Aura Urziceanu împlinește 77 de ani. A cântat cea mai înaltă notă atinsă de o voce umană

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 13.12.2023 - 14:13
Aura Urziceanu împlinește 77 de ani - Foto: colaj Newsweek

Aura Urziceanu, care împlinește 77 de ani, joi, 14 decembrie, a fost considerată una dintre cele mai mari voci feminine ale muzicii românești. Despre ea se spune că a reușit să atingă, să cânte cea mai înaltă notă auzită vreodată dintr-o voce umană.

SHARE

Aura Urziceanu împlinește 77 ani. La ora actuală, din informațiile vehiculate în presa noastră, ea s-ar afla într-un azil din Toronto, Canada, țara în care s-a stabilit de mulți ani. Dar melomanii români nu vor putea uita prea curând briliantele sale intepretări ale unor cântece precum „Dor de viață” sau „Septembrie”, cel din urmă în duet cu regretatul Aurelian Andreescu.

VIDEO Aura Urziceanu împlinește 77 de ani. Clauza secretă din contractul cu managerul american

Aura Urziceanu a rămas un nume rostit cu venerație de melomanii români și cu teamă de tinerele aspirante la gloria scenei muzicale. Vocea ei a fost inconfundabilă și inegalabilă.

De altfel, se spune că a reușit să cântea cea mai înaltă notă auzită vreodată dintr-un glas omenesc, potrivit ziarulfaclia.ro.

„Într-un turneu cu „titanul” jazzului mondial, Duke Ellington, aflată „în mare formă”, Aura Urziceanu a reuşit să cânte cea mai înaltă notă auzită vreodată: un si-bemol în registrul supra-acut. Cele mai mari cântăreţe ale lumii, precum Maria Callas, Kiri Te Kanawa, Joan Sutherland au reuşit să urce „doar” până la nota sol din registrul supra-acut !”, scrie ziarulfaclia.ro.

S-a născut pe 14 decembrie 1946 în București, într-o familie de muzicieni, în casa bunicilor ei. A avut o soră mai mare, pe nume Nuța, care a murit la un an și jumătate de viață.

Citește și: Recunoașteți personajele? El a fost căsătorit de trei ori, ea a fost otrăvită de soacră

Artista a crescut înconjurată de muzică și a început să studieze vioara clasică de la 5 ani, îndrumată de propriul tată, un personaj foarte strict cu ea și cu fratele ei, George.

Avea opt ani şi se pregătea intens pentru o carieră în balet când o bicicletă a lovit-o la piciorul stâng, fiind sfătuită de medic apoi să renunţe la dans pentru totdeauna.

„Tatăl nostru era foarte strict cu noi. În casă nu se asculta decât muzică clasică. Am avut o copilărie strictă. Pe la 8-10 ani mă vedea tata în oglindă, aranjându-mi părul, și-mi spunea: „Nu, nu! Lasă părul! Treci la vioară”. Normal că nu-mi convenea”, povestea ea în trecut.

Deși avea unele probleme cu interpretatul la vioară, vocea ei suna neomenește de frumos. La 16 ani, când Cornel Chiriac a invitat-o la radio, Aura Urziceanu a realizat că este cântăreață de jazz.

În 1970, pe când avea 24 de ani, Aura Urziceanu s-a căsătorit cu Ron Rolly, baterist de profesie. Un an mai târziu a rămas însărcinată și l-a adus pe lume pe fiul ei, Elia Christopher, pe 28 octombrie 1971. Din păcate, băiatul s-a născut cu o problemă cardiacă.

La cinci ani după ce s-a stabilit în Toronto, în 2015, soțul ei, Ron, a decedat la vârsta de 85 de ani.

Fiul Aurei s-a mutat în Londra, unde a început o carieră ca producător de muzică electronică, el fiind și un cântăreț apreciat. Între timp, relația dintre Aura Urziceanu și fiul ei s-a răcit, ei ajungând, la un moment dat, să nu își mai vorbească.

În 1959, Aura Urziceanu a debutat cu piesa „Vreau să cânt și eu la televizor', care s-a dovedit premonitorie, tânăra brunetă, cu păr lung, trăsături delicate și ochi de căprioară încântând publicul nu doar cu frumusețea sa, ci și cu vocea deosebită.

În 1985a făcut un prim turneu în URSS. În Occident lumea se „bătea” să o asculte. În Canada lua 1.000 de dolari pe săptămână, iar în Germania primea 300 de dolari. Când apărea la radio sau TV primea 1.000 de dolari, spunea artista, într-un interviu pentru revista Tango.

Citește și: Recunoașteți personajele? Ea, alungată din cinematografie la 42 de ani. El a jucat până la 87 de ani

În 1972, Aura Urziceanu și-a făcut debutul internațional pe scena de la Carnegie Hall (New York) cu formația pianistului și șefului de orchestră american, legerndarul Duke Ellington.

Va mai cânta alături de alte nume importante ale muzicii de jazz, precum cântăreața Ella Fitzgerald, pianiștii Bill Evans, Ahmad Jamal și Hank Jones, șeful de orchestră Quincy Jones, trompetiștii Dizzy Gillespie și Thad Jones, saxofonistul Paul Desmond, chitaristul Joe Pass și bateristul Mel Lewis.

„Sunt cântăreaţă de muzică clasică, operă, pot cânta cu uşurinţă şi operetă, am prezentat în concertele mele aproape pe înteg globul muzica de folclor a României şi asta o fac din ultimii 30 de ani … stilul folcloric în combinaţie cu Jazzul şi Ritmurile Braziliene … de Jazz nu mai vorbesc …. Americanii, din 1972 până în prezent, şi în continuare, au declarat oficial că vocea Aurei Urziceanu nu a avut şi nu are rival”, declara artista, în 2009, pentru clickzoombytes.wordpress.com.

Aura Urziceanu a mărturisit, de asemenea, în 2005, că în contractul cu managerul său american a pus o clauză ce se referea strict la România. Prin aceasta, ea s-a asiguirat că prețul biletelor la concertele ei din România nu vor avea valoarea uriașă din SUA și restul lumii.

S-a stabilit în Canada

„Acum 37 de ani, am fost descoperită și lansată de cel mai mare muzician al tuturor vremurilor, Duke Ellington. În urma decesului său, managerul lui Duke a preluat contractul cu mine pe viață și, conform acestui contract, nu am voie să apar nicăieri în lume fara aprobarea lor, chiar dacă sunt invitată.

Soțul meu, bateristul canadian Ron Rully, a avut o minte fantastică în momentul în care ni s-a dat voie să punem o singură clauză în contract. El a spus: „Nu aveți nici o jurisdicție asupra României, asupra țării ei. Știu că pretul unui bilet este mare, iar românii nu vor avea niciodată posibilitatea asta”.

Așadar, am revenit foarte rar în Romania din cauza acestor angajamente care nu-mi permit sa fiu liberă o lună, două, trei sau jumătate de an”, declara Aura Urziceanu, conform jurnalul.ro.

Cu toate că, la acea dată, în 2005, marea artistă spunea, în același interviu, că „Romania este țara mea și, indiferent dacă plouă, dacă ninge sau dacă e furtună, este cea mai minunată din lume”, Aura Urziceanu a deci, în 2010, să renunțe la cetățenia română și să se stabilească definitiv în Canada.

Acest lucru s-ar fi întâmplat după ce a fost profund dezamăgită că unele persoane i-ar fi modificat intenționat profilul de pe wikipedia. 

În 2014, artista a publicat un mesaj pe blogul personal în care a vorbit despre lucrurile care au deranjat-o în România și motivele care au determinat-o să plece din țară.

Citește și: Aura Urziceanu a vrăjit lumea cu vocea sa și a fost sedusă la prima întâlnire. De ce boală ar suferi

„Păcat că în toți acești mulți, mulți ani petrecuți aici la superlativ, nu mi-am pierdut din simțământul de român. Mi-ar fi prins atât de bine și m-ar fi scutit de dezamăgirea, ruptul sufletului, nervii și îmbolnăvirea sufletească pe care am suferit-o și cu care am plecat din România.

După cinci ani de urâțenii, răutăți și așa cum mi s-au înfățișat românii în majoritate, nu-mi dau nici cea mai mică portiță de a-i înțelege, admite… dimpotrivă! Sunt goi, fără conștiință, fără suflet, fără educație. Sunt 97-98% răi la suflet, invidioși, urâți, demenți și de o lașitate josnică!

Sunt foarte periculoși, că te aduc în stare să-i vânezi și să-i împuști! Nu mă recunosc sub nicio formă prin defectele lor … și sunt plini. Tocmai de aceea renunț la cetățenia română!”, a scris Aura Urziceanu pe blogul ei.

Acum se pare că marea artistă a ajuns într-o situație extrem de dificilă. Presa din România a scris că ea ar suferi de Alzheimer și ar fi internată într-un azil din Toronto. Mai mult, aceasta s-ar confrunta inclusiv cu o stare precară de sănătate, suferind de Alzheimer.

„E foarte greu să mai poată lua cineva legătura cu ea, fiindcă și ea a dorit foarte mult, poate prea mult, să se izoleze acolo, în Canada. 

Are o vârstă înaintată și din datele care se cunosc, din vorbă în vorbă, azilul în care trăiește de ceva vreme e unul destul de ponosit! Trăiește în condiții greu de imaginat”, au precizat surse, pentru presa mondenă, potrivit digifm.ro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te