DeepSeek, interzis în Coreea de Sud. Țara asiatică a interzis noile descărcări ale chatbotului de inteligență artificială (AI) DeepSeek, creat de compania cu același nume din China, conform organismului de supraveghere a protecției datelor personale din țară.
DeepSeek, interzis în Coreea de Sud. Ce pericol ascunde chatbotul de inteligență artificială chinez?
Agenția guvernamentală a declarat că modelul de inteligență artificială va fi din nou disponibil pentru utilizatorii sud-coreeni după ce vor fi aduse „îmbunătățiri și remedii” pentru a se asigura că acesta respectă legislația țării privind protecția datelor cu caracter personal.
În săptămâna care a urmat apariției sale pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume, DeepSeek a devenit extrem de popular în Coreea de Sud, ajungând în topul magazinelor de aplicații cu peste un milion de utilizatori săptămânali.
Citește și: China atacă lumea occidentală cu DeepSeek. E criză globală pe piaţa AI
Însă creșterea popularității sale a atras, de asemenea, atenția țărilor din întreaga lume, care au impus restricții asupra aplicației din cauza preocupărilor legate de confidențialitate și securitate națională.
Un lucru similar s-a petrecut și cu populara platformă de clipuri video scurte, TikTok, deținută tot de o companie din China.
Comisia pentru protecția informațiilor personale din Coreea de Sud a declarat că aplicația DeepSeek a devenit indisponibilă în App Store și Google Play ale Apple din seara de 15 februarie, conform BBC.
Descărcarea DeepSeek pe dispozitivele guvernamentale a fost interzisă deja în mai multe țări ale lumii - Foto: Pexels/Airam Dato-on (cu rol ilustrativ)
Acest lucru s-a întâmplat după ce mai multe agenții guvernamentale sud-coreene au interzis angajaților lor să descarce chatbotul pe dispozitivele lor de lucru.
Președintele interimar al Coreei de Sud, Choi Sang-mok, a descris Deepseek drept un „șoc”, care ar putea afecta industriile țării, dincolo de AI.
DeepSeek are interzis de la descărcarea pe dispozitive guvernamentale în mai multe țări
În ciuda suspendării noilor descărcări, persoanele care îl au deja pe telefon vor putea continua să îl folosească sau îl pot accesa doar prin intermediul site-ului web al DeepSeek.
DeepSeek a zguduit industria tehnologică, piețele și încrederea Americii în leadership-ul său în materie de inteligență artificială, atunci când și-a lansat ultima aplicație la sfârșitul lunii trecute.
Citește și: Ultima versiune de inteligență artificială Chat GPT s-a „umanizat”. A învățat să mintă și să înșele
Ascensiunea sa rapidă ca unul dintre chatbots-urile AI preferate ale lumii a stârnit îngrijorări în diferite jurisdicții.
În afară de Coreea de Sud, Taiwan și Australia au interzis, de asemenea, utilizarea sa pe toate dispozitivele guvernamentale.
Guvernul australian a insistat că interdicția sa nu se datorează originii chinezești a aplicației, ci „riscului inacceptabil” pe care îl prezintă pentru securitatea națională.
De asemenea, Autoritatea de reglementare din Italia, care a interzis pentru scurt timp ChatGPT în 2023, a făcut același lucru cu DeepSeek.
Compania a fost invitată să răspundă preocupărilor legate de politica sa de confidențialitate înainte ca aplicația să fie disponibilă din nou în magazinele de aplicații.
Autoritățile de protecție a datelor din Franța și Irlanda au adresat, de asemenea, întrebări companiei DeepSeek cu privire la modul în care aceasta gestionează informațiile personale ale cetățenilor - inclusiv dacă acestea sunt stocate pe servere din China, așa cum sugerează politica sa de confidențialitate.
Compania DeepSeek afirmă că, la fel ca alte instrumente de inteligență artificială generativă, poate colecta informații precum adresele de e-mail și datele de naștere și poate utiliza solicitări de intrare pentru a-și îmbunătăți produsul.
Între timp, legislatorii din SUA au propus un proiect de lege care interzice DeepSeek de pe dispozitivele federale, invocând preocupări legate de supraveghere.
La nivelul guvernelor de stat, Texas, Virginia și New York au introdus deja astfel de reguli pentru angajații lor.
Citește și: Cum va afecta AI dramatic piaţa muncii din România? Unde suntem în topul global al impactului?
„Modelul lingvistic mare” (LLM) al DeepSeek are capacități de raționament comparabile cu modele americane precum OpenAI, dar se pare că pregătirea și rularea necesită doar o fracțiune din costul acestuia.
Acest lucru a ridicat semne de întrebare cu privire la miliardele de dolari investite în infrastructura AI în SUA și în alte țări.