Tehnologia 5G și telefoanele disponibile în România

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 23.08.2019 - 07:16

În momentul de față, tehnologia 5G este disponibilă în câteva zone din România, iar oferta de smartphone-uri compatibile este limitată.

SHARE

Cu viteze de descărcare și încărcare echivalente cu cele oferite de conexiunile fixe la Internet, prin fibră optică, și latență apropiată de zero, cea de-a cincea generație de tehnologie de transmisie a datelor pentru rețelele celulare fără fir marchează intrarea într-o nouă eră a mobilității.

5G-ul nu se limitează la smartphone-uri și tablete (deocamdată, nu există niciun model disponibil), ci noua tehnologie favorizează dezvoltarea de sisteme și gadget-uri inteligente care interacționează între ele în timp real, de la platforme de gaming pe bază de realitate virtuală /augmentată, la electrocasnice conectate și autovehicule semi-autonome sau autonome.

Și, de asemenea, 5G-ul va revoluționa și transmisiunile live sau medicina, permițând, de exemplu, vizionarea unui meci de fotbal din mai multe unghiuri, în același timp, doar prin schimbarea acestuia din telecomandă, sau efectuarea unei operații la distanță, cu ajutorul unui chirurg-robot controlat deun medic specialist din alt colț al lumii.

Față de tehnologia actuală 4G, care nu va dispărea, ci va fi utilizată în paralel cu noul standard, 5G-ul folosește trei spectre de frecvențe: spectrul redus, de 600 MHz până la 6 GHz, folosit și de rețelele 4G LTE, care oferă acoperire pe distanțe mari, dar la viteze nu foarte mari; spectrul mediu, care este mult mai rapid, dar are dificultăți la penetrarea clădirilor; spectrul înalt, cu frecvețe între 30 GHz și 300 GHz, care ajunge la viteze de până la 10 GB/s, dar pe distanțe scurte.

Prin urmare, având în vedere că, pentru a funcționa în parametri, rețelele 5G au nevoie de o densitate mai mare de relee, cel puțin pentru început, dezvoltarea acestora se va concentra pe principalele orașe. În momentul de față, în funcție de operator, acoperire 5G există în anumite zone din București, Cluj și Constanța.

Cum în prima fază tehnologia 5G a început să ajungă la utilizatorul final prin intermediul smartphone-urilor, Newsweek România a consultat ofertele operatorilor de telefonie mobilă din România, precum și pe cele ale magazinelor specializate, și vă prezintă dispozitivele disponibile în acest
moment pe piață.

Samsung Galaxy S10 5G

Procesor: Octa-Core

Memorie RAM: 8 GB

Memorie internă: 256 GB

Display: 6.7 inch, Dynamic AMOLED

Foto / Video: 12 MP wide, 12 MP telephoto,
16 MP ultrawide; cameră secundară 10 MP wide

Baterie: 4.500 mAh

Preț: 6.000 lei

Huawei Mate 20 X

Procesor: Huawei Kirin 980 + Balong 5000 Octa-Core

Memorie RAM: 8 GB

Memorie internă: 256 GB

Display: 7.2 inch, OLED FHD+

Foto / Video: trei camere principale de 40 MP, 20 MP
și 8 MP; cameră secundară 24 MP

Baterie: 4.200 mAh

Preț: 6.500 lei

Xiaomi Mi Mix 3 5G

Procesor: Octa-Core Snapdragon 855

Memorie RAM: 6 GB

Memorie internă: 64 GB & 128 GB

Display: 6.39 inch, Super AMOLED

Foto / Video: 12 MP wide, 12 MP telephoto;
cameră secundară 24 MP

Baterie: 3.800 mAh

Preț: 3.000 lei

Telefoane 5G care ar mai putea ajunge în România:

V50 THINQ 5G

OPPO RENO 5G

Huawei Mate X

OnePlus 7 PRO 5G

ZTE Axon 10 Pro 5G

Motorola Moto Z3 5G

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -