600 de virusuri periculoase zac în periuțele de dinți. Unele sunt necunoscute. Care e vestea bună?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 11.10.2024 - 19:06
600 de virusuri periculoase zac în periuțele de dinți - Foto: Pixabay - cu ro ilustrativ
600 de virusuri periculoase zac în periuțele de dinți - Foto: Pixabay - cu ro ilustrativ

600 de virusuri periculoase zac în periuțele de dinți. Aceasta este concluzia unui studiu publicat recent, care menționează și capetele de duș ca fiind purtătoare de astfel de virusuri Totuși, oamenii de știință dau și o veste bună în această privință.

SHARE

600 de virusuri periculoase zac în periuțele de dinți. Cercetătorii au descoperit că instrumentele cu care ne curățăm dantura, dar și capetele de duș sunt pline de virusuri nemaivăzute până acum.

600 de virusuri periculoase zac în periuțele de dinți. Unele sunt necunoscute. Care e vestea bună?

Oamenii de știință au făcut această descoperire după ce au studiat probe colectate de la 96 de capete de duș și 34 de periuțe de dinți din băi din Statele Unite. Aceste probe conțineau 614 virusuri, dintre care mulți sunt probabil noi pentru știință.

Deși ideea existenței unor virusuri pe periuța de dinți poate declanșa senzații de groază, această descoperire nu este un motiv de îngrijorare, a declarat echipa. Virusurile sunt bacteriofage  - sau „fagi” - care infectează mai degrabă celulele bacteriene, decât oamenii.

Mai mult, aceste virusuri nou descoperite ar putea fi utile pentru dezvoltarea de tratamente împotriva superbacteriilor rezistente la antibiotice.

Citește și: Riscul de accident cerebral, influențat de grupa de sânge. Care persoane sunt cele mai expuse?

Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unor „terapii cu fagi” care utilizează virusuri pentru a suplimenta sau înlocui antibioticele tradiționale, înfrângând apărarea bacteriilor periculoase.

Aceste noi descoperiri, publicate pe 9 octombrie în revista Frontiers in Microbiomes, ar putea oferi mai multe opțiuni potențiale pentru terapiile viitoare cu „fagi”.

Virusurile din periuțele de dinți sunt benefice

„Numărul de virusuri pe care i-am găsit este absolut sălbatic. Am găsit mulți despre care știm foarte puține și numeroși alții pe care nu i-am mai văzut până acum.

Este uimitor cât de multă biodiversitate neexploatată este în jurul nostru. Și nici măcar nu trebuie să mergi departe pentru a o găsi; este chiar sub nasul nostru”, a declarat autorul principal al studiului, Erica Hartmann, profesor de microbiologie la Universitatea Northwestern, potrivit livescience.com.

Oamenii de știință au estimat anterior că există probabil aproximativ 1 trilion  - o mie de miliarde - de specii de microbi pe planeta noastră, dintre care 99,9% rămân nedescoperite.

Citește și: Cum îți iei corect tensiunea? Greșelile care pot altera rezultatul măsurătorii

Acest lucru a aruncat în aer estimările anterioare care sugerau că numărul de specii microbiene se ridică la milioane, aproximativ în linie cu numărul de specii de insecte.

Printre acești microbi numeroși se numără și virusurile care îi infectează și, la rândul lor, modifică activitatea celulelor lor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te