit xilogravuri cu Sfântul Nicolae la întâlnirea anuală a societății. Fundalul gravurii conține imagini ale Moșului, cunoscute acum, inclusiv ciorapi plini de jucării și fructe atârnate deasupra unui șemineu.

În 1809, Washington Irving a ajutat la popularizarea poveștilor lui Sinter Klaas atunci când s-a referit la Sfântul Nicolae ca fiind patronul New York-ului în cartea sa, The History of New York.

În 1822, Clement Clarke Moore, un preot episcopal, a scris un lung poem de Crăciun pentru cele trei fiice ale sale, intitulat „An Account of a Visit from St. Nicholas”, cunoscut mai popular sub numele de „Twas The Night Before Christmas”. 

Poemul lui Moore, pe care inițial a ezitat să îl publice din cauza naturii frivole a subiectului său, este în mare parte responsabil pentru imaginea noastră modernă a lui Moș Crăciun, ca fiind un „spiriduș bătrân și vesel” cu o figură corpolentă și cu abilitatea supranaturală de a urca pe coșul de fum cu o simplă mișcare a capului.

Citește și: Ce a scris un băiețel în scrisoarea pentru Moș Crăciun. „Știu că sunt mulți copii ce te așteaptă..”

Deși o parte din imaginile lui Moore au fost probabil împrumutate din alte surse, poemul său a contribuit la popularizarea imaginii, devenită acum familiară, a unui Moș Crăciun care zbura din casă în casă în Ajunul Crăciunului într-o „sanie în miniatură” condusă de opt reni zburători pentru a lăsa cadouri copiilor merituoși. 

În 1860, cotidianul Harper's Illustrated Weekly a publicat un desen al lui Moș Crăciun, îmbrăcat într-un costum roșu ornat cu nasturi negri și cu o curea din piele.

Timp de aproape 30 de ani, Thomas Nast, desenator și caricaturist al ziarului, a ilustrat prin sute de desene toate aspectele legendei și va da mitului principalele sale caracteristici vizuale.

Nast este și cel care a promovat în 1885 ideea că reședința lui Moș Crăciun se află la Polul Nord. În 1931, Moș Crăciun a primit o nouă imagine printr-o campanie publicitară, desfășurată de Coca-Cola.

Desenatorul Haddon Sundblom i-a conturat o burtă durdulie, un aer jovial, un costum roșu și o atitudine tolerantă.

Compania folosește aceeași imagine a lui Moș Crăciun în campaniile publicitare realizate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă din acel moment până în prezent și a devenit cea mai recognoscibilă printre majoritatea copiilor.

Oferirea de cadouri, în special pentru copii, a fost o parte importantă a Crăciunului încă de la revitalizarea sărbătorii, la începutul secolului al XIX-lea.

Magazinele au început să facă reclamă la cumpărăturile de Crăciun în 1820, iar în anii 1840, ziarele au creat secțiuni separate pentru reclamele de sărbători, care prezentau adesea imagini ale noului și popularului Moș Crăciun. 

În 1841, mii de copii au vizitat un magazin din Philadelphia pentru a vedea un model de Moș Crăciun în mărime naturală. A fost doar o chestiune de timp până când magazinele au început să-i atragă pe copii, și pe părinții acestora, cu scopul de a arunca o privire la un Moș Crăciun „viu”. Treptat, Sinter Klaas și-a „americanizat” numele, devenind Santa Claus de astăzi. 

În tradiţiile noastre de Crăciun, personajul este prezentat diferit. Prin secolul al XIX-lea, unele îl prezintă ca „un om bătrân" sau "păstor bătrân cu barbă albă” şi este considerat „vecinul lui Moş Ajun”, sau „fratele mai mic al lui Moş Ajun”, „un sfânt” etc, potrivit ziarullumina.ro.

Tradiţiile europene, deşi cultivă imaginea personajului, nu mai păstrează nimic din legenda sa originară. Ca urmare a influenţei tradiţiilor popoarelor nordice, s-a născut povestea cu Moş Crăciun, care vine din Laponia, în sanie trasă se reni (uneori de cai sau cerbi). 

Povestea, răspândită pe calea reclamelor, a ajuns dominantă în Europa, pe când tradiția arhaică s-a diluat tot mai mult în spațiile care o cunoscuseră.

Citește și: Câți bani face Hrușcă în România, din concertele de Crăciun? Când începe turneul din acest an?

 

 

.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te