Recunoașteți personajele? El a fost căsătorit de trei ori, ea a fost otrăvită de soacră

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 15.12.2023 - 15:43
Doi mari actori, într-un film din 1976 - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
radu beligan
valeria gagealov

Personajele din fotografie sunt doi mari actori ai teatrului și cinematografiei noastre, imortalizați într-o scenă dintr-un film realizat în 1976. Au avut, însă, destine diferite în plan personal. El a fost căsătorit de trei ori, în timp ce ea era să moară otrăvită de soacră.

SHARE

Interpreții personajelor din fotografia de mai sus au avut destine total diferite în viața personală. El a intrat în „Cartea Recordurilor” acum un deceniu, drept cel mai longeviv actor aflat în activitate și ar fi împlinit joi, 14 decembrie, 105 ani. Ea a fost la un pas să moară, otrăvită de soacră. Dar amândoi, uriași actori.

Citește și: Recunoașteți personajele? El, distrus de moartea mamei, ea, acuzată că a distrus cariera unei colege

Recunoașteți personajele? El a fost căsătorit de trei ori, ea a fost otrăvită de soacră

Figura bărbatului este, probabil, mult mai ușor de recunoscut. Păstra datele fizice inconfundabile, care l-au făcut celebru încă de la primul rol de televiziune, nemuritoarea producție „O noapte furtunoasă”, din 1943, când l-a întruchipat cu strălucire pe Rică Venturiano.

Radu Beligan, căci despre el este vorba, ar fi împlinit joi, 14 decembrie, 105 ani. S-a născut la acea dată, dar a anului 1918,  în satul Gălbeni, judeţul Bacău, potrivit http://www.tnb.ro/ro/radu-beligan.

A urmat studiile liceale la Iaşi, între anii 1929 şi 1937, ca intern la Liceul „C. Negruzzi”. A urmat cursurile Academiei Regale de Muzică şi Artă Dramatică de la Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1939. Aici a avut şansa de a lucra cu Lucia Sturdza Bulandra.

Citește și: Recunoașteți personajul? O mare actriță, căsătorită cu Radu Beligan. Se retrage la țară

A debutat în teatru la vârsta de 20 de ani, în spectacolul'„Crimă şi pedeapsă'”, după Dostoievski, după care au urmat încă peste 80 de roluri  pe scenă. 

 La sfârşitul anilor '40, a existat chiar şi Compania „Radu Beligan”. La Teatrul Naţional din Bucureşti a venit pentru prima dată în 1945.

Mai târziu, în 1961, a înfiinţat Teatrul de Comedie, fiind directorul acestuia timp de opt ani, 1961-1969, iar 1969 până în 1990, a fost directorul Teatrului Naţional Bucureşti.

„A fost Rică Venturiano din 'O noapte furtunoasă', Agamiţă Dandanache din „O scrisoare pierdută”, Catindatul din „D'ale carnavalului” de I.L. Caragiale, unul dintre dramaturgii români preferaţi. 

Celebre rămân şi rolurile Bérenger din „Rinocerii” lui Eugene Ionesco, Cyrano de Bergerac din piesa cu acelaşi titlu a lui Edmond Rostand, Richard al III-lea al lui Shakespeare, Actorul din „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, „Filipetto” din Bădăranii de Carlo Goldoni, Antonio Salieri din „Amadeus” de Peter Schaffer sau Gulielmo din „Numele trandafirului” de Umberto Eco", notează tnb.ro/ro/radu-beligan.

Dar marele actor a avut și o viață tumultoasă, mai puțin știută de marele public, fiind căsătorit de trei ori și având patru copii.

Prima soție a fost o actriță celebră, Nineta Gusti, cu cinci ani mai în vârstă decât el. S-au despărțit după 15 ani de relație. Mult timp după aceea, Nineta Gusti a declarat că nu a crezut niciodată în căsătorie.

„Cât despre căsătorie, eu nu am ţinut niciodată la asta şi nici nu cred în ea. Am fost împreună 15 ani cu Radu Beligan, dar nu mai ştiu câţi dintre anii ăştia am fost căsătoriţi; noi am fost 15 ani împreună”, a mărturisit actrița, conform observatornews.ro.

De altfel, faptul că ea nu și-a dorit copii, așa cum voia Beligan, a dus la ruptura definitivă.

Radu Beligan a avut trei soții și patru copii - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

A doua soție a actorului a fost Dana Crivăț (Crivetz, pe numele ei de familie inițial), realizatoare de programe în limba engleză la postul național de radio, dar și directoare a Bibliotecii Americane din București, scrie dmtr.ro.

 Aceasta i-a dăruit lui Beligan primul copil, pe Anamaria, actualmente o scriitoare de succes, stabilită de peste patru decenii în Australia.

În 1982, Dana Crivăț își ia fiica și pleacă în RFG. După 6 luni petrecute într-un lagăr pentru imigranți din Gottingen, cele două ajung și se stabilesc în Melbourne, Australia, unde Dana va lucra chiar la Ministerul Imigrării.

A treia soție a fost Marica Beligan, scriitoare născută în Belgia, cea care i-a dăruit actorului trei copii: Lamia, Raluca și Alexandru.

S-a stabilit definitiv în România după ce s-a îndrăgostit de Radu Beligan, dar, în februarie 1993, a treia doamnă Beligan a decedat, după ce a pierdut lupta cu cancerul.

La acea vreme, la 95 de ani, Beligan apărea în piesa regizată și jucată de el pe scena Teatrului Național, „Egoistul”.

S-a stins din viață pe 20 iulie 2016, lăsând în urmă o uriașă moștenire artistică, dar și destule umbre în viața privată.

Pe de altă parte, partenera sa din filmul „Singurătatea florilor”, din 1976, Valeria Gagealov, s-a născut  la 9 decembrie 1931, în Galați. 

Între anii 1954-2004 interpretează numeroase personaje pe scena Teatrului Național din București. Memorabile sunt rolurile din „Oameni și șoareci”, de John Steinbeck, care s-a jucat timp de 13 ani și Sonia din piesa „Camera de alături”, de Paul Everac, rol pentru care a primit Premiul de creație în 1983. 

Totodată, vocea Valeriei Gagealov a fost auzită în zeci de piese de teatru radiofonic. Dar o adevărată dramă era să se petreacă în timpul primei sale căsnicii, cea din anii '50, cu actorul Constantin Codrescu.

Valeria Gagealov a fost otrăvită de mama primului soț, actorul Constantin Codrescu - Foto: ziaruldeiasi.ro.

Mama acestuia, convinsă că Valeria este motivul îndepărtării fiului de familie, a încercat s-o otrăvească, actrița fiind la un pas de moarte.

Citește și: Drama actorului care a vrut să își omoare mama. A fost căsătorit cu două superbe colege de scenă

„N-a fost uşor. Erau destui împotriva noastră. Dar am avut un înger care ne-a vegheat”, a povestit actorul. Un înger a venit şi în altă noapte şi a atenţionat-o pe mătuşa mea, Pena, soţia fratelui mamei, sub chipul tatălui plecat spre stele al soţiei mele de atunci, Valeria. Acesta îi striga mătuşii: „Salvaţi pe fiica mea! A fost otrăvită cu mătrăgună, boz şi sticlă pisată!”.

În iarna anului 1951 mama era convinsă că, prin căsătoria mea, a pierdut susţinerea morală şi materială într-o perioadă de restrişte a familiei noastre. Teroarea exercitată de organele de represiune au declanşat un dezechilibru grav în mintea şi sufletul mamei”, a povestit Codrescu, mai târziu, potrivit lumeabuna.ro.

Stearea soției se degrada încontinuu, iar medicii nu-și explicau cauzele durerilor din zona stomacului și a pierderilor de cunoștință însoțite de leșinuri. Abia după acel vis, aceștia au înțeles cu ce se confruntă.

„Analizele nu explicau vreo cauză a degradării organismului soţiei mele. După vis, medicii abia atunci au înţeles adevărata cauză a bolii care părea imposibil de diagnosticat. Tot după vis am aflat că mama, când eu lipseam de acasă îi oferea Valeriei mâncare şi lichide peste care presăra nişte prafuri ciudate”, a mai spus Codrescu.

De furie, acesta a recunoscut că a vrut să-și omoare mama, dar, dijn fericire, acest lucru nu s-a întâmplat. Dar cuplul de actori a divorțat. El și-a găsit, ulterior, o nouă pasiune, în persoana Margăi Barbu, în timp ce Valeria și-a refăcut viața alături de jurnalistul și diplomatul Andrei Magheru.

După 1990, l-a însoțit în Franța, unde acesta a îndeplinit diferite funcții, printre care și cea de Ambasador al României la UNESCO. Tot atunci, actrița a decis să se retragă din activitatea artistică. Valeria Gagealov a decedat la 9 gfebruarie 2021, la vârsta de 89 de ani.

Citește și: Actrița ce a făcut din Iordache un „derbedeu”. Adrian Pintea, în patima alcoolului după despărțire

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te