Când începe postul Postul Sfintei Marii și ce nu ai voie să faci până la marea sărbătoare

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.07.2023 - 20:20
Icoana adormirea Maicii Domnului Foto: basilica.ro

Postul Adormirii Maicii Domnului are o durată de două săptămâni. Este un post care îi pregătește pe români pentru două sărbători de fapt: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Românii au o serie de tradiții pentru această perioadă.

SHARE

Românii se pregătesc pentru unul dintre cele mai aspre posturi din an. Este vorba despre Postul Adormirii Maicii Domnului. Acesta ține aproximativ două săptămâni. 

Românii au o serie de tradiții și superstiții legate de acest post. 

Când începe postul Postul Sfintei Marii și ce nu ai voie să faci până la marea sărbătoare

Postul Adormirii Maicii Domnului începe de obicei pe 1 august şi are o durată de două săptămâni (1-15 august). Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie.

Citește și: Preotul care dă dezlegare la grătar în Vinerea Mare. Cine e primul om care a ajuns în Rai

Dacă această dată pică în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie şi postul începe pe 31 iulie.

În popor este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Cum se ține Postul Sfintei Marii

Postul Sfintei Marii este un post aspru. Românii țin ajunare (adică nu mănâncă nimic) până la oră 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, consumă mâncare uscată.

Citește și: Un preot a murit după ce a încercat să țină postul pe care Biblia spune că l-a ținut Isus

Nici în celelalte zile, nu este un post ușor: marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică e dezlegare la untdelemn și vin. Facem mențiunea că în Pravila Mare se precizează că în acest post avem dezlegare la untdelemn și vin și în zilele de marți și joi.

În ceea ce o privește pe Sfânta Fecioară, Biserica Ortodoxă învață că Fecioara Maria s-a născut cu păcatul strămoșesc și a primit iertare de acest pacat în momentul în care a acceptat să-L nască pe Hristos.

Biserica Romano Catolică, afirmă că Fecioara Maria s-a născut fără păcatul strămoșesc, ceea ne face să credem că învierea și înălțarea sa la cer se datorează meritelor sale și nu deplinei uniri cu Hristos.

Dar Maica Domnului a murit în virtutea legii omenești și s-a înălțat prin Hristos. Ea "este făptură în care Dumnezeu este de pe acum totul în toate", după cum spune părintele Staniloae.

Toturși, trebuie să ştiţi că postul nu este o cură de slăbire; din contră, se poate întâmpla exact pe dos, mai ales în cazul celor care consumă în exces paste făinoase.

Citește și: Top cinci cele mai bune legume pentru post. De unde ne luăm cantitatea necesară de proteine

Nu trebuie insistat pe produsele care arată ca și cele de dulce; postul trebuie să caute simplitatea alimentului de bază (mănânci ca să trăiești)

Nu putem vorbi de post în cazul alcoolului sau tutunului, sau al oricărui fel de exces

Postul de o zi nu durează până la apusul soarelui sau până la miezul nopții, ci de dimineața până a doua zi dimineața; se evită astfel riscul de a adormi sătul ca să te mai poți odihni.

Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului.

Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te