Ridurile și îmbătrânirea sunt o problemă pentru majoritatea oamenilor, însă există un fruct care poate elimina acest defect. Tu ai auzit de el?
Foji, fructul numit și „aurul roșu” care este plin de vitamina C, previne ridurile și îmbătrânirea
Cunoscute și sub numele de „cireșe tibetane”, fructele goji se află de secol în topul alimentelor benefice pentru sănătate în Asia, datorită proprietăților lor curative și capacităților de încetini semnele îmbătrânirii. În România, însă, abia în ultimii zece ani au câștigat popularitate, devenind un adevărat simbol al nutriției sănătoase.
Aceste mici fructe roșii sunt o sursă bogată de nutrienți esențiali, ceea ce le conferă statutul de „superaliment”. Goji conține vitamine valoroase, precum vitamina C, vitamina A și vitamina B2, esențiale pentru funcționarea sistemului imunitar, sănătatea pielii și protecția vederii.
Citește și: AMENDĂ de până la 600 lei pentru românii care merg cu mașina. În 2024, amenda pornea de la 300 lei
Beneficii importante pentru sănătate ale boabelor goji
Nutriționistul Edgar Barrionuevo, de la Centrul de Estetică Silvia Giralt, afirmă că fructele goji „conțin vitamina C, vitamina A, fier și zinc, nutrienți ce pot întări sistemul imunitar și sănătatea oculară”. Datorită prezenței unor antioxidanți puternici, precum zeaxantina și luteina, goji contribuie la prevenirea degenerescenței maculare asociate cu înaintarea în vârstă (DMAE), una dintre principalele cauze ale pierderii vederii la persoanele în vârstă.
Totuși, deși aceste fructe sunt extrem de nutritive și benefice pentru sănătate, specialiști avertizează că este important să fie consumate corect, pentru a evita riscurile potențiale și pentru a maximiza efectele pozitive asupra organismului.
Proprietăți antioxidante și antiinflamatoare ale boabelor goji
Pe lângă conținutul bogat de vitamine, fructele goji sunt renumite pentru proprietățile lor antiinflamatoare și antioxidante. Datorită carotenoidelor și polifenolilor din compoziție, acestea „protejează celulele împotriva stresului oxidativ și pot contribui la prevenirea bolilor cronice”, adaugă Barrionuevo.
Acest aspect este esențial, deoarece stresul oxidativ este asociat cu îmbătrânirea prematură și diverse afecțiuni grave, precum bolile cardiovasculare și cancerul.
Un alt avantaj al fructelor goji este conținutul ridicat de fibre, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, fiind benefic pentru persoanele crescute cu diabet sau cu riscul dezvoltării acestei afecțiuni. De asemenea, un studiu realizat de Universitatea din California a demonstrat că un consum regulat de goji poate avea sănătatea oculară și încetini apariția unor boli degenerative ale ochilor.
Mai mult decât un simplu „superaliment”
Faima fructelor goji a fost consolidată de conținutul lor impresionant de nutrienți: au mai multă vitamina C decât portocalele și mai mult betacaroten decât morcovii. Nu este de mirare că au fost adoptate în dietele unor celebrități precum Gwyneth Paltrow și Victoria Beckham.
Citește și: Cât de ”sensibili” sunt locatarii unui bloc. ”Sunetul tusei derajează. Faceți ceva în privința asta”
Conform unui studiu publicat de Medical News Today, fructele goji pot contribui la prevenirea afecțiunilor hepatice, creează sănătății cardiovasculare, reduce colesterolului „rău” și reglarea tensiunii arteriale. Mai mult ar fi L-aminoacizilor, cum ar fi L-arginina și glutamina, aceste fructe pot susține nivelul de energie, memoria și starea de bine.
Contraindicații și interacțiuni cu medicamente
Consumul de fructe goji poate fi contraindicat în anumite situații. Pot interacționa cu medicamente anticoagulante, antihipertensive și antidiabetice, potențând efectele acestora. Din acest motiv, problemele care urmează tratamente specifice ar trebui să consulte un medic înainte de a include aceste fructe în alimentația lor.
De asemenea, femeile însărcinate și cele care care care care au grijă ar trebui să evite consumul de goji din cauza conținutului de betaină, un compus ce poate avea efecte adverse în această activitate.
Doza zilnică recomandată
Pentru a beneficia de toate avantajele fructelor goji, fără riscuri, specialiști recomandă un consum moderat: între 15 și 20 de grame pe zi, echivalentul a aproximativ 60 de fructe uscate.