Când s-a deschis primul restaurant vegetarian din România? Dacă trăiați cu impresia că dieta vehetariană este o „cucerire” a timpurilor de astăzi, vă înșelați. Acest lucru s-a întâmplat, în Vechiul Regat, încă de acum peste un secol, la doar un deceniu de inaugurarea primului astfel de local din lume, în 1898.
Când s-a deschis primul restaurant vegetarian din România? Avea în meniu friptură de conopidă
Adepți ai vegetarianismului au existat de multă vreme, acest lucru nefiind o tendință „inventată” în perioada contemporană.
Sigur, cea mai veche formă era mult mai veche, întrucât era legată de posturile bisericeti de peste an, respectate cu strictețe de mulți români, mai ales din mediul rural.
Dar într-o formă comercială organizată, ucrurile au luat avânt la sfârșitul secolului al XIX-lea. Astfel, în 1898 era inagurat primul restaurant bazat pe un meniu vegetarian din lume, Hiltl, în Zurich, Elveția.
Doar 10 ani mai târziu, 23 noiembrie 1908, apărea și în București primul local de acest fel, numit „Natura”.
Citește și: Peste 40% dintre români nu își pot permite carne sau pește pe masă o dată la două zile
Acesta se afla chiar lângă Biserica Albă, pe strada George Enescu de astăzi, și a fost realizat de Asociația Vegetarienilor din România, conform historia.ro.
Este remarcabil că o astfel de organizație exista în țara noastră la 1908, în condițiile în care în același an a fost fondată Uniunea Vegetariană Internațională.
Inaugurarea localului a fost marcată cu un banchet inaugural, unde au participat oficialități, personalități, precum dr. I. Cantacuzino, directorul general al serviciului sanitar, oameni din presă, dar și membri ai Asociației Vegetarienilor din România.
Printre aceștia se numărau: Dr. C. Parhon-președinte, dr. Al. Kaminscki-vicepreședinte, dr. N. Frangulea-vicepreședinte, dr. V. Bușilă-casier, A. Popescu-membru și avocat I.N. Țimiraș-secretar general.
În Bucureștiul de acum peste un secol se putea găsi un local cu meniu vegetarian - Foto: Facebook/Bucurestiul de odinioara - cu rol ilustrativ
În deschiderea evenimentului, Dr. C. Parhon a ținut o scurtă cuvântare în care a argumentat superioritatea regimului alimentar vegetarian asupra celui omnivor și a exemplificat avântul pe mișcarea vegetariană a luat-o în alte țări.
De asemenea, a dorit să sublinieze că restaurantul a fost inaugurat pentru „a contribui la răspândirea vegetarianismului prin posibilitatea ce li se dă celor neîncrezători de a se convinge de superioritatea acestui regim”, mai scrie sursa citată.
Citește și: Vlad Țepeș a fost vegan? Crudul domnitor care trăgea în țeapă nelegiutorii vărsa lacrimi de sânge
Cei prezenți au primit un exemplar din numărul 4 al revistei asociației, „Reforma Alimentară”, care a apărut lunar în perioda august/septembrie 1908 - ianuarie 1913.
Meniul servit la banchet sună interesant chiar și în ziua de azi, chiar și pentru unele persoane care nu pot concepe o masă fără carne:
Meniul vegetarian din 1908, de la „Natura”:
- Supă de zarzavat
- Unt, ridichi de lună, măsline
- Salsifis à la Polonaise
- Mazăre cu pateuri de ciuperci
- Salată amestecată
- Friptură de conopidă
- Mei cu lapte
- Compot din diferite fructe
- Cremă de vanilie
- Plăcintă cu mere
- Brânzeturi diferite
- Struguri, mere, pere, mandarine, migdale, alune, nuci
- Cafea „Natura” din cereale
- Pâine integrală
- Must de Drăgășani.
Dacă vă întrebați ce este „Salsifis à la Polonaise”, trebuie știut că acesta se realiza pe baza unei legume rădăcinoase are o aromă asemănătoare cu cea a stridiilor atunci când este gătită. Românii o cunosc sub numele de barba-caprei.
Cât despre restul de ingrediente, preparatul mai conține pătrunjel, pesmet, ouă și bulion de pui.
Hiltl, din Zurich, a fost primul restaurant vegetarian din lume, fiind deschis la 1898 - Foto: Arhiva
Mâncarea de la „Natura” era extrem de populară printre bucureșteni, fapt care era ușor de remarcat, pentru că saloanele sale erau permanent pline cu clienți.
Trei ani mai târziu, în 1911, restaurantul s-a mutat pe strada Corabia 3, Georges Clemenceau de azi.
Citește și: Chef vegan cu 1.000 de persoane. Hamburgeri și torturi pe bază de ierburi și de legume
Aici erau organizate cercuri săptămânale cu tematică literar-artistică de către Asociația Vegetarienilor din România, unde se discuta despre stilul de viață vegetarian. Dar săptămânal se organizau și seri de dans care strângeau o mulțime impresionantă.
Din păcate, „viața” restaurantului vegetarian „Natura” a fost una scurtă. În ciuda faptului că restaurantul s-a mutat tot pe strada Corabia, dar la numărul 6, zilele lui erau numărate.
Deși beneficia acum și de o grădină superbă, localul avea să dispară odată cu intrarea României în Primul Război Mondial, în 1916.
Și asta deși Asociația Vegetarienilor din România, ajunsă la peste 500 de membri, și-a continuat activitatea și în perioada interbelică.
Citește și: Cât de riscant este să nu mănânci 8 ore la rând, zilnic? Efectul mortal descoperit de cercetători
Asociația există și astăzi, dar, împreună cu ea, și o mulțime de ONG-uri cu activități similare. În plus, dieta vegetariană - chiar vegană - a devenit aproape o modă în toată lumea, inclusiv în România.
Dar, poate că meniul de la 1900 al restaurantului „Natura” vă poate inspira și în zilele de azi, dacă preferați o asemenea mâncare. În plus, vă va face să vă reamintiți, măcar din când în când, de primul restaurant vegetarian deschis în București.