Lentilele de contact devin din ce în ce mai inteligente grație nanotehnologiei. Dacă acum câteva luni cercetătorii școlii franceze IMT Atlantique au creat prima lentilă de contact High-Tech, cu o micro-baterie flexibilă, care poate conferi utilizatorului asistență vizuală augmentată pe baza informațiilor primite wireless de la o aplicație de smartphone, de exemplu, recent, Sony a patentat lentila care face poze și filmează dacă utilizatorul clipește din ochi 0,5 secunde (între 0,2 și 0,4 secunde, gadget-ul consideră că poate fi vorba despre o clipire involuntară).
Schița patentului înregistrat de Sony
Mai mult, lentila poate și stoca, teoretic, imaginile pe o memorie integrată. Iar alimentarea lentilei cu energie se face wireless, de la smartphone sau tabletă. Tehnologia descoperită inițial de Nicola Tesla folosește inducția electromagnetică sau rezonanța câmpului electromagnetic.
Sigur, de la patent la producție de serie este cale lungă. Dar orizontul de timp nu pare foarte îndepărtat, dacă avem în vedere că și Google sau Samsung fac pași în acestă direcție.