9 locuri abandonate din lume, dar atât de minunate că trebuie să le vizitezi

DE Sarah Dreher | Actualizat: 17.06.2021 - 21:33
Insula Gunkanjima
Penitenciarul Estic de Stat
Gara Primăriei
Marele cimitir al trenurilor
Forturile marine ale armatei Maunsell
Golful balenierelor
Decorurile Star Wars
Satul OZN Wanli
Tunelul Newnes cu Viermi Strălucitori

Pe măsură ce trece timpul, unele locuri rămân în uz, dar altele sunt abandonate - din cauza circumstanțelor neprevăzute, a vremurilor schimbătoare sau a altor motive.

SHARE

Aceste locuri abandonate trezesc imediat sentimente de curiozitate și dau fiori, indiferent unde se află.

Rămășițele lor sunt mărturii ale unor istorii fascinante, dar și destinații perfecte pentru cei care iubesc istoria, aventurile și chiar poveștile supranaturale.

De la vechile tuneluri miniere luminate de viermi strălucitori, la închisori bântuite sau la decoruri de filme din anii ‘70 care se degradează în deșert, iată câteva dintre cele mai fascinante locuri abandonate din întreaga lume care merită vizitate.

Penitenciarul Estic de Stat

Philadelphia

Această închisoare a funcționat din 1829 până în 1971 și, când a fost construită, era cea mai mare clădire din țară.

E bine documentat faptul că deținuții erau adesea torturați acolo.

Acum, penitenciarul pustiu este considerat unul dintre cele mai bântuite locuri din lume; au fost raportate apariții de personaje fantomatice și sunete de pași, iar plânsete și țipete se aud peste tot.

Gara Primăriei

New York

Această frumoasă stație de metrou a fost folosită până în 1945, dar s-a închis deoarece curba platformei era prea strânsă pentru trenurile mai noi și mai lungi.

Decorată cu luminatoare cu vitralii, țiglă colorată, cărămidă și candelabre, această operă de artă nu mai este din păcate accesibilă navetiștilor și trecătorilor, dar Muzeul New York Transit oferă tururi către cutia subterană de comori. 

Marele cimitir al trenurilor

Uyuni, Bolivia

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, transportul era o industrie majoră în regiune. Dar, până în anii 1940, câmpiile cu vânturi sărate au devenit locul în care trenurile mergeau să moară. Condițiile dure ale zonei au deteriorat rapid garniturile, dându-le aspectul care îți rămâne în minte al relicvelor antice - dar pe care vizitatorii pot urca pentru fotografii demne de împărtășit.

Forturile marine ale armatei Maunsell

Anglia

Aceste forturi de pe coasta de est a Angliei erau inițial,  în Al Doilea Război Mondial, turnuri de apărare împotriva avioanelor germane.

Acum ruginite și în descompunere, au fost scoase din funcțiune în anii 1950 și nu au mai fost folosite de atunci.

Reprezintă o întoarcere dură la unele dintre cele mai întunecate zile ale războiului, iar ceea ce a mai rămas din ele poate fi văzut și astăzi de pe bărcile care trec.

Golful balenierelor

Insulele Shetland de Sud, Antarctica

Vânătorii îndrăzneți s-au stabilit prima dată în această comunitate din Insula Decepției în 1906, dar condițiile dure nu au mai fost convenabile când prețul uleiului de balenă a scăzut în timpul Marii Crize.

Tot ce a mai rămas sunt piese de echipament ruginite, bărci putrezite și clădiri îngropate aproape în întregime sub zăpadă. 

Decorurile Star Wars

Deșertul Tozeur, Tunisia

Majoritatea filmărilor pentru planeta Tatooine au avut loc în Tunisia și mai multe decoruri au fost abandonate adânc în deșertul Sahara după încheierea producției, inclusiv casa iconică a copilăriei lui Luke Skywalker din Star Wars Episodul 4: O nouă speranță.

Acum, unele dintre decoruri se deteriorează și sunt îngropate sub nisip.

Satul OZN Wanli

Taiwan

Aceste camere în formă de păstăi, concepute inițial pe post de cabane de schi, au fost apoi menite să facă parte dintr-o stațiune de vacanță veselă pe malul mării.

Cu toate acestea, după probleme financiare, proiectul realizat din case Futuro ușoare din fibră de sticlă a fost abandonat.

Astăzi, mai degrabă decât o destinație relaxantă de vacanță, combinația dintre arhitectura capricioasă, colorile pastelate și deceniile de decădere este neliniștitoare.

Tunelul Newnes cu Viermi Strălucitori

New South Wales, Australia

La începutul anilor 1900, acest tunel lung de 400 de metri a fost construit ca parte a unei căi ferate folosite de mineri.

Acum, tunelul abandonat de multă vreme, din Parcul Național Wollemi, aflat la câteva ore în afara Sydney-ului, a mai rămas doar o potecă umedă, iluminată de lumina magică verde-albastră a nenumăraților viermi strălucitori.

Insula Gunkanjima

Nagasaki, Japonia

Mai puțin de un kilometru pătrat de piatră stă deasupra unei masive mine submarine de cărbune din anii 1950. Minerii aveau nevoie de un loc unde să locuiască, așa că un mic oraș a apărut pe această mică insulă.

Aproape 6.000 de oameni locuiau acolo - cea mai mare densitate a populației din lume. Dar când s-a epuizat cărbunele, micro-orașul a rămas pustiu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te