A făcut chimioterapie timp de 15 ani fără să fie nevoie. Ce s-a întâmplat cu pacientul?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 23.01.2025 - 11:17
A făcut chimioterapie timp de 15 ani fără să fie nevoie - Foto: Pexels/Tima Miroshnichenko (cu rol ilustrativ)
A făcut chimioterapie timp de 15 ani fără să fie nevoie - Foto: Pexels/Tima Miroshnichenko (cu rol ilustrativ)
A făcut chimioterapie timp de 15 ani fără să fie nevoie
A făcut chimioterapie timp de 15 ani fără să fie nevoie

A făcut chimioterapie timp de 15 ani fără să fie nevoie. Dacă pentru mulți bolnavi de cancer acest tratament este esențial pentru supraviețuire, în cazul unui pacient tratat de un renumit spital din Regatul Unit, situația a stat exact invers.

SHARE

A făcut chimioterapie timp de 15 ani fără să fie nevoie. Un pacient diagnosticat cu teribila maladie a petrecut un decenii și jumătate primind în mod inutil un puternic tratament recomandat de medicul său curant, au recunoscut șefii spitalului din Marea Britanie aflat în culpă.

A făcut chimioterapie timp de 15 ani fără să fie nevoie. Ce s-a întâmplat cu pacientul?

Avocații care îl reprezintă pe acest bărbat susțin că mai cunosc încă 12 pacienți aflați în aceeași situație - toți în Coventry - afirmând că, de fapt, cazul său este doar „vârful icebergului”.

Indicațiile Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) recomandă ca medicamentul de chimioterapie care i-a fost prescris inițial, temozolomida, să nu fie utilizat mai mult de șase luni.

Spitalul Universitar din Coventry și Warwickshire NHS Trust (UHCW) a declarat că efectuează o analiză internă a ceea ce s-a întâmplat și a subliniat că se angajează să ofere cea mai bună îngrijire pentru pacienții săi, conform BBC.

Citește și: Un bărbat cu simptome de răceală a fost diagnosticat cu cancer. Îl durea gâtul de câteva săptămâni

Avocații pacientului susțin că tratamentul pe termen lung cu temozolomidă prezintă riscuri de cancer secundar, probleme hepatice cronice și întărește teama de moarte.

Pacientul, care a fost tratat inițial pentru o tumoră cerebrală canceroasă, a declarat că a suferit de oboseală, dureri articulare, tulburări gastrointestinale, ulcere bucale recurente și greață, din cauza tratamentului continuu.

Spitalul Universitar din Coventry, unde a fost făcută eroarea medicală - Foto: Google

Programul său prelungit de chimioterapie a fost descoperit doar atunci când consultantul medical care îl trata, profesorul Ian Brown, s-a pensionat.

Un alt medic care a preluat îngrijirea sa a confirmat atunci că ciclurile de patru săptămâni de chimioterapie pe care le făcea nu erau necesare.

Doctorul care a prescris medicamentul pentru chimioterapie, investigat

Într-o scrisoare a directorului executiv al trustului, Ian Hardy, către mama pacientului, acesta a recunoscut că tratamentul pe care l-a primit fiul ei „nu a fost bazat pe dovezi”.

„Nu-mi pot imagina impactul pe care acest lucru l-a avut asupra lui. Doresc să-mi cer scuze în numele trustului pentru că fiul dumneavoastră a fost supus unui tratament inutil”, a scris Hardy.

Profesorul Ian Brown a fost de atunci deferit Consiliului Medical General de către firma de avocatură care îl reprezintă pe pacient.

El se află acum sub restricții provizorii, cu condiții privind capacitatea sa de a practica și nu poate prescrie, administra sau avea responsabilitatea principală pentru orice medicamente de chimioterapie în așteptarea unei investigații complete.

„Suportând valuri repetate de chimioterapie temozolomidă pentru mai mult de un deceniu, (dr. Brown) a generat un impact negativ semnificativ asupra sănătății, bunăstării și calității vieții clientului nostru, 

I-a limitat opțiunile în ceea ce privește educația și cariera și a făcut ca întemeierea unei familii să fie incredibil de stresantă”, a declaratFiona Tinsley, șefa echipei de avocați care se ocupă de caz. 

Citește și: Actrița care a jucat rolul Fecioarei Maria în „Iisus din Nazaret” a murit. Era bolnavă de cancer

UHCW a acceptat faptul că Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE) recomandă utilizarea doar timp de șase luni și că pacientul a primit medicamentul timp de mai mult de 15 ani.

Cel mai probabil, acesta va primi compensații financiare semnificative pentru chinul îndurat în mod inutil.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te