VIDEO Racheta Starship a SpaceX a reușit prima aterizare. În testele aterioare rachetele au explodat

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.05.2021 - 10:58

Un prototip al rachetei gigantice Starship, dezvoltată de SpaceX, ale cărui patru zboruri precedente s-au încheiat prin explozii impresionante, a reuşit miercuri să aterizeze în condiţii de siguranţă la punct fix, a confirmat CEO-ul acestei companii private americane, Elon Musk.

SHARE

"Aterizare nominală pentru Starship!", a scris Elon Musk pe Twitter, ceea ce, în vocabularul spaţial, înseamnă că manevra s-a desfăşurat fără probleme.

Câteva flăcări au putut fi totuşi văzute la baza rachetei la puţin timp după aterizare, conform transmisiunii video a companiei SpaceX, însă ele au fost stinse cu ajutorul unor tunuri cu apă, câteva minute mai târziu.

Astfel de flăcări "nu sunt neobişnuite", ţinând cont de masa de carburant utilizată de acea rachetă uriaşă ce are o înălţime de 50 de metri, a explicat un comentator al SpaceX în timpul transmisiunii video în direct, John Insprucker.

Citește și: Canada a autorizat vaccinul Pfizer/BioNTech pentru segmentul de vârstă 12-15 ani

Prototipul, denumit SN15 - abreviere pentru "Serial Number 15" -, a decolat pe verticală, graţie celor trei motoare ale sale, din Boca Chica, o localitate din statul american Texas, iar vehiculul spaţial s-a înclinat apoi pentru a se plasa în poziţie orizontală în aer.

SpaceX nu a precizat dacă racheta a reuşit să atingă altitudinea de 10 kilometri, reprezentând obiectivul misiunii, aşa cum s-a întâmplat în timpul testelor precedente. Starship a început apoi să coboare, s-a repoziţionat pe verticală şi s-a plasat pe o pistă foarte apropiată de locul din care decolase.

Citește și: VIDEO Giani din Las Fierbinți a copilărit cu Mircea Nebunu. Cum a încercat să vândă o bară de mașină

La începutul lunii martie, un alt prototip, SN10, a reuşit de asemenea să aterizeze pe verticală şi la punct fix, dar a explodat la câteva momente după ce s-a plasat pe sol. Înaintea acelui test, prototipurile SN8 şi SN9 au fost lansate în decembrie 2020, respectiv în februarie 2021, dar s-au dezintegrat prin explozii spectaculoase în momentul revenirii pe sol.

La sfârşitul lunii martie, SN11 a decolat într-o zi cu ceaţă deasă, însă şi acel test s-a încheiat cu o explozie.

Aceste teste au fost realizate într-o zonă cvasi deşertică, situată în apropiere de graniţa cu Mexicul şi pe ţărmul Golfului Mexic - o regiune suficient de nepopulată pentru ca un accident sau o explozie să nu producă pagube şi nici victime omeneşti.

Starship urmează să devină racheta aleasă de SpaceX pentru a fi trimisă într-o bună zi pe planeta Marte.

Viitoarea rachetă va include, pe lângă modulul locuibil, o primă treaptă, denumită Super Heavy. Întregul vehicul spaţial va avea o înălţime totală de 120 de metri şi va fi capabil să transporte la bordul său o încărcătură de 100 de tone.

Până atunci, modelul Starship - care va avea o serie de mici modificări şi adaptări - a fost ales de NASA pentru a îi transporta pe următorii astronauţi americani pe Lună în cadrul programului spaţial american Artemis.

Astronauţii vor fi lansaţi de pe Terra de o altă rachetă, SLS, dezvoltată de NASA, care se va conecta la o viitoare staţie orbitală lunară, denumită Gateway. Starship îi va aştepta conectată la staţia Gateway, pregătită să preia echipajul de astronauţi pentru ultima etapă a călătoriei lor până la suprafaţa Lunii.

Săptămâna trecută, compania concurentă Blue Origin, care a răspuns la rândul său cererii de oferte lansate de NASA, a depus o contestaţie pentru a protesta faţă de decizia prin care agenţia spaţială americană a ales compania SpaceX pentru acea misiune pe Lună. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te