30 ani fără Anda Călugăreanu. Fiica sa vorbește despre drama sentimentală care i-a întunecat viața

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.09.2022 - 16:53

Pe 15 august s-auu împlinit 30 de ani de când marea artista și cântăreața s-a stins din viață, răpusă de o boală nemiloasă.

SHARE

„Da, așa este, se împlinesc 30 de ani fără ea …. off! Sunt multe, am mai povestit ….o visez destul de des. Dar ultima dată mi-a cerut un covrig. Am cumpărat un covrig și l-am dat de pomană! Nu vin la moirmânt atât de des precum ar trebui, dar ajung cam de 4-5 ori pe an! Nimeni. Cine mai vine mai face curățenie…

Citește și: VIDEO Manelist și-a înscenat arestarea pe scenă de către falși polițiști. Pedeapsă: 3 ani pușcărie | Newsweek Romania

Cele mai frecvente amintiri îmi vin în minte verile la mare, în turnee cu marii artiști! Turneele la mare, unde mă lua în fiecare an, de aceea am ajuns să iubesc eu marea atât de mult. În orele în care nu avea spectacol mergeam amândouă pe plajă, ne bălăceam în apă, ne jucam cu mingea pe nisip. Am avut o copilărie frumoasă! Mă iubea foarte mult și de aceea mă și răsfață enorm, îmi aducea mereu din călătoriile ei haine frumoase, jucării!”, a povestit fiica artistei pentru fanatik.ro

Citește și: Singurătatea Valeriei Seciu după decesul lui Octavian Cotescu. Nu s-a recăsătorit. Fiul e călugăr

Prima apariție mai importantă a fost cu formația Sincron, la Sala Palatului din București, în anul 1965. A colaborat ani de-a rândul la Cenaclul Flacăra. O perioadă destul de îndelungată a format, împreună cu actorii Dan Tufaru, cu care a și fost căsătorită, și Florian Pittiș, un trio muzical-cupletistic, care, în regia lui Alexandru Bocăneț, a fost unul dintre punctele de atracție ale spectacolelor de estradă ale Televiziunii.

Rămân celebre cupletele sale alături de Toma Caragiu. A luat parte la numeroase festivaluri și turnee în țară și peste hotare. Începând cu jumătatea anilor '70, Anda Călugăreanu și-a descoperit o nouă vocație - muzica folk, urmată de pasiunea pentru actorie. Continuă activitatea muzicală; se înscrie la cursurile I.A.T.C.. Apariția ei în muzicalul Mitică Popescu de Nicu Alifantis (1984) este revelatoare pentru înzestrarea artistică a protagonistei. În anul 1987 i se editează un LP la Electrecord pe muzica lui Nicu Alifantis și aranjamentul orchestral al lui Doru Căplescu. Vocea Andei a devenit vocea personajului Oache din filmul Maria Mirabela (1981) și Maria Mirabela în Tranzistoria (1989), regizate de Ion Popescu-Gopo, iar mai târziu a moderat emisiunea matinală pentru copii "Club Anda" (1990-92), alături de păpușa Omidé.

Anda nu a avut inițial studii de specialitate, ea făcând târziu facultatea de actorie – pe atunci, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) – după ce, într-o perioadă în care „pilele” contau mai mult decât talentul, a ratat de mai multe ori examenul de admitere, reușind să intre abia în 1984, după aproape două decenii decarieră strălucitoare, potrivit unei prezentări a actriței..

Prima ei căsătorie a fost cu actorul Dan Tufaru, cu care a avut o fiică, Alexandra-Ioana Tufar (n. 1977). A doua căsătorie a fost cu Alexandru Medeleanu.

După o suferință cruntă în dragoste, când primul ei soț, Dan Tufaru a părăsit-o pentru Vasilica Tastaman, traumă din care abia și-a revenit, Anda a fost măcinată, încet-încet, de o maladie necruțătoare. 

Fiica acuză

Fiica Andei, Ioana Tufaru, își amintește de clipa revederii cu cea pe care a considerat-o, toata viața, vinovată de nefericirea mamei ei. Întâlnirea nu a fost una violentă, ba chiar dimpotrivă! „Mă bucur din tot sufletul că am cunoscut-o pe Vasilica Tastaman exact cu câteva luni înainte ca ea să nu mai fie și întâlnirea mea cu ea a fost foarte plăcută, neașteptat de plăcută.

A fost întâmplarea fericită să mă duc să-i cer un autograf și să-i spun doar atât: <<-Eu sunt Ioana, fiica Andei și a lui Dan Tufaru!>>, la care ea mi-a pus mâna pe obraz, a lăcrimat și a spus: <<-Să nu-mi porți pică, să nu fii supărată pe mine, eu nu am nicio vină că s-a întâmplat așa, așa a fost să fie!>>”, își amintește Ioana.

Ioana Tufaru nu poate uita ultimii ani petrecuti langa tatal ei Dupa decesul Andei Calugareanu, a fost crescuta de tatal ei, Dan Tufaru, insa, potrivit spuselor Ioanei, actorul nu si-a indeplinit intocmai atributiile de tata:

 „Lui ii placeau alcoolul si femeile si nu a avut timp de mine. M-a lasat de izbeliste, m-a internat la spital cand eu aveam nevoie doar de atentia lui. Nu am fost niciodata la mormantul lui (n.r. Dan Tufaru a decedat in anul 1992) si nu imi pare rau. Pur si simplu nu pot sa-l iert, nu pot sa uit ce mi-a facut. La mama la cimitir mai merg din cand in cand, stau acolo si ma rog. 

Dar pe tata nu pot sa-l iert. As vrea sa ma eliberez sufleteste, dar nu pot. Am vorbit si cu preoti, care m-au sfatuit sa trec peste, sa ma eliberez. Dar inca nu simt sa fac asta ”, a povestit Ioana, pentru WOWbiz.ro.

Sunt voci care spun că Anda Călugăreanu a suferit un șoc puternic după despărțirea de Dan Tufaru. NU și-a mai revenit niciodată complet.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te