VIDEO Incredibila dovadă că plantele respiră. Ele ne vor „dicta” cum să le îngrijim și ce vom mânca

DE Elena Andrei | Actualizat: 19.12.2022 - 20:48
Plantele respiră - Foto: Pexels
Incredibila dovadă că plantele respiră/Foto: nypost

O nouă înregistrare video uimitoare arată plantele "respirând" în timp real - iar imaginile ar putea avea implicații uriașe pentru modul în care fermierii vor hrăni lumea în viitor.

SHARE

Clipul de prim-plan a fost surprins de biologii de la Universitatea California San Diego în timpul unei cercetări finanțate de Fundația Națională de Știință a SUA.

În timp ce filmau flora, biologii au descoperit modul în care plantele își folosesc stomatele - mici deschideri cunoscute în mod obișnuit sub numele de "guri" - pentru a direcționa respirația funcție de dioxidul de carbon.

"Oamenii de știință au înțeles de mult timp stomatele și echilibrul dintre aportul de dioxid de carbon și pierderea de apă", a declarat purtătorul de cuvânt al National Science Foundation, Jared Dashoff. 

Dar ceea ce nu au știut, până acum, este modul în care plantele detectează dioxidul de carbon pentru a semnala stomatelor să se deschidă și să se închidă ca răspuns la schimbarea nivelului de dioxid de carbon.

Citește și

Operațiunea „Arca lui Noe”: Debarcarea lui Putin. Prigojin vrea să ia puterea cu mercenarii Wagner

Rusia și China, exercițiu naval între 21-27 decembrie cu crucișătoare, distrugătoare și submarine

Cunoașterea modului în care plantele își folosesc stomatele pentru a se deschide și a se închide ca răspuns la modificarea nivelului de dioxid de carbon ar putea permite oamenilor de știință să producă culturi suficient de robuste pentru un mediu în schimbare, potrivit lui Dashoff.

Cercetătorii speră că valorificarea acestui mecanism ar putea duce la o viitoare inginerie a eficienței utilizării apei de către plante și a aportului de carbon, critică în condițiile în care concentrația de dioxid de carbon din atmosferă continuă să crească. 

"Când stomatele sunt deschise, interiorul plantei este expus la intemperii, iar apa din plantă se pierde în aerul din jur, ceea ce le poate usca", a mai explicat Dashoff.

"Prin urmare, plantele trebuie să echilibreze aportul de dioxid de carbon cu pierderea de vapori de apă prin controlul timpului în care stomatele rămân deschise".

Liderul cercetării, Julian Schroeder, a precizat că răspunsul la schimbări este esențial pentru creșterea plantelor și reglează eficiența plantaei în utilizarea apei, ceea ce este important pe măsură ce asistăm la creșterea secetei și a temperaturilor.

Dacă plantele, în special culturile precum grâul, orezul și porumbul, nu reușesc să găsească un nou echilibru, acestea riscă să se usuce, fermierii riscă să piardă producția valoroasă, iar mai mulți oameni din întreaga lume riscă să fie înfometați.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te