FOTO O echipă de studenți români a făcut H2-Bike, o bicicletă cu pilă de combustie pe hidrogen

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.09.2023 - 09:25
O echipă de studenți români a făcut H2-Bike, o bicicletă cu pilă de combustie pe hidrogen - Foto: ziuadevest.ro

O echipă de studenți români de la Universitatea Politehnica din Timişoara (UPT) încearcă să revoluționeze bicicletele electrice. A dezvoltat H2-Bike Concept, o bicicletă electrică alimentată cu o pilă de combustie pe hidrogen, care nu are nevoie de încărcare la priză.

SHARE

Bicicleta cu pilă de combustie pe hidrogen H2-Bike Concept a fost realizată în cadrul unui proiect coordonat de profesorul universitar Corneliu-Marius Crăciunescu, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, cu concursul unui grup de studenţi de la Facultatea de Mecanică a Universităţii Politehnica Timişoara, compus din Deliana-Maria Duma, de la specializarea Ingineria Materialelor, Sergiu-Ionuţ Faluvegi, de la specializarea Autovehicule Rutiere, şi Albert-Cristian Forgacs, de la specializarea Inginerie Mecanică, cu sprijinul tehnic al dr ing Traian Bena, din Departamentul de Ingineria Materialelor şi a Fabricaţiei. 

Citește și: VIDEO Trenurile hybrid pe pile cu hidrogen, o nouă alternativă. Electrifică orice linie diesel

Colectivul multidisciplinar a reuşit adaptarea unei biciclete electrice la un sistem cu pile de combustie, care transformă hidrogenul în energie electrică.

Stocarea hidrogenului se face la presiune redusă, folosind hidruri metalice, reducându-se astfel substanţial riscurile legate de utilizarea acestui tip de energie.

Echipa care a realizat prototipul şi-a propus, în primăvară, să realizeze o bicicletă alimentată cu hidrogen, parte a unui proiect mai larg, care urmăreşte formarea şi conştientizarea publicului în domeniul energiei regenerabile şi a eficienţei energetice.

Proiectul, finanţat cu fonduri norvegiene, intitulat Romanian Network for New Energy Solutions (RONNES), coordonat de Universitatea Politehnica Timişoara, este implementat cu succes în acest an având ca parteneri inspectoratele şcolare judeţene Timiş şi Hunedoara. Acesta îşi propune să încurajeze elevii de liceu şi studenţii din universităţi, dar şi publicul larg, să participe activ la activităţile propuse, ce au că scop creşterea interesului pentru energia verde şi promovarea soluţiilor disponibile, contribuind astfel la transferul societal de la energia pe bază de combustibili fosili la energia curată.

Citește și: Mașinile pe baterii nu pot satisface toate nevoile. BMW și Toyota pariază puternic și pe hidrogen

În paralel cu activităţile de formare din Facultatea de Mecanică a Universităţii Politehnica Timişoara legate de realizarea bicicletei cu hidrogen, 50 de cadre didactice (25 din judeţul Timiş şi 25 din judeţul Hunedoara) au fost selectate, cu sprijinul inspectoratelor şcolare judeţene, pentru a urma, în perioada imediat următoare, cursuri de formare pe teme de energie regenerabilă, eficienţă energetică, generarea şi stocarea hidrogenului, celule de combustie, energie solară, eoliană şi hidrotermală. Aceste cunoştinţe urmează să fie diseminate în rândul a circa 4.000 de elevi din cele două judeţe.

Proiectul RONNES a trecut cu succes etapa de evaluare intermediară şi este de aşteptat să îşi atingă parametrii de impact la finalizarea acestuia, care va avea loc la începutul anului 2024.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te