Prima sondă care va ajunge în atmosfera planetei, marți, este „Hope”, o navă spațială orbitală care aparține Emiratelor Arabe Unite. Miercuri, va sosi și sonda chineză „Tianwen-1”, iar roverul american „Perseverence” va amartiza pe 18 februarie.
Diferența dintre aceste trei dispozitive spațiale este că sondele din China și Emirate sunt nave spațiale orbitale.
Sonda "Al-Amal" (denumită "Espoir" în franceză şi "Hope" în engleză), cu greutatea de 1.350 de kilograme şi dimensiunile unui vehicul 4x4, va rămâne, de exemplu, doi ani pe orbita „Planetei Roșii” și ar trebui să furnizeze o imagine completă asupra dinamicii temperaturilor din atmosfera marţiană.
Lansarea vehiculului spaţial fără echipaj uman a avut loc în iulie 2020 de la centrul spaţial Tanegashima din sud-vestul Japoniei, după două amânări provocate de vremea nefavorabilă. iar ambiţiile spaţiale ale Emiratelor Arabe Unite, o ţară din Golful Persic bogată în petrol, sunt percepute ca o reminiscenţă a "Epocii de Aur" ce a marcat marile realizări culturale şi ştiinţifice din Orientul Mijlociu.
Emiratele Arabe Unite, un stat federal compus din şapte emirate, printre care se află capitala Abu Dhabi şi metropola Dubai, dispune deja de nouă sateliţi în stare de funcţionare pe orbita terestră şi doreşte să lanseze alţi opt sateliţi în anii care vor urma.
În septembrie 2019, Hazza al-Mansouri a devenit primul astronaut din Emiratele Arabe Unite care a ajuns în spaţiu, la bordul unei rachete Soyuz, şi, totodată, primul cetăţean arab care a participat la o misiune pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
Ambiţiile acestei ţări merg chiar şi mai departe, întrucât ea doreşte să construiască o colonie umană pe Marte până în anul 2117.
Până atunci, oficialii din Emiratele Arabe Unite intenţionează să creeze "un oraş ştiinţific" în deşertul aflat la periferia oraşului Dubai, pentru a simula condiţiile de pe Marte şi pentru a dezvolta tehnologia necesară colonizării acestei planete.
De asemenea, Emiratele Arabe Unite au în vedere mai multe proiecte ce vizează mineritul şi turismul spaţial. Reprezentanţii săi au semnat un protocol cu Virgin Galactic, o companie a miliardarului britanic Richard Branson specializată în turism spaţial.